Et stort flertal af befolkningen afviser prins Henriks ønske om at kunne kalde sig konge.

Prins Henrik har ved flere lejligheder tilkendegivet, at han ikke er tilfreds med sin titel, og at ligestilling for hans vedkommende også bør være gældende. Det skete senest under et interview med hollandsk tv i kølvandet på terrorangrebet i København i februar måned.

Her stjal prinsgemalen alt fokus, da han under interviewet stillede spørgsmålstegn ved, hvorfor han ikke har titel af konge, alt i mens dronning Margrethe sad stille ved siden af sin mand og så tydelig forlegen ud.

Se det kontroversielle interview her: Prins Henrik: Hvorfor skal jeg være under min kone?

I en rundspørge, som Gallup har foretaget for BT, svarer 62,6 procent af de adspurgte danskere, at prins Henrik må nøjes med titlen som »prinsgemal«. 12,6 procent synes han kan få tildelt titlen »prins«, mens kun 7,3 procent mener, at han må få titlen »konge«. Resten har angivet anden titel eller svaret »ved ikke«.

»Det er et meget klart signal fra befolkningen om, at man ikke skal begynde at ændre på titlerne i kongehuset,« lyder vurderingen fra Lars Hovbakke Sørensen, historiker og kongehusekspert.

Læs også:

Resultatet af Gallup-målingen overrasker ikke historikeren, der peger på kongehusets store historiske betydning som en del af forklaringen.

»Målingen er et udtryk for, at kongehuset er en meget vigtig del af vores fælles kulturhistorie, som vi ikke bare skal lave om på. Den viser tydeligt, at de fleste danskere synes, at konge-titlen kun skal bruges om statsoverhovedet. Er man ikke født som konge, så kan man ikke gifte sig til titlen. Sådan tror jeg de fleste danskere tænker,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Læs også:

Unge mere positive

Alder har også en betydning for danskernes holdning til spørgsmålet. Blandt de 18-35 årige vil ti procent tildele prins Henrik titel af konge, mens det for de 36-59 årige kun gælder 6,7 procent. For danskere over 60 år er tallet nede på 5,7 procent.

Det er der en naturlig forklaring på, ifølge Lars Hovbakke Sørensen.

»For det første er unge mennesker generelt mere åbne over for ændringer end ældre mennesker er, og for det andet er det nok også et udtryk for en større historiebevidsthed hos de ældre i samfundet. Mange unge ved ikke, at konge-titlen er forbeholdt statsoverhovedet,« siger han.

Læs også: Vennen om prins Henrik: Derfor vil han så gerne være konge

De danskere som BT fangede ved regentparrets vinterresidens, Amalienborg i København, var da heller ikke tilhængere af at tildele prins Henrik titel af konge.

»Han er kendt som prinsgemalen, og det synes jeg ikke, der skal laves om på. Han er ikke konge, og han bliver det heller aldrig,« lyder det fra Camilla Eriksen, Odense.

Camilla Eriksen, Odense, var en af de danskere, der havde lagt turen forbi Amalienborg fredag eftermiddag. Hun synes ligesom flertallet af danskerne, at prins Henrik skal nøjes med titlen som prinsgemal.
Camilla Eriksen, Odense, var en af de danskere, der havde lagt turen forbi Amalienborg fredag eftermiddag. Hun synes ligesom flertallet af danskerne, at prins Henrik skal nøjes med titlen som prinsgemal.
Vis mere

Samme melding kommer fra Kirsten Rasmussen, Glostrup.

»Jeg synes ikke, vi skal lave om på titlerne i Kongehuset. Prins Henrik er prinsgemal. Jeg synes egentlig det er synd for Dronningen, at han gang på gang bringer det emne op,« siger hun.

Kirsten Rasmussen, Glostrup, synes ikke, at prins Henrik skal kunne kalde sig »konge«.
Kirsten Rasmussen, Glostrup, synes ikke, at prins Henrik skal kunne kalde sig »konge«.
Vis mere

1046 repræsentativt udvalgte danskere har deltaget i Gallup-undersøgelsen, der er foretaget i tidsrummet 30. marts til 8. april.