I går spiste Pia Kjærsgaard traditionen tro en hotdog med en hjemløs 55-årig. Men er det løsningen for de hjemløse?

Engang boede han i eget hus og var gift. Men så kom en skilsmisse og siden en tvangsauktion. Det var på Lolland. I dag lever den 55-årige hjemløse på gaden med sit grej i en Christiania-cykel og sælger Hus Forbi-blade foran bagindgangen til Ikea i Gentofte.

I går fik han en særlig gæst på fliserne, nemlig Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF). For Allan Andersen skulle have noget at spise. En fransk hotdog – med både ketchup og fransk dressing.

Historien tager egentlig sit udgangspunkt i 1991. Da tog den daværende sundhedsminister Esther Larsen (V) initiativ til en lille bog – Jul på Borgen – med juleanekdoter skrevet af politikere fra alle Folketingets partier. I år kommer den tredje udgave på initiativ fra den tidligere formand for Dansk Folkeparti. Overskuddet fra bogen går som noget nyt til Hus Forbi – de hjemløses avis, der bliver solgt på gader og stræder – og altså også ved Ikea i Gentofte.

Ifølge Pia Kjærsgaard er det flere år siden, at Allan Andersen og hun påbegyndte traditionen med en sludder, hotdogs, kaffe og chokolade, som hun køber i varehusets fastfoodbod.

»Hvor skal du holde jul, Allan,« spørger Folketingets formand.

»I Hus Forbis lokaler på Nørrebro,« svarer den hjemløse, der i sin tid var jord- og betonarbejder, og som har to voksne børn.

I går besøgte Pia Kjærsgaard ikke Allan Andersen som politiker, understreger hun. Men alligevel:

Pia, er det her måden at hjælpe de hjemløse på?

»Det er selvfølgelig ikke løsningen på hjemløseproblemet, at folk går ud og køber en hotdog til dem. Men det er en lille opmuntring, kan man sige. Der skal jo meget mere omfattende hjælp til,« siger Pia Kjærs­gaard.

Jo, jeg har et ansvar

Du har været i og præget dansk politik i årtier. Har du ikke et ansvar for, at omkring 9.000 danskere lever på gaden?

»Jo, jeg har også et ansvar for, at der er kommet flere hjemløse. Det har vi alle sammen. Og der bliver desværre flere og flere af dem. Derfor skal man også gøre, hvad man kan for at give dem noget opmærksomhed, også i forhold til at de får del i satspuljen eksempelvis, men også et egentligt beløb på finansloven. De skal have meget større hensyn,« siger hun.

Kunderne fra Ikea og de andre butikker i Gentofte holder hjemløse Allan Andersen rimeligt forsynet med mad.
Kunderne fra Ikea og de andre butikker i Gentofte holder hjemløse Allan Andersen rimeligt forsynet med mad.
Vis mere

Hvad er dit råd til danskere, som vil hjælpe?

»Man kan i hvert fald købe Hus Forbi og tage en snak med de hjemløse.«

Mens fotografen tager billeder, bliver pølserne spist færdig, og der bliver da også hevet en hundredekroneseddel op af Pia Kjærsgaards pung og stoppet ned i Allan Andersens lomme. Han fortæller, at han har ’en rigtig god nyhed’.

»Jeg skal flytte ind hos en dame, der har et kælderværelse til rådighed. Jeg var ude at snakke med hende i går, og vi kom godt ud af det med hinanden. Så nu har jeg et sted at bo de næste tre til seks måneder. Så der er jeg i hvert fald ikke hjemløs,« siger Allan Andersen.

Pia, kunne du finde på at invitere Allan hjem – for eksempel til en kop kaffe til jul?

»Det ved jeg ikke, om jeg kunne. Det tænkte jeg nok, at du ville spørge om. Men jeg gør mit på min måde, og det her er min måde. Jeg har også spurgt lidt om Allans jul, og jeg tror, at den er reddet.«

Den dag Allan fik 15 kanelsnegle

Hjemløse Allan Andersen går aldrig sulten til ro under sit regnslag. Dels har den 55-årige mand altid husket at lægge lidt penge til side fra sit salg af Hus Forbi, dels nyder han fra sin faste plads ved Ikea i Gentofte godt af gavmilde kunder.

»Der var engang, hvor jeg fik 15 kopper kaffe og 15 kanelsnegle på en dag. Det var næsten for meget af det gode,« siger han og slår en latter op.

I går fik han fransk hotdog af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, der indimellem kommer forbi.

Kunderne i Ikea får også nogle gange en bon, hvor man kan få et gratis måltid mad, og så giver de ham den, hvis de har haft travlt, fortæller den tidligere jord- og betonarbejder:

»Så det er dejligt de dage, hvor jeg har haft en dårlig dag med at sælge aviser eller samle flasker, at jeg så kan bruge en madbon.«

Allan Andersen lever og sover altid på gaden. Han overnatter der, hvor man ’kan gemme sig’. Det kan være under en bro, hvor han tager et regnslag over sin Christiania-cykel. Han vil ikke sove på herbergerne, fordi hans ting bliver stjålet.

»Hvis man sover der, så kan ens støvler være væk næste dag. Der bliver stjålet rigtig meget på herbergerne,« siger han.

Han har aldrig været misbruger af narkotika, men drikker dog et par øl om dagen. Nogle gange lidt flere. Han lader sin mobiltelefon op på en tankstation, mens han drikker sin morgenkaffe.

Livet på gaden kan være hårdt, men alligevel er han udenfor altid. På den måde vænner han kroppen til det.

Allan Andersen ’ser ikke rigtig noget til’ sine to voksne børn, som begge arbejder i dagligvareforretninger, men de har kontakt via Facebook.

»De har deres liv, og jeg har mit. Mit liv går jo ud på at få til dagen og vejen,« siger Allan Andersen.