Trods en dagspris på næsten 10.000 kr. pr. beboer gør de anbragte kriminelle unge, som det passer dem, fortæller tidligere beboer.

Første gang, han stak af, var tredje dag på institutionen MultifunC på Amager i København. Ingen gjorde noget. Ingen stoppede ham. Først da han sjoskede tilbage flere timer senere, kom reaktionen: Der var point for at komme hjem igen. Den 16-årige ’Peter’, der er anonymiseret af hensyn til sin kriminelle fortid, var målløs.

- De første dage tog jeg det seriøst, men hurtigt fandt jeg ud af, at jeg bare kunne rømme. Det havde de andre fortalt mig, siger han.

Kriminelle unge har frit spil

Institutionen MultifunC kom i søgelyset, da Naser Khader afslørede, at hans datter på groveste vis var blevet overfaldet af to piger fra institutionen forrige uge med tæsk og spark i hovedet. Også datterens mobil-telefon blev stjålet af pigebanden. BT kunne fremvise et screendump fra Facebook hvor den ene af pigerne dagen efter satte en Iphone til salg for 750 kr. Det faldt flere politikere for brystet, at institutionens omkostninger ifølge Socialstyrelsen løber op til 9.612 kroner per dag for en anbragt, når de unge blot kan forlade stedet. Siden har ’Peter’ og hans mor henvendt sig til BT for at fortælle om institutionen, der i deres øjne er spild af tid for de unge, der er anbragt. Reglerne er ligegyldige, de unge gør, som det passer dem. Og personalet griber ikke ind, når de unge rømmer stedet – siger ’fuck dig’ til medarbejderne og skrider ud ad døren til storbyens lokkende fristelser, kæreste, bekendte og venner.

- Personalet sagde: ’Nå, det var bare endnu én, der smuttede’. De ledte ikke efter mig, men ringede til politiet efter 24 timer. Så jeg kom jo bare hjem efter 23,5 timer. Sværere var det ikke, siger ’Peter’.

I Danmark findes der forskellige typer institutioner for unge med alvorlige sociale problemer. Der er de lukkede, hvor udgang er forbudt. Der er de delvist lukkede, hvor personalet i enkelte tilfælde kan stille sig i vejen og sige: Du bliver her!. Sådan kan de gøre på MultifunC i Aarhus, men ikke på Amager i København.

Straf er et fy-ord

MultifunC har en anerkendende tilgang til pædagogik. I ’Peters’ tilfælde fik han stukket et klippekort i hånden. Hver gang han kom til timerne i skolen, dukkede op til morgenmaden eller ’spiste ordentligt’, var der ifølge ’Peter’ point – ’Playstationpoint’.

De kan bruges til at indløse en tur i biografen, en tur på restaurant, filmudlejning eller en nøglering. Hvis man havde luret systemet, var der ifølge ’Peter’ ingen grænser for belønningen. Straf eller sanktion var ifølge ’Peter’ et fy-ord.

Metoden er hentet fra Norge og Sverige, hvor 70-80 procent af de unge i en opgørelse fra 2008 efter forløbet var kommet ud af misbrug og kriminalitet. Resultaterne står i kontrast til Danmark, hvor de unge ifølge ’Peter’ drev gæk med personalet. Paradedisciplinen var at få dem til at ringe til politiet og så løbe ud i området, hvor politiet stod uden en jordisk chance for at gribe ind.

Flakkede rundt i København

For moderen udviklede det sig til et mareridt. Hun vidste, at sønnen ’Peter’ var anbragt, men også at han flakkede rundt i København, sjældent kom hjem til institutionen, og når hun kontaktede personalet, vidste de ofte ikke, hvor han var.

- Det var så frustrerende. Jeg vidste, at min søn havde brug for hjælp. At der var nogen, der tog hånd om ham. Al den ros, som bare stammede fra et eller andet koncept, førte intet med sig, siger hun, der af hensyn til sin søn også er anonymiseret. Af kommunens egen vurdering af ’Peters’ ophold fremgår det, at der har været begået flere fejl, og Børne Familiecenter City/Østerbro har kritikpunkter til MultifunC. Ifølge ’Peter’ var hans forløb langtfra enestående. Det underbygges af en tilsynsrapport fra institutionen fra marts sidste år. Heraf fremgår det, at nogle af de unge var utilfredse med reglerne på stedet.

