Kampen om Gisselfeld Slot har i denne uge atter været på programmet i Landsretten, hvor den ene gren af den adelige familie Danneskiold-Samsøe kæmper mod den anden for at få det slot, der blev frataget grev Erik Danneskiold-Samsøe tilbage. Og grevens bror er ikke i tvivl om, at slottets nuværende slotsfrue bør skiftes ud.

Et bittert familieopgør, der indtil videre har varet ved i knap 20 år, fortsætter efter at der tirsdag og onsdag blev føjet et nyt kapitel til sagen.

Den 71-årige grev Erik Danneskiold-Samsøe, der i 2010 blev smidt ud af slottet, som han havde beboet i 35 år, var tilbage i Østre Landsret. Denne gang var det dog ikke ham selv, men hans bror Ulrik Danneskiold-Samsøe samt Eriks datter, Erica Danneskiold-Samsøe, der sammen havde sagsøgt slottets bestyrelse samt den nuværende slotsfrue Helene Danneskiold-Samsøe, som de mener uberettiget har fået tildelt Gisselfeld slot, som har været i familiens besiddelse i mere end tre hundrede år.

Helene Danneskiold-Samsøe, der modsat de andre ikke har nogen adelig titel, da hendes mor blev borgerligt gift, fik tilbudt stillingen som slottets overdirektør, efter at slottets bestyrelse afsatte grev Erik, der efterfølgende tabte flere retssager i sin kamp om at få lov til at blive på slottet.



Egentlig havde Erica Danneskiold-Samsøe fået tilbudt at overtage stillingen efter sin far, men da hun ikke svarede på tilbuddet, var det i stedet hendes kusine Helene, der fik den prestigefyldte post, der også giver det særlige privilegium, at man har lov til at bebo slottets fine gemakker.

Men den beslutning er forkert, mener komtesse Erica og hendes onkel grev Ulrik Danneskiold-Samsøe, der holder sig til, at Erica aldrig sagde officielt nej til posten. I stedet argumenterer familien for, at hendes tøven skyldtes, at der i et gammelt testamente for slottet fra 1701 står, at mænd har arveret frem for kvinder. Og derfor mente familien, at den næste overdirektør også burde havde været en mand.

Gisselfeld Slot på Sydsjælland har i flere årtier været omdrejningspunkt i en bizar familiestrid i den adelige familie Danneskiold-Samsøe.
Gisselfeld Slot på Sydsjælland har i flere årtier været omdrejningspunkt i en bizar familiestrid i den adelige familie Danneskiold-Samsøe. Foto: ALLAN LUNDGREN
Vis mere


Og den mand burde i så fald have været Ulrik Danneskiold-Samsøe, der er lillebror til Erik Danneskiold-Samsøe. Hans fem søskende underskrev angiveligt alle en såkaldt afkaldserklæring i midten af 1980’erne, hvor de gav afkald på posten som overdirektør for slottet. De var alle enige om, at den yngste i søskende flokken, Ulrik, der i dag er 51 år, skulle være den, der efterfulgte storebror Erik som slotsherre.



Men Ulrik Danneskiold-Samsøe blev aldrig spurgt, da en efterfølger skulle findes. Og det er blandt andet det, som sagen i Østre Landsret drejer sig om, forklarer Ulrik Danneskiold-Samsøe til BT.

»På grund af de arvemæssige forhold mener jeg, at såfremt det er en kvinde, der skal bestride posten, at Erica i så fald er den nærmeste til at efterfølge Erik. Og at jeg er den nærmeste til at efterfølge Erik på den mandlige side,« forklarer greven, der er uddannet jurist til BT.

Erik Danneskiold-Samsøe (tv) og Ulrik Danneskiold-Samsøe (th) foran Landsretten i København.
Erik Danneskiold-Samsøe (tv) og Ulrik Danneskiold-Samsøe (th) foran Landsretten i København. Foto: Silla Bakulus
Vis mere


Han medgiver, at han føler sig snydt for titlen som slotsherre:

»Da afkaldserklæringerne i 1984/1985 blev lavet, blev jeg lovet, at jeg skulle efterfølge Erik, medmindre Erica ville og kunne overtage slottet,« forklarer han.

Ulrik Danneskiold-Samsøe arbejder i dag som konsulent og har i flere år boet i Schweiz. Hvis retten skulle være enig med ham i, at Gisselfeld fik den forkerte overdirektør, da slottets bestyrelse i 2010 tilbød hans niece Helene posten, så har han da heller ingen planer om at bebo slottet til hverdag.

»Jeg vil nok ikke bo der fuld tid, men skiftevis bo i København og på Gisselfeld og så lidt i udlandet,« siger han.



Ulrik og Erica Danneskiold-Samsøes kamp om at få Gisselfeld tilbage er blot den seneste i stridighederne over arvefølgen til det store gods.

Helt siden 1945, hvor den daværende lensgreve Aage Danneskiold-Samsøe døde og kun efterlod sig en datter, Elisabeth Lassen, har der været bøvl om arvefølgen.

Mest kendt er nok Erik Danneskiold-Samsøes kamp for slottet, der varede i 12 år, før han blev endeligt smidt ud. Men også brødrenes far, Christian Danneskiold-Samsøe måtte kæmpe for at få lov at få slottet tilbage i 1969.



Blandet andet har Erik Danneskiold-Samsøes gren af familien beskyldt den finere gren af familien – den såkaldte Lassen-familie – for gennem bestyrelsen at presse Eriks del af familien ud. Og de beskyldninger fortsætter:

»Det var meget tydeligt, at bestyrelsen for slottet var interesseret i at pleje egne interesser blandt andet i forhold til Lassen-familien, da man afsatte Erik,« fortæller Ulrik Danneskiold-Samsøe.

Helene Danneskiold-Samsøe har de seneste mange år fungeret som overdirektør på Gisselfeld.
Helene Danneskiold-Samsøe har de seneste mange år fungeret som overdirektør på Gisselfeld. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere


Lassen-familiens indflydelse blev angiveligt drevet af Elisabeth Lassen, som så det som en mission at få slottet tilbage, efter at hendes gren af familien mistede det i 1945, fordi hun var ’kvinde’. Det står beskrevet i borgen ’Kampen om Gisselfeld – Den store familiefejde’. Elisabeth Lassen døde ifølge familien i slutningen af marts.

Men Ulrik, hvorfor betyder det så meget for dig, at den nuværende overdirektør Helene bliver afsat og eventuelt bliver erstattet af Erica. De er jo begge dine niecer?

»Jeg har ikke noget imod Helene, men jeg mener ikke, at hun er den rette i arvefølgen efter Erik,« siger greven.



Formanden for Gisselfelds bestyrelsen, Anker Laden Andersen, afviser dog Ulrik Danneskiold-Samsøes påstand om, bestyrelsen skulle have truffet valget på et forkert grundlag, da man i 2010 tilbød Helene Danneskiold-Samsøe stillingen som overdirektør.

»Vores holdning er, at vi har gjort et ualmindeligt grundigt stykke arbejde, da vi indsatte den nuværende overdirektør,« siger han til BT.

Ifølge bestyrelsesformanden havde bestyrelsen fået en kvindelig professor til at opstille en liste med rækkefølgen over, hvem der kunne efterfølge Erik Danneskiold-Samsøe som slotsherre. Her stod hans datter Erica øverst, hvorfor man tilbød hende stillingen.

»Gennem to måneder afventede vi hendes svar, og jeg forsøgte flere gange at foreslå hende, at hun sagde ja til stillingen, men hun valgte ikke at tale med bestyrelsen,« fortæller Anker Laden Andersen, der afviser, at bestyrelsen skulle foretrække den ene niece på posten frem for den anden.

»Vi har valgt en neutral beslutning. Vi ville ikke forfordele den ene frem for den anden«, siger han.



Onsdag var den sidste retssdag i sagen. Familiemedlemmer må dog vente til midt i juni, hvor dommen bliver afsagt, med at få svar på, hvem der fremover skal råde over Gisselfeld slot.