BT besøgte baronens slot fra ’1864’. Slottet har været ejet af politikeren Britta Schall Holberg, men er overdraget til sønnen Jacob, der også er med som statist.

Hagenskov Slot ligger smukt i den sydfynske morgentåge, og et øjeblik er vi midt i scenen fra tv-serien ’1864’, hvor baronen slår fløjdørene op for at tage imod sønnen Didrich, der kommer hjem fra treårs-krigen og tiljubles som en helt.

Slottet er kulisse i DRs store, historiske tv-serie, men har også spillet en rolle i krigen for 150 år siden som lazaret for sårede soldater fra slaget ved Dybbøl.

Stilheden afbrydes af et råb, der kommer fra porten ind til laden for enden af den nyharvede ridebane.

 Hagenskov Gods ejes idag af sønnen, advokat Jacob Caroc Claus Schall Holberg. Men godsets tidligere ejer, fhv minister og Venstrepolitiker Britta Schall Holberg har fulgt optagelserne tæt og udlånt forfædres ordnener og kaffekopper som rekvisitter til tv-serien. Mange af serien scener er blev skudt her på ridebanen foran godset.
Hagenskov Gods ejes idag af sønnen, advokat Jacob Caroc Claus Schall Holberg. Men godsets tidligere ejer, fhv minister og Venstrepolitiker Britta Schall Holberg har fulgt optagelserne tæt og udlånt forfædres ordnener og kaffekopper som rekvisitter til tv-serien. Mange af serien scener er blev skudt her på ridebanen foran godset. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Her står godsets tidligere og nuværende ejer, Venstrepolitikeren og fhv. minister Britta Schall Holberg og hendes søn Jacob. De står i den selvsamme lade, der er blevet brugt til tv-seriens glade høstballer med blandt andre de tre hovedpersoner Laust, Peter og Inger.

Britta Schall Holberg har fulgt optagelserne på tætteste hold og været med i alle de praktiske spørgsmål – fra udlån af slottets kaffekopper og forfædrenes ordner til opstaldning af køer i stalden og udrulning af tonsvis af grus på den offentlige asfaltvej, der går lige forbi hovedbygningen.

Hun kender hver en scene og har Ole Bornedals manuskript liggende på sit sofabord på slottet. I slotskøkkenet hænger et stort holdbillede af alle de medvirkende i tv-serien og godsets ejere på trappen foran godset.

Pilou kørte hesten træt

- Vi var lidt betænkelige, da vi blev ringet op og spurgt, men endte med at sige ja, fordi det er helt utroligt at lægge sted til en historisk film fra en af de nok vigtigste epoker i danmarkshistorien, siger Britta Schall Holberg og fortsætter.

- Det gjorde et stort indtryk at se hele sceneriet, hvor der pludselig stod 3-400 mennesker på slotspladsen. Det har været utrolig morsomt at se scenen, hvor Didrich kommer ridende op mod slottet. Den måtte tages om og om igen. Den fyrige frisiske hest kunne næsten ikke slæbe sig af sted til sidst. Her måtte vi også låne filmsettet vores fineste kaffestel og cognacglas, fordi deres var for moderne, fortæller Britta Schall Holberg.

Venstrepolitikeren og eksminister Britta Schall Holberg var først betænkelig ved tanken om at lægge slot til tv-serien '1864'. - Men det er helt utrolig at lægge sted til en historisk film fra en af de nok vigtigste epoker i Danmarkshistorien, siger Britta Schall Holberg, der holder rundvisninger og foredrag på godset om dets historie og nu kan berette om sine oplevelser i forbindelse med optagelserne på godset.
Venstrepolitikeren og eksminister Britta Schall Holberg var først betænkelig ved tanken om at lægge slot til tv-serien '1864'. - Men det er helt utrolig at lægge sted til en historisk film fra en af de nok vigtigste epoker i Danmarkshistorien, siger Britta Schall Holberg, der holder rundvisninger og foredrag på godset om dets historie og nu kan berette om sine oplevelser i forbindelse med optagelserne på godset. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Vigtige detaljer

- Vi blev hele tiden spurgt om 600 ting, og jeg har fløjet og faret efter dem, når de kom med rekvisitter.

Pludselig skulle stalden fyldes med 40 malkekøer af gammel race og uden øremærker, og det har der ikke været her på gården siden 1960, forklarer Britta Schall Holberg, der havde sine egne håndværkere til at lave arbejdet med at få el- og varmeapparater til at forsvinde i forbindelse med optagelserne.

- Det var vigtigt for mig, at det var folk, der kendte godset, der stod for arbejdet. Vi går jo til daglig og sørger for, at det hele ser pænt ud af hensyn til kulturarven, og er lidt øm over det. Men det må man lægge af, forklarer Britta Schall Holberg, der efterhånden vænnede sig til, at der hang hø og halm ud allevegne.