- Alle vidste, hvordan de kunne udnytte reglerne. Lige så snart der kom nye, fortalte vi dem, ligesom nogen havde fortalt mig, at der ingen grund var til at følge reglerne. Det havde ingen konsekvens, siger han.

Spild af tid og penge

Selvom MultifunC ville have, at ’Peter’ skulle blive på stedet, valgte moderen at afbryde samarbejdet. Hun havde gentagne gange forsøgte at råbe institutionen op – men forgæves. ’Peters’ fraværsprocent var ifølge moderens overslag oppe på 73. Til sidst fik ’Peter’ i stedet en privat kontaktperson. Noget familien selv måtte betale for.

- Det er vores eget initiativ og ikke institutionen, der har reddet min søn, som jeg nu godt kan grine med og tale med om fortiden. Men dengang var han ved at smadre familien, siger hun og kniber øjnene sammen: Hun stiller skarpt på sin søn.

Han tager et drag af sin cigaret. En fortid med kioskrøverier og et alt for stort hashmisbrug sætter sine spor på et barn, der i en al for ung alder har set alt for meget – dummet sig ud over det, de fleste vil tilgive. Han var blot 14 år gammel, da han kom dertil. Nu skal han begynde på HF og drømmer om at blive pædagog. Studenten in spe arbejder i dag som ung-til-ung kontakt. Det kriminelle er lagt bag ham. MultifunC glemmer han ikke.

- Nogle kaldte det jo ’Hotellet’ eller som jeg selv ’Multifuck’. Måske virker det for nogen få, men i mine øjne var det spild af tid, siger han.

Må kun ringe til politiet

Teamleder på MultifunC og fungerende leder Claus Toftekær har ikke ønsket at udtale sig. Tidligere har han dog fortalt til BT, at personalet ikke kan gribe ind, når unge forlader institutionen.

- Vi må hverken låse dem inde eller tage fat i dem, når de stikker af. Det eneste, vi kan gøre, er at ringe til politiet, som så kan prøve at finde dem og bringe dem tilbage, og politiet optager først anmeldelser efter 24 timer, sagde han i forbindelse med det påståede overfald på Naser Khaders datter.

BT kender ’Peters’ rigtige identitet.

Om Multifunc

MultifunC er en åben institution, der tager sig af unge med store sociale problemer, eksempelvis kriminalitet eller stoffer.

Der er plads til otte anbragte unge.

Metoden stammer fra Norge, hvor den ifølge myndighederne har vist gode resultater. Udover en række særlige pædagogiske metoder bygger systemet på belønning af de unge, hvis de opfører sig ordentligt.

To danske institutioner i København og i Aarhus anvender metoden.

Sidstnævnte har fået lov til at holde på anbragte unge, der kan være til fare for sig selv eller andre. De kan fastholde de unge i op til fem dage, dog maksimalt 30 dage om året.

Uddrag af Dagbog – skrevet af ’Peters’ mor, mens han var på MultifunC

'Peters' mor har lavet en dagbog, mens sønnen var på MultifunC her nogle uddrag.

Søndag: Han har rømmet hele dagen. Jeg kører ham retur senere på aftenen, han er vred. Han rømmer senere og drikker sig fuld hos X.

Onsdag: Han sover i stedet for at gå i skole. Rømmer klokken 16.30, da der er personalemøde, og han opdager, at der ikke er så meget opsyn. Han kommer tilbage efter en time. Får 28 point.

Lørdag: Er ikke retur, jeg taler med XXXXX, som forsøger at kontakte ham uden held. Er rømmet hele dagen. Kommer retur klokken 21.00. Rømmer igen.

Søndag: Er ikke kommet tilbage for at sove mellem lørdag og søndag. Kommer retur søndag klokken 17.00-23.00. Rømmer igen. 5 point

Mandag: Han har ikke sovet hele natten, de har spillet amerikansk fodbold til klokken 04.00, fået udleveret bolden af nattevagten. Nattevagterne bliver ofte truet, og politiet bliver tilkaldt. Der er meget ballade. Han er i skole, rømmer senere og kommer retur til natten. Personalet ved ikke, hvor han har været.