Luk så den dør! Det er med god grund, at mange af os har fået den ordre, når der blev kokkereret i de små hjem.

En ny undersøgelse viser, at når der bliver lavet mad med dørene til resten af huset på vid gab, så ryger partikelforureningen helt i vejret og overstiger med mere end 10 gange niveauet for Danmarks mest befærdede vej i myldretiden.

Det skriver DR Nyheder.

Undersøgelsen viser, at de færreste familier er klar over, at forurening med forbrændingspartikler fra madlavning og stuens stearinlys hurtigt breder sig til børneværelserne og forurener luften til niveauer, der er langt over de anbefalede værdier.

Derfor satte forbrugermagasinet Kontant torsdag aften fokus på partikelforurening og så, hvordan forureningen når ind på børneværelset, når vi laver mad, tænder stearinlys eller tænder op i brændeovnen.

Ifølge professor Torben Sigsgaard fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet er det særligt børn, som er udsatte.

»Børn er i en vækstfase. Hvis man forestiller sig, at de er udsat for inflammation, altså irritation i lungerne igennem hele deres opvækst, så risikerer de at få for små lunger, som ikke er færdigudviklede,« siger Torben Sigsgaard til DR Nyheder.

Det hænger ifølge Torben Sigsgaard sammen med stigningen i danskere med astma, som er mere end tredoblet de seneste 20 år.

Heldigvis kan du selv gøre noget for nedsætte partikelforureningen i dit hjem. Økologisk Råd har sammen med blandt andre Københavns Universitet, Statens Byggeforskningsinstitut og Realdania lavet en række gode råd, hvor det vigtigste nok er dette:

Luft ud og skab gennemtræk. Det sidste er særligt vigtigt - 5-10 minutter flere gange om dagen og altid i forbindelse med madlavning, eller når vi hygger med stearinlys.