1864 er navnet på den kommende danske tv-serie i otte dele og en spillefilm, som omhandler Danmarks nederlag i den 2. Slesvigske Krig. 1864 er skrevet og instrueret af Ole Bornedal og tager udgangspunkt i Tom Buk-Swientys bøger Slagtebænk Dybbøl og Dommedag Als. Serien er den dyreste tv-produktion i Danmark nogensinde med en pris på 173 millioner kroner. Her er det Hagenskov Gods på Fyn, hvor Britta Schall Holberg bor. Godset er idag ejet af sønne Jacob Caroc Claus Schall Holberg. Mange af filmoptagelserne blev skudt her på ridebanen foran godset.
1864 er navnet på den kommende danske tv-serie i otte dele og en spillefilm, som omhandler Danmarks nederlag i den 2. Slesvigske Krig. 1864 er skrevet og instrueret af Ole Bornedal og tager udgangspunkt i Tom Buk-Swientys bøger Slagtebænk Dybbøl og Dommedag Als. Serien er den dyreste tv-produktion i Danmark nogensinde med en pris på 173 millioner kroner. Her er det Hagenskov Gods på Fyn, hvor Britta Schall Holberg bor. Godset er idag ejet af sønne Jacob Caroc Claus Schall Holberg. Mange af filmoptagelserne blev skudt her på ridebanen foran godset. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Hun har nu overdraget Hagenskov Slot til sønnen Jacob, der er advokat i København. Han er med i tv-serien som tapper landsoldat, og det udløste mange forundrede blikke fra klienterne, når han mødte op med sit vildtvoksende skæg og lange 1864-hår. Britta Schall Holberg blev selv fristet af tilbuddet om at være med som statist.

- Men jeg sagde nej. Jeg kunne ikke løbe rundt i lang kjole og høje hæle og lukke portene op og i. Men jeg sad i teltet med Bornedal og så på optagelserne, og det var vældig interessant.

Historien skal fortælles

Hverken Britta Schall Holberg eller sønnen Jacob har tænkt sig at udnytte interessen for ’1864’ til at åbne dørene til godset mere, end de allerede er i forvejen.

- Det er vigtigt, at historien bliver fortalt. Det har betydet så meget for vores måde at tænke på, forklarer Britta Schall Holberg.

En af forfædrene, Frederik Caroc Claus Schall Holberg var med i krigen i 1864 og slap levende fra det.

- Jeg tror godt, historien kan gentage sig. Den naivitet tror jeg desværre også findes i dag, netop fordi de ikke kender historien, siger Britta Schall Holberg.

- Vi har aldrig genvundet vores selvforståelse. Nu er vi glade, hvis Caroline Wozniacki vinder en Grand Slam. Vi er gode til at puste os op samtidig med, at vi siger, vi er små, supplerer Jacob Schall Holberg.

Hagenskov Gods blev valgt som location, fordi FilmFyn har investeret i serien, men også fordi godset har en imponerende gårdsplads med ridebane, der bliver brugt i tv-serien. I dag går en der en offentlig vej lige forbi hovedbygningen, der måtte spærres af og skjules under tonsvis af grus for at skjule nutiden. Venstrepolitikeren og fhv. minister Britta Schall Holberg har overdraget godset til sin yngste søn, Jacob Caroc Claus Schall Holberg, men bor fortsat på godset, hvor hun står for rundvisninger og foredrag om stedets historie og nu også om '1864'.
Hagenskov Gods blev valgt som location, fordi FilmFyn har investeret i serien, men også fordi godset har en imponerende gårdsplads med ridebane, der bliver brugt i tv-serien. I dag går en der en offentlig vej lige forbi hovedbygningen, der måtte spærres af og skjules under tonsvis af grus for at skjule nutiden. Venstrepolitikeren og fhv. minister Britta Schall Holberg har overdraget godset til sin yngste søn, Jacob Caroc Claus Schall Holberg, men bor fortsat på godset, hvor hun står for rundvisninger og foredrag om stedets historie og nu også om '1864'. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Hagenskov Slot var lazaret i 1864

Hagenskov Slot er valgt som hovedkulisse for tv-serien ’1864, fordi FilmFyn har investeret i serien. Den smukke hovedbygning er fra 1775, men allerede i 1100-tallet lå der en borg på stedet.

Danmarkshistoriens kendte konger, statsmænd og købmænd har haft deres gang på dets jorde, der også har været kendt under navnet Frederiksgave. Christian den 4. klagede over træk fra vinduerne, Corfitz Ulfeldt er født på stedet, og Frederik den 7 boede på slottet, indtil han blev konge. Under krigen i 1864 fungerede slottet som lazaret for sårede soldater fra slaget ved Dybbøl. I 1954 købte Preben Schall Holberg slottet, og i 1977 købte og overtog fhv. minister Britta Schall Holberg slottet efter sin far.

I 2004 har Jacob Schall Holberg efter ønske fra sin bedstefar overtaget 50 pct. af godset, og har siden 2009 været ene-ejer.  Britta Schall Holberg bor fortsat på Hagenskov og står for rundvisning og foredrag for interesserede foreninger og grupper om slottets spændende historie, nu også som kulissen for Danmarks dyreste tv-serie '1864'.