Hun er 19 år gammel, bor i Valby og cykler fra catwalk til catwalk. Og så har hun dét, der skal til for at blive en af Danmarks næste store modeller. Mød Charlie Bredal.

- Hun er en bitch. Og hende derovre er en diva. Hende dérovre er faktisk sød nok, lyder det fra modefotografen.

Det er januar og modeuge i København. Et virvar af modeller, stylister og designere kæmper for at blive klar til et af de mange forskellige modeshow. Backstageområdet i Designmuseum Danmark, der danner rammen om Baum Und Pferdgardens modeshow, er pakket med tøjstativer, stiletter og tasker. Modeller sidder bænket side om side foran store spejle og får sat hår eller går en prøvetur i de op til 20 centimeter høje hæle. Det er hedt i rummet, måske på grund af de mange tændte glattejern. Luften er fyldt af hårspray og pudderduft.

Fotografen peger diskret - og villigt - rundt og deler ud af sin insiderviden om de langlemmede piger og deres blandede ry. Han taler, fordi han blev spurgt om sit syn på en bestemt model i lokalet, 19-årige Charlie Bredal fra Valby.

Charlie Bredal er én af de piger, man i branchen med de store drømme og de høje krav spår en international karriere med job i Milano, Paris og New York. Spørger man rundt i den danske modeverden, er det den 181 centimeter høje teenagers lange ben, store øjne og ansigt med ‘kant’, der er årsag til, at Charlie Bredal kan nå særlig langt.

Men der er også noget andet, som går igen: Charlie Bredals væsen. Ord som ‘ydmyg’, ‘ukrukket’ og ‘beskeden’ gentages i en branche, hvor mange af de største stjerner som Kate Moss, Naomi Campbell og danske Lykke May mest er berømte og berygtede for det modsatte.







Nåleøjet

Charlie Bredal brokker sig ikke, når hun er på job. Heller ikke, når hun klemmer sine størrelse 40-fødder ned i en størrelse 37. Eller når hun står i frostgrader inden et show i en tynd mavebluse og kan se sin egen ånde. Et modeljob er som en jobsamtale, og er man ‘nice’, får man flere job. Der er jo ingen, der vil ansætte en ‘træt, sur diva’.

- Det er vigtigt at have en personlighed, der bliver husket, og som gør, at folk gider arbejde med en. Det hele handler om at være sød og venlig, siger hun.

I alt gik Charlie Bredal 12 modeshow på tre dage under modeugen i januar. Hun nåede at åbne to show og fik dermed den store ære, det er at være den første model på catwalken og blive bemærket af modefolk fra hele verden.

Hun har allerede opnået det, tusindvis af danske piger drømmer om. At arbejde fuldtid som model, gå på en catwalk i Paris og se sig selv på forsiden af modemagasiner. Da hun åbnede showet ved den københavnske modeuge, nåede hun et skridt nærmere drømmen om adgangen til den internationale modebranche, hvor andre danske kvinder, Helena Christensen, Freja Beha, Lykke May og den nye modelstjerne Caroline Brasch Nielsen, allerede har legendarisk status.

I Danmark bliver modelbureauers castings overrendt af 1,73 til 1,80-centimeter høje teenagepiger med taljemål på plus/minus 60 centimeter, der drømmer om det samme. Om at komme igennem modebranchens mikroskopiske nåleøje og blive en del af en verden, der virker perfekt.

Ved modeugen er Charlie Bredal ved at være klar til sin tur på catwalken. ‘Onstage’ står hun et øjeblik helt stille. Håret er løst, ansigtet malet hvidt, og hun er klædt i sorte læderbukser og en pelsjakke. Så begynder hun at gå i trancelignende slowmotion i takt til en dyb, elektronisk bas, der dundrer i brystet. Hun er den første model, som træder ind på catwalken.

Efter showet løber designeren Maikel Tawadros, i branchen omtalt som toneangivende og upcoming, Charlie Bredal i møde med kram og komplimenter. For en model er det den største ære at åbne et modeshow og være den første på catwalken. Fotografer flokkes om den 19-årige pige backstage for at få et billede af hende, og andre modeller lykønsker hende med et godt show. Hun bliver inviteret til afterparty med de stadig mere betydningsfulde bloggere og moderedaktørerne, en fest, hvor hele loftet er pyntet med hundredevis af farvestrålende balloner, og sprutten i baren er gratis.






Stoppet på Strøget

Det var på en sommerdag på Strøget i København for omkring tre år siden, at en agent skød Charlie Bredals modelkarriere i gang. Prikkede den høje, tynde pige på skulderen og tilbød hende en kontrakt. Samme sted tre år senere transmitterede store tv-skærme direkte fra de mange modeshow, som Charlie Bredal catwalkede sig igennem i Københavns modeuge. Hun blev student i sommer og er i dag fuldtidsmodel, tilknyttet Unique Models med Jacqueline Friis-Mikkelsen som direktør. Når eventyret stopper, vil Charlie Bredal gerne læse videre, måske noget med journalistik. Men lige nu bruger hun alle kræfter på at se, hvor langt hun kan nå som model.

- Når jeg nu fik sådan en kæmpe mulighed, ville jeg gerne prøve det af. Dagene som model er i sidste ende talte, og lige pludselig er karrieren forbi. Nu gælder det - alt eller intet, siger Charlie Bredal.

Og Charlie Bredal har allerede skridtet målrettet ned ad flere internationale catwalks. Bl.a. til det ikoniske franske modehus Saint Laurents show under modeugen i Paris i 2012, hvor hun som den lavest betalte model fik 20.000 kr. for at gå showet. Helt nyudklækkede modeller går gerne show gratis for at føje det til cv’et. Danske show giver ikke nær så meget. Honoraret kommer helt an på, om man er ‘new face’ eller professionel, men man taler aldrig højt om sin løn. Den danske modeuge er også mere ‘chill’, eller afslappet, fortæller Charlie Bredal, især i forhold til den i Paris. Her hørte hun om en model, der blev fyret, netop som hun skulle til at træde ud på catwalken. Fordi designeren lige havde skiftet mening og ikke syntes, hun passede ind i hans kollektion.

Årgang 1995

Man er ung, når man begynder. Modelbureauerne efterlyser piger fra fjortenårsalderen, når de caster. Charlie Bredal husker selv, hvordan det var at stå backstage og klæde om for første gang. Det skulle gå stærkt, og der var ikke tid til blufærdighed for en genert teenagepige, der aldrig havde vist sig nøgen foran nogen før. Pludselig stod hun midt i modebranchen kun iført små trusser og i strømpesokker.

Backstage er rummet stadig invaderet af teenagepiger, og blandt Charlie Bredals modelveninder er flere født omkring år ‘95. De lægger ‘selfies’ op på sociale medier, sms’er med deres kærester eller slapper af med en bog. Selv har Charlie Bredal ‘Harry Potter’ med i tasken.

Psykolog Mette Holm er specialist i kvinders psyke. Hun har et godt bud på, hvorfor modebranchen tiltrækker horder af unge piger. Er man først kommet ind, er det fordi, nogen synes, man har noget ganske særligt. Ifølge psykologen fascinerer modeverdenens drømme, glitter og glamour også grundlæggende, fordi det er en verden, der er perfekt. Er man en del af den, er man også perfekt.




Potentialet

Et af Charlie Bredals show under modeugen er designeren Benedikte Utzons. I samarbejde med en stylist udvælger designerne selv nøje, hvilke modeller de gerne vil bruge i deres show. Charlie Bredal blev hyret, fordi Benedikte Utzon mener, hun tilbyder hele pakken.

- For det første er hun edgy, hun har kant, og er en høj gazelle-type. Men hun har også liv i øjnene og god udstråling. Jeg gider ikke divaer. Mine modeller skal være nede på jorden. Og det er Charlie, siger Benedikte Utzon.

Spiller man sine kort rigtigt, bliver man hængende i branchen i mange år. Eksempelvis har den danske topmodel Helena Christensen knækket koden og får stadig modeljob, selvom hun er blevet 45. Charlie Bredal får også at vide, at hun har potentiale til at nå endnu længere. Hun har ‘et karakteristisk ansigt’, der får makeupartister til at klappe i hænderne, fortæller hun. De siger, at hendes ansigt har en ‘stor flade’, det er en drøm at lægge makeup på.




Fra Vogue til Valby

Charlie Bredal, der voksede op på Amager, bor i dag hos sin far René i en treværelses lejlighed i Valby. Det er der, hun tager hen efter sit sidste modeshow. Han sidder allerede i sofaen og ser en udsendelse med modeugens show sammen med Charlie Bredals bror Rex. Senere skal hun over til sin kæreste, der bor i nærheden. De har været kærester i et års tid, og det er rart at være sammen med en, der ikke er en del af modeverdenen, fortæller Charlie Bredal. På sofabordet i stuen derhjemme ligger to magasiner med hende på forsiden, og gule post-its markerer, hvilke sider inde i bladet hun optræder på. Det er hendes far, der har lagt dem der.

Han praler ofte med sin datter på jobbet.

- Jeg er meget stolt af min datter. Hun har sine værdier på plads, og hun bevarer jordforbindelsen. Hvis det er det her, hun gerne vil, skal hun prøve det af, siger han.

Han kalder hende ikke Charlie. For egentlig er det ikke hendes rigtige navn, fortæller hun selv. Men navnet på fødselsattesten var for almindeligt i en verden, hvor det handler om at skille sig ud og være på alles læber, især hvis man vil bryde igennem internationalt. Charlie Bredal ser det selv som et kælenavn, der passer godt til hende, og som adskiller hendes arbejde og privatliv. Der kommer ikke til at stå ‘Charlie’ på postkassen i Valby, fastslår hun.

Det første, hun gør, da hun kommer ind ad døren derhjemme, er at juble.

- Far, jeg åbnede mit fucking første show ever. Det var det fedeste! Designeren sagde, at han ville have mig til at åbne det. Jeg har aldrig prøvet at få så mange komplimenter før.

Et andet højdepunkt fra ugen er den sms, der skyder hende nærmere stjernerne. Det er en fotograf, der skriver, at italiensk Vogue har lagt et billede af Charlie Bredal op på deres hjemmeside. Det er så vildt for en lille pige fra Valby, siger hun. Måske har hun også et job i Paris ugen efter, men det skal lige bekræftes. Nu har hun mest bare ondt i fødderne, ansigtet svier efter al makeuppen, og hun har fået ‘en psykovabel’ af alle de små sko, hun har haft på.

Så Danmarks måske næste topmodel afslutter dagens arbejde med et fodbad i Valby.