Krise: En lille flok fallerede spekulanter er skyld i den enorme bankkrise, som har ramt Danmark

Den store danske bankkrise skyldes en ganske lille gruppe menneskers uansvarlighed. En lille gruppe på 30-40 spekulanter har sammen trukket den danske bankverden ned i sølet. Og nu betaler resten af de danske småsparere og skatteydere regningen. B.T. kan her afsløre en række af de investorer, som er skyld i det ene bankkrak efter det andet. De er blandt de gengangere, som det statslige selskab Finansiel Stabilitet, der skal håndtere de mange konkurser i banksektoren, gang på gang støder på, når de skal udrede de enorme tab i banksektoren. 
Nye tal fra Finansiel Stabilitet afslører, at 25 pct. af de samlede tab i de krakkede banker, som Finansiel Stabilitet behandler i øjeblikket, skyldes få personer med store lån i mange banker. Denne lille gruppe spekulanter er gået fra bank til bank og har lånt store, trecifrede millionbeløb i hvert enkelt pengeinstitut. Deres milliardstore spekulationer gik grueligt galt, fordi priserne på fast ejendom raslede ned i rekordtempo. Det trak tolv banker ud i konkurs.

Uheldig effekt

- Det er en lille gruppe spekulative investorer, som ødelægger det for de andre. Denne krise er ikke alle de almindelige danskeres skyld. Den skyldes en lille gruppe mennesker, som er hoppet fra bank til bank og har lånt mange penge, siger Caspar Rose, professor i international økonomi og ledelse ved Copenhagen Business School. Der bliver skabt en uheldig synergieffekt, når den samme personkreds låner penge i mange pengeinstitutter. Når mange af låntagerne går nedenom og hjem, så bliver alle bankerne trukket mod afgrunden. Og i flere tilfælde med ned i dybet. - Hvis en låntager f.eks. har ønsket at låne 100 mio. kr., så har banken måske kun ønsket at låne ham de ti. Låntageren er så gået til ti banker for at låne 100 mio. kr i alt. På den måde er risikoen blevet spredt, forklarer Caspar Rose. Problemet opstår så, når bankerne låner penge ud til en kundegruppe, hvor de samme personer går igen og igen. - Så opstår der en slags dominoeffekt, hvis mange af kunderne mister pengene, forklarer han. Det er svært at danne sig et præcist overblik over, hvor mange penge det drejer sig om, men det er et kæmpemæssigt milliardbeløb. Finansiel Stabilitet håndterer netop nu konkurser fra tre krakkede banker. Herudover har Finansiel Stabilitet også et antal kunder fra andre banker, som er samlet i deres eget pengeinstitut FS Bank. I alt 25 pct. af de fire bankers lån og garantier er fordelt på såkaldte gengangere i pengeinstitutterne. I de fire banker alene udgør gengangernes lån og garantier hele syv mia. kr. af i alt 28 mia. kr. Det skal ses i lyset af, at disse gengangere også har formøblet store dele af deres lånte penge i andre banker, som har lidt store tab, men uden at gå konkurs. Samlet set er beløbet efter alt at dømme mange gange større end de syv mia. kr. For nylig kom det frem, at alene ejendomsspekulant Peter Halvorsen har lånt et samlet beløb på syv mia. kr. i ca. 30 pengeinstitutter. Flere andre har brugt samme metode. Først krakkede Roskilde Bank, så var det Amager Banken, og flere andre fulgte. For nylig var det så Max Banks tur. Og flere andre konkurser truer. Bl.a. i Aarhus Lokalbank, der ser ud til at være den næste i rækken, som må lukke efter at have lånt for mange penge ud til projekter, som ikke holdt vand.

Samme personkreds

Hos Finansiel Stabilitet bekræfter man, at den samme personkreds går igen og igen, når man gennemgår bankernes papirer, og bankerne risikerer store tab, når den personkreds mister store summer. - Det er helt klart, at mange låntagere går igen. Det kan vi se, når en bank bliver nødlidende. På den måde får bankerne svært ved at beskytte deres interesser, forklarer Henrik Bjerre-Nielsen, adm. direktør i Finansiel Stabilitet. Han forklarer, at også bankerne selv bærer en stor del af skylden. Nogle mere end andre. - De sammenbrudte banker har været for risikovillige. De troede, at de gode tider fortsatte. Det var så ikke tilfældet, siger han. Også Finanstilsynet, som fører tilsyn med landets pengeinstitutter, oplever, at de største låntagere i bankerne går igen og igen. - Der er gengangere, der har lånt større beløb. Det er rigtigt nok, forklarer vicedirektør Kristian Madsen. Kristian Madsen siger desuden, at bankerne selv bærer en stor del af ansvaret for nedturen, ligesom spekulanterne.