Træt af støv ... her er dronning Ingrids oldfrues opskrift


Hovedrengøring, forårsrengøring eller bare en lidt grundigere omgang med kost og spand. Godt er det under alle omstændigheder for indeklimaet efter en vinter, hvor vi har puttet os i varmen indendørs.

'Tag et rum af gangen', er Grethe Henriksens første råd. Hun er tidligere oldfrue hos Dronning Ingrid, og i dag giver hun praktiske råd om rengøring på bolius.dk.

Alle flader skal tørres af, og det er vigtigt, at man altid begynder oppefra med lofter, vægge og lamper og derefter arbejder sig nedad og udad.

- Brug støvsugeren i loftet og på væggene. Hvis I har trælofter og har haft gang i brændeovn her i vinter, så brug en gulvskrubbe i loftet og en godt opvredet moppe, hvis I har træpaneler på væggene. Soden fra brændeovnen sidder alle vegne, understreger Grethe Henriksen.



Støvsug derefter radiatorerne eller brug eventuelt en såkaldt tegnekost, som er smal med bløde børster. Skifterammerne er også vigtige at få tørret af – både glasset og rammen.

- Hvis brændeovnen har været i gang, er de møgbeskidte, siger hun.

Næste punkt er møblerne, som skal støvsuges. Man kan også vælge at bruge en fnugbørste. Den fjerner snavset og er ikke så hård ved møblerne.

- Vask gulvet og skift vandet, når det er snavset, og tør så over med en tør klud, siger Grethe Henriksen og tilføjer, at stod det til hende, skulle man støvsuge igen til sidst for at fjerne det skidt, som er blevet hvirvlet op.

Et skab fyldt med specialrengøringsmidler er absolut ikke nødvendigt.

- Jeg bruger sulfo og brun sæbe til at opløse snavs og eddike til at fjerne kalk, siger Grethe Henriksen.

Kun i enkelte tilfælde bruger hun også et skurepulver eller universalrengøring.

Rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark, Betina Hjorth, synes godt om oldfruens valg, hvis man blot også tænker på at vælge et rengøringsmiddel uden parfume.

- Se efter mærket, som er en blå krans, så er luftkvaliteten bedst for allergikere. Parfumen gør alligevel ikke rent, den dufter bare, siger hun.

En anden vigtig ting, når man skal tage hensyn til allergikerne, er at lufte godt ud efter rengøringen for at komme af med restfugt og det støv, som er blevet hvirvlet ud i luften.

Til gulvvask sværger Grethe Henriksen til brun sæbe. Det er billigt og godt til langt de fleste gulve.

- Som hovedregel kan man selv vælge, om man vil bruge sæbespåner eller brun sæbe, hvis det er det, man plejer at bruge til sine gulve, supplerer Michael René, lektor ved Ernærings- og Sundhedsuddannelserne på Professionshøjskolen Metropol og forfatter til rengøringsbogen ’Håndbog i praktisk hjælp’.

- De to produkter er baser af nogenlunde samme styrke, og det er meget en familieting, om man sværger til det ene eller det andet. Sæbespåner fedter lidt mere og gør gulvet lidt mere modstandsdygtigt, siger Michael René, som i sin bog beskriver, hvordan man behandler gulve, for det afhænger nemlig både af træsort og overfladebehandling.

- Derfor er det naturligvis vigtigt, at man tjekker, hvordan det forholder sig med ens eget gulv. Bruger man et af de to midler, foreslår Michael René, at man hver tredje gang renser gulvet helt i bund med et universalrengøringsmiddel, som, han synes, er et godt supplement til de øvrige rengøringsmidler.

- Men det er vigtigt, at man bagefter bruger brun sæbe eller sæbespåner for ikke at tørre gulvet ud, siger han. Hvis trægulvet er lakeret, skal man tjekke, at universalrengøringsmidlet må bruges til det. Nogle indeholder stoffer, som opløser lakken.

Læs mere på Bolius.dk


 

SPONSERET INDHOLD: Få klaret gulvvasken nemt, med en robot gulvvasker.