Med udsigten til at få op mod 2.000 kinesiske arbejdere til den lille grønlandske by Maniitsoq er de cirka 2.800 indbyggere begyndt at tænke i mulige indtægtskilder.

En af byens iværksættere, hotelejer Søren Lyberth, ser frem til den kinesiske invasion og har allerede en forretningsplan klar.

- Vi er parate til at tage den udfordring, det giver. De må gerne integrere sig midt i byen. Vi kunne etablere et bordel således, at der sker noget – økonomisk – så nogen kan tjene på det, siger han til P1 Orientering.

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at verdens største producent af aluminium, amerikanske Alcoa, har meldt ud, at det har planer om at åbne et smelteværk nær Maniitsoq og hente 2.000 kinesiske arbejdere til byen.

Den lokale frygt går på, at smelteværket skal drives udelukkende ved hjælp af kinesisk arbejdskraft, men viceborgmester i Maniitsoq, Karl Lyberth, håber, at det store projekt også kan kaste grønlandske arbejdspladser af sig og skabe mere liv i den lille by.

- Det er mange arbejdspladser i grønlandsk målestok. Det er stort, og det vil være galimatias at sige nej, siger han til P1 Orientering.

Søren Lyberths forslag om at åbne et bordel er dog ikke blevet vel modtaget i lokalbefolkningen.

- Jeg håber inderligt, at Søren Lyberth er blevet citeret forkert, for det er med dyb beklagelse og rystelse, at jeg læser om hans udtalelser, skriver Dorte Vangsø Simonsen, der er sygeplejerske på det lokale sygehus, i en kommentar til artiklen.

- Kan vi små samfundsborgere se til, at de af vores medborgere, der i forvejen ligger ned, trampes længere ned i sølet med prostitution, så en elite kan sidde og skumme toppen? At tjene penge på andres elendighed? Nej det er uanstændigt, skriver hun.

Landstinget skal i den kommende tid tage stilling til, hvordan rammerne for det store projekt i Maniitsoq, der ligger i det vestlige Grønland, skal sættes.