Erfaringer fra København viser, at efterspørgslen på anonym misbrugsbehandling er stor blandt ganske almindelige borgere. Nu bliver kommuner over hele landet pålagt at tilbyde anonym behandling til folk i arbejde eller under uddannelse.

Selv direktører, offentligt ansatte, kokkeelever, stjernestudenter og andre hårdtarbejdende danskere roder sig ud i narkotikamisbrug. Det viser erfaringer fra et anonymt stofbehandlingstilbud i København indhentet siden 2011. Behovet for anonym hjælp til ellers velfungerende misbrugere er så stort, at det nu også bliver et tilbud i resten af landet, skriver Berlingske.

Projekt Anonym Stofbehandling (PAS) har gennem de seneste år behandlet flere hundrede københavnere, som bliver beskrevet som »ressourcestærke«.

»Det er folk, du kender; dine venner; arbejdskolleger. Folk du ikke ville gætte på, havde en afhængighed. Det er folk med familier, fædre og mødre med velfungerende liv som alle andre. Og så ryger de bare lige hash i hverdagen eller fester med kokain i weekenden,« siger Iben Jensen, som er misbrugsbehandler i PAS.

Projektet har siden 2011 tilbudt behandling til borgere i job eller under uddannelse, som har det til fælles, at de ønsker at lægge et stofmisbrug bag sig uden at få misbrugsbehandlingen skrevet ind i lægejournaler under CPR-nummer. Oprindeligt var det målet i København at få 140 borgere i behandling i 2011 og 2012, men flere end dobbelt så mange, 305, tog imod tilbuddet, lyder det fra folkene bag. I 2013 og 2014 var antallet af borgere i PAS-behandling henholdsvis 138 og 212.

»Vores erfaring er, at langt flere kommer i behandling og får hjælp, når ikke de skal registreres med navn og CPR-nummer. De er bekymrede for, om arbejdsgiveren finder ud af det, og de er bange for at miste jobbet. Det her er deres sikkerhed for, at ingen får besked om deres afhængighed,« siger projektlederen.

Af samme grund skal alle kommuner fra denne sommer tilbyde anonym behandling for stofmisbrug til borgere, der er i arbejde eller under uddannelse. Det fremgår af en ny lov, som trådte i kraft 1. juli. Som borger er det dermed ikke længere nødvendigt at opgive hverken navn eller cpr-nummer for at få behandling, hvis man vel at mærke »ikke har andre sociale problemer,« som det står i lovteksten.

Speciallæge Henrik Rindom fra Stofrådgivningen glæder sig over, at den anonyme stofbehandling bliver udbredt til hele landet.

»Det her er helt sikkert et meget vigtigt skridt,« siger Henrik Rindom, der i sin tid dokumenterede behovet for behandling blandt mennesker i arbejde i en rapport, som førte til oprettelsen af forsøgsordningerne i Odense og København.

»Jeg har mødt folk fra alle sociale grupper, som har problemer med kokain. Det er restauratører, folk i finansverdenen, advokater, læger, håndværkere og andre, som passer dårligt ind i et almindeligt stofbehandlingstilbud. Med den udbredelse, vi har af forskellige stoffer i samfundet, er det meget vigtigt at tilbyde anonym stofbehandling,« siger Henrik Rindom og understreger sin pointe:

»Hvis ikke man får hjulpet disse mennesker i tide, er det først, når de er blevet fyret, og familien er gået i opløsning, at man får fat i dem. Og så bliver de en enorm udgift for samfundet.«

I København er ventetiden på at komme i behandling i øjeblikket godt tre uger – det skyldes den store efterspørgsel. I mellemtiden tilbyder PAS øreakupunktur, fortæller Iben Jensen, som »tager trangen og abstinenserne«, ligesom alle efter 14 dage på venteliste får tilbudt individuelle samtaler, indtil der er plads i en gruppe.

50 procent af borgere i behandling hos PAS når det personlige mål om helt eller delvist at kvitte stofferne, oplyser Københavns Kommune.

»Men det er målt på alle dem, vi er i kontakt med. Nogle falder jo fra undervejs. Den egentlige succesrate for dem, der gennemfører et forløb, er betydeligt højere end 50 procent,« siger Iben Jensen.