Den kendte designer Ilse Jacobsen og hendes virksomhed har den seneste tid været raget uklar med både Helsingør Kommune og med naboer og har truet med at flytte sin virksomhed ud af kommunen. Nu får hun en ny håndsrækning fra byrådet, skriver Helsingør Dagblad.

En strid om 35 ansatte og en manglende landzonetilladelse har fået nordsjællandske Ilse Jacobsen, der bl.a. er kendt for sine farverige gummistøvler, på kant med både kommunen og naboerne. Sagen er blevet så tilspidset, at Ilse Jacobsen har truet med en retssag og med at flytte sin kendte virksomhed Hornbæk A/S ud af Helsingør Kommune.

Men nu har sagen taget en drejning, som måske kan dæmpe gemytterne lidt. Der er nemlig god sandsynlighed for, at Ilse Jacobsen alligevel får den omstridte landzonetilladelse af kommunen trods klager fra naboer og Danmarks Naturfredningsforening,

Det oplyser formand for Helsingør Byråds udvalg for teknik, miljø og klima, Johannes Hecht-Nielsen fra Venstre, til Helsingør Dagblad.
Ifølge formanden vil udvalget nemlig på trods af indsigelser ved en høring give en tilladelse til, at Ilse Jacobsen fortsat kan drive sin virksomhed på Holmenevej 31 i Ålsgårde, hvor den har ligget i årevis.

»Jeg er overbevist om, at der igen vil være flertal for, at vi giver denne her tilladelse,« siger Hecht-Nielsen, der dog tilføjer, at sagen sandsynligvis ikke vil stoppe der.

Sagen om Ilse Jacobsens virksomhed er nemlig noget mere omfattende.

Sagens kerne er, at virksomheden ligger i landzone, hvor man som udgangspunkt ikke må drive erhverv, medmindre man har en landzonetilladelse. Men nu har virksomheden vokset sig så stor, at der er for mange medarbejdere på stedet i forhold til de ni, der er givet tilladelse til.

Og det er torn i øjet på bl.a. naboen Fredrik Fabian Eriksen, der nu føler sig så generet af den megen trafik til og fra virksomheden, samt af lys- og støjgener, at han har klaget over det.

»Kommunen er blevet ført bag lyset i forhold til medarbejdernes antal. Jeg tror, at der er langt flere end de 35, de påstår. 55-60 medarbejdere måske,« har han tidligere udtalt til Helsingør Dagblad.

Ilse Jacobsens farverige gummistøvler er kendt over hele verdenen.
Ilse Jacobsens farverige gummistøvler er kendt over hele verdenen. Foto: Nikolai Linares
Vis mere

Helsingør Kommune har tidligere givet virksomheden dispensation til at have flere ansatte end de ni, men den dispensation har Natur- og Miljøklagenævnet nu underkendt, hvilket gør, at virksomheden ikke ligger lovligt placeret længere.

Giver byrådet i Helsingør Kommune derfor på ny tilladelse til, at Ilse Jacobsen kan fortsætte driften af sin virksomhed på adressen, vil man udfordre Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse. Desuden har kommunens embedsmænd advaret mod at give tilladelse.

Og det erkender Hecht-Nielsen, kan blive et problem:

»Vi ved godt, at der vil blive klaget, og så må vi afvente og se, hvad Planklagenævnet gør,« siger Hecht-Nielsen.

Det kom allerede frem i februar, at et udvalgsflertal ville give en ny tilladelse, og sagen har siden været i høring. Her kom der klager fra blandt andet naboerne og Danmarks Naturfredningsforening. Det forventes derfor, at sagen vil ende i klagenævnet. Ifølge Hecht-Nielsen vil udvalget følge et eventuelt påbud fra kagenævnet.

Det er for øvrigt ikke første gang, at den kendte gummistøvledronning bliver midtpunkt i en strid. Sidste år sagsøgte hun Bilka og Dansk Supermarked, som designeren mente ødelagde hendes kendte mærke ved at sælge gummistøvler, der lignede den dyre Hornbæk-produktion for meget.