Har kæmpet i månedsvis mod systemet: Steen blev erklæret død ved en fejl

I månedsvis har Steen Mikkelsen kæmpet for at få sit liv tilbage på sporet, efter at han ved en fejl blev erklæret død.

Den 26. august blev der sendt besked til CPR-registeret om, at Steen Mikkelsen, en 43-årig familiefar fra Vorbasse, var død.

Men det var en fejl. For død, det var Steen Mikkelsen ikke. Han var derimod spillevende og lykkeligt uvidende om, at meddelelsen om hans død spredte sig som en steppebrand i offentlige og private systemer.

- Det er uhyggeligt, at det kan lade sig gøre. Selvom jeg stadig var i live, var det som om, mit liv gik i stå, fortæller Steen Mikkelsen.

Han fandt først ud af, at han var erklæret død, nogle dage senere, da brevene begyndte at vælte ind.

- Det er en ret mærkelig fornemmelse at åbne et brev stilet til ’Boet efter Steen Mikkelsen’, siger han.

Trækker i land

Alt blev lukket

Når et menneske dør, får offentlige myndigheder automatisk besked om dødsfaldet fra CPR-registeret. Samtidig kan private virksomheder, som eksempelvis banker og forsikringsselskaber, abonnere på oplysninger fra det offentlige.

Dermed får de oplysninger om deres kunder via CPR-registeret. Det betyder, at bankkonti spærres, våbentilladelser inddrages, forsikringer opsiges og pensioner opgøres, når en kunde registreres som død. Det skete også for Steen Mikkelsen.

- Det er simpelthen grotesk. Det er, som om bussen bare kører, og man kan ikke få lov at stå af. Jeg tror slet ikke, man kan forestille sig, hvor meget det griber om sig. Alt går bare i stå. Det er en udfordring i sig selv bare at finde ud af, hvor mange steder man er erklæret død, siger han.

Kæmper for sit liv

I månedsvis har han kæmpet en brav kamp for at få sit liv tilbage, samtidig med at han har været alvorligt syg.

- Det værste er, at jeg har skullet håndtere det samtidig med, at jeg har været syg. Det har tæret utrolig meget på mine kræfter. Nogle dage kunne jeg kun være oppe et kvarter, før jeg blev nødt til at gå i seng og hvile mig. Det kvarter har jeg så brugt på at ringe rundt til det ene og det andet sted. Det kunne jeg virkelig godt have undværet, siger Steen Mikkelsen. Han forstår ikke, hvordan en offentlig myndighed ved en fejl kan erklære en borger død.

- Det burde ikke kunne lade sig gøre, at man kan ’slå et menneske ihjel’ med et par klik på en computer. I et samfund som det danske burde vi i det mindste have en sikkerhedsmekanisme, der skal forhindre sådanne fejl, siger han.

Når Steen Mikkelsen fortæller sin historie, reagerer mange ved at trække på smilebåndet. For Steen Mikkelsen selv er der dog ikke meget at smile ad.

- Det kan måske lyde sjovt i andres ører, men jeg synes slet ikke, det er sjovt. Havde jeg været rask, da jeg fandt ud af det, var jeg tændt helt af. Men det havde jeg ikke overskud til, siger Steen Mikkelsen.