14. Juni 2014 står Andreas Birkedal i Dubai og løfter pokalen som det synlige bevis på, at han og holdkammeraterne er verdensmestre i five-a-side fodbold. Titlen er kulminationen på et langt og opslidende sygdomsforløb for den 30-årige fodboldspiller.

Andreas Birkedal fik i september 2012 erklæret testikelkræft. I første omgang kom han sig over sygdommen via en operation.

Sygdommen vendte dog tilbage, og han måtte derfor i gang med et opslidende kemoforløb. Kemoterapien gjorde, at han ikke kunne dyrke motion, som han ellers havde været vant til.

Andreas Birkedal, i dag 30 år, har tidligere optrådt i bl.a. anden division for Lyngbys fodboldhold, trænet med FC Nordsjællands Superligatrup og sågar spillet to kampe på det danske U17-landshold.

- Når man modtager sin kemobehandling, så kæmper man bare for at overleve. Og så er det forfærdeligt at skulle acceptere man ikke kan være fysisk aktiv. Især når man som jeg har været vant til at være meget aktiv og bevæge sig en seks-syv gange om ugen, siger han.

I 2012 blev Andreas Birkedal ramt af testikelkræft. Han blev opereret, men sygdommen vendte tilbage, og han måtte igennem en opslidende kemokur.
I 2012 blev Andreas Birkedal ramt af testikelkræft. Han blev opereret, men sygdommen vendte tilbage, og han måtte igennem en opslidende kemokur.
Vis mere

Derfor gjorde Andreas også, hvad han kunne for at vende stærkt tilbage efter sygdomsforløbet. I forsøget på det søgte han inspiration.

- Det var svært ikke at blive inspireret af store sportspersonligheder som Ebbe Sand, der fik en stor fodboldkarriere efter at have overvundet testikelkræft og Lance Armstrong, der efterfølgende vandt Tour de France mange gange. Jeg håbede, at jeg en dag kunne gøre noget lignende, siger Andreas Birkedal.

Og det kunne han. I december 2013 blev han erklæret helt rask for kræft. Derfor begyndte han igen at spille futsal i JB Futsal i Gentofte.

Verdensmester på et afbud

Ved et tilfælde kom holdet, med Andreas Birkedal som anfører, med til verdensmesterskaberne i five-a-side fodbold. Der var nemlig et afrikansk hold, der ikke kunne få visum til Dubai, hvor turneringen fandt sted. I stedet blev hele holdet sendt af sted i klassisk dansk stil - på et afbud.

- Vi syntes selv, der var så mange paralleller til EM 92, hvor Danmark blev europamestre efter at være kommet med på et afbud.

- Vi tog derned for at være turister og få en hyggelig tur. Men alt flaskede sig bare, og vi vandt to straffesparks konkurrencer på vejen. Det var en af de weekender, hvor intet kunne gå galt, siger han om turneringen.

Andreas og holdkammeraterne nåede overraskende finalen, hvor Jordan ventede. Kampen endte i et stort drama, hvor Danmark trak det længste strå efter en straffesparkskonkurrence, hvor holdets målmand diskede op med flere flotte redninger.

- Da jeg løftede trofæet, gik der mange tanker igennem mit hoved. Jeg følte, det var en tilbagebetaling for alt det, jeg havde været igennem, siger Andreas Birkedal.

Et halvt år efter kemokuren var slut, stillede Andreas Birkedal op til VM i indendørsfodbold i Dubai.
Et halvt år efter kemokuren var slut, stillede Andreas Birkedal op til VM i indendørsfodbold i Dubai. Foto: Privat
Vis mere