Rasmus Kofoed – der ikke spiser sin egen mad, fordi han er vegetar – kan nu kalde sig verdens bedste kok

Det er fint med noget pres. Og jeg tror på det! Sådan lød det sejrssikkert fra den danske kok Rasmus Kofoed i sidste uge, da B.T. prøvesmagte den menu, der skulle sikre ham guldmedaljen ved Bocuse d’Or – VM for kokke – i den franske by Lyon.
 
Og det havde han altså også al mulig grund til. For onsdag aften kunne han stille sig på skamlen, hæve pokalen og kalde sig verdens bedste kok.

- Nu skal jeg ud af fængslet, joker den 36-årige verdensmester, for hvem de seneste otte år har stået i konkurrencens tegn.

Som enhver anden sportsmand har han nemlig igen og igen hævet overliggeren for sig selv og sat sig større og større mål.

De fleste ville nok tage til takke med den bronze-medalje, Rasmus Kofoed i 2005 hev hjem ved selvsamme mesterskab.

Men stædigt insisterede han på at prøve lykken igen i 2007.

Og blev denne gang nummer to – altså sølvvinder.

Men han burde allerede dengang have stået med guldet i hånden. For der blev ved den fine kokkedyst observeret urent trav hos det franske hold, som havde fået sneget kasser med helt og halvfærdig med mad ind ad bagdøren, hvilket ikke er tilladt ved konkurrencen, der ud over smag, sammensætning og visuelt udtryk handler om at lave mad på tid fra bunden.

Men da den danske delegation klagede til konkurrenceledelsen, blev den mødt med et skuldertræk. Klagen kom for sent og skulle være faldet skriftligt – og på fransk – en time efter konkurrencens afslutning!

Måske var det derfor, Rasmus Kofoed valgte at springe over ved VM i 2009 og bruge sine kræfter på EM sidste år.

Et mesterskab han vandt!

- Man skal have udfordringer i livet, og jeg har store ambitioner og forventninger på egne vegne, siger Rasmus Kofoed, hvis vindermenu bl.a. bestod af havtaske tilberedt på ben, brændt hø, citron-timian og chips på rodfrugter samt steg af lammeryg, enebær, puffet spæk og tørrede tyttebær!

Mad, han ikke engang selv spiser. For Rasmus Kofoed har – siden han var barn – været vegetar!
 
- Jeg har været i gang længe, så nu glæder jeg mig til at få et liv ved siden af, siger Rasmus Kofoed, der ikke umiddelbart vinder det store på sin medalje.

Med hæderen følger 150.000 kr., langt fra den halve million, det seneste års træning har kostet i råvarer.

Men mon ikke det vil sætte lidt mere gang i 'butikken' Restaurant Geranium i Parken-komplekset på Østerbro i København, når der nu står en verdensmester i køkkenet!