Tsunami i Karratfjorden i Grønland udløst af jordskred er enestående for en af de fremmeste forskere.

København. Dr. Hermann Fritz fra det amerikanske universitet Georgia hastede til Grønland, efter at et enormt jordskred udløste en tsunami i Karrat-fjorden i slutningen af juni.

Han har brugt et liv på at forske i den type tsunamier, og katastrofen giver værdifuld viden om fænomenet, som Hermann Fritz venter kan blive mere udbredt fremover.

- Jordskreddet skete midt i fjorden, hvilket er ganske unikt. Det giver os vigtige data, når det kommer til at vide, hvordan en tsunami spreder sig i en fjord, siger Hermann Fritz.

Han og flere andre forskere besigtigede de ramte områder i begyndelsen af juli i helikopter. Efter flere landinger i området, visuelle observationer og feltstudier estimerer han, at tsunamien var på mindst 90 meters højde.

- Men alle målingerne, vi har, er fem-seks kilometer fra, hvor skreddet ramte vandet. Så højden har været endnu større tættere på arnestedet, siger Hermann Fritz.

Tsunamier udløst af jordskred er mindre kendte end dem, der er udløst af jordskælv under havets overflade.

Men det er vigtigt at få bedre modeller, hvilket dataene fra Grønland kan hjælpe til, og blive klogere på dem, da de kan være mindst ligeså dødelige.

- Jordskred giver en tsunamifare på steder, der ellers ikke er kendt for det. Fjorde er de mest udsatte, men jordskred kan ske mange steder, ikke mindst hvor vulkaner kan kollapse ned i vand.

- Det kostede 15.000 mennesker livet i Unzen i Japan i 1792. Og vi har haft mange andre episoder siden, siger Hermann Fritz.

Han nævner Aysen-fjorden i Chile i 2007 og et skred i Norge i 1934, hvor en tsunami kostede 40 mennesker livet. Jordskred truer også med at udløse tsunamier i flere andre norske fjorde.

Det er dog ikke kun fjorde, der er ramt. En stor sø ved byen Luzern i Schweiz har medført tsunamier, når store klippeskred er faldet ned i den.

Hermann Fritz venter, at problemet bliver større.

- Klimaforandringer fjerner permafrosten mange steder og ikke mindst i bjerge.

- Det vil øge risikoen for jordskred. Og dertilhørende tsunamier, siger Hermann Fritz.

/ritzau/