I det lille bysamfund Fensmark ved Næstved fik Steen Gudes konkurs store konsekvenser

En mørk september-nat i 2008 ramte finanskrisen 120 mennesker i og omkring det lille bysamfund Fensmark, ni kilometer nordøst for Næstved. En kurér bankede på hos dem alle med et brev, de skulle skrive under på, de havde modtaget.

- Det var en besked fra Stones Invests konkursbo om, at Holmegaard Entertainment i Fensmark var lukket, og vi var fritsillet, husker René Larsen.

Han var tillidsmand for de ansatte på Holmegaard Entertainment - det tidligere Holmegaard Glasværk, som Steen Gudes Stones Invest havde overtaget i 2004. Få dage forinden havde René Larsen fået besked om, at Stones Invests konkurs ikke ville berøre Holmegaard.

- Men det troede vi ikke på, fortæller René Larsen.

Håber, Gude bliver straffet

En af dem, der fik den dramatiske fyresedddel, var keramiker og porcenlænsmaler Heidi Fournier, der først for nylig har fået hele sit løntilgodehavende fra dengang tilbage fra Lønmodtagernes Garantifond.

- Jeg håber, han får sin straf, siger Heidi Fournier om Steen Gude. For nylig måtte hun opleve at blive fyret igen, da de nye ejere af Holmegaard Park opgav og gik konkurs.

- Men det var ikke helt samme følelse denne gang. Dengang var det så brat og dramatisk, vi fik slet ikke sagt farvel til hinanden, siger Heidi Fournier.

Byggeriet stoppede

Stort set fra den ene dag til den anden blev Fensmark ramt voldsomt - et byggeri af 229 lejligheder, som Stones Invest var i gang med ved siden af glasværket, stoppede fra den ene dag til den anden.

- Mig bekendt er der ikke nogen, der har drejet nøglen om, men håndværkere blev ramt, og i lang tid derefter ville ingen lave noget arbejde, uden at der kom kontanter på bordet, siger René Larsen.

Ifølge René Larsen fandt de fyrede arbejde igen - selv arbejder han i dag på Smålandshavets Kursuscenter i Karrebæksminde ved Næstved.

- Det var jo lige i begyndelsen af finanskrisen, husker han.

Store armbevægelser

Indtil lukningen havde rejsen med Steen Gude og Stones Invest som ejer af det traditionsrige Holmegaard Glasværk været en orkan af nye ideer og store armbevægelser.

- Der lå et varmeværk, hvor placeringen ikke passede Steen Gude. Så det mente han bare, man kunne flytte. Det var en fantastisk tid, hvor der virkelig var gang i den og skete noget, siger René Larsen. Men de store armbevægelser var oftest for lånte penge.

- Da vi gennemgik bygningerne efter konkursen, fandt vi ud af, at stort set alt var leaset, selv bestikket i kantinen, husker René Larsen. Han nærer ikke personligt den store modvilje mod Steen Gude.

- Han var vel bare smart, mener René Larsen - men også han sætter ord på det spørgsmål, alle står tilbage med vedrørende Steen Gude og Stones Invest.

- Hvem sidder med alle pengene i dag, spørger han.