Som det eneste land på jordkloden sigter Danmark i fremtiden mod et samfund uafhængigt af fossile brændstoffer. Det udløser ros fra Greenpeace International – men der er stadig lang vej igen på verdensplan, konstaterer en klimaforsