En ny rapport viser, at en stor del af de handicappede i Danmark står uden for arbejdsmarkedet. Der kan være tale om et uudnyttet potentiale, vurderer seniorforsker.

En stor gruppe danskere med handicap er ikke i job, og det kan være, at Danmark her går glip af et uudnyttet potentiale på arbejdsmarkedet. Det konkluderer en ny rapport fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Rapporten er den første af sin slags, der kortlægger handicappedes beskæftigelse i Danmark holdt op imod deres uddannelse.

Og set fra de handicappedes perspektiv er resultatet ikke specielt opmuntrende. Eksempelvis er det blot 24 procent af dem med en psykisk lidelse, der har et arbejde, mens det er lidt under halvdelen - 45 procent - af dem med et mobilitetshandicap, der er i beskæftigelse.

Bedre ser det ud for dem, der har et sanse- og kommunikationshandicap. Her er det 64 procent, der er i arbejde.

Fælles for alle grupper er, at de ligger langt efter de ikke-handicappede danskere. Og det understreger, at der er et uudnyttet potentiale, anfører seniorforsker Jan Høgelund, der har stået i spidsen for undersøgelsen.

»Det tyder på, at der er et uudnyttet potentiale, som arbejdsmarkedet kunne drage nytte af. Vi kan dog ikke udelukke, at nogen har så stort et handicap, at beskæftigelse ikke er mulig, siger seniorforsker Jan Høgelund.

17,6 procent af den danske befolkning har et handicap eller et længerevarende helbredsproblem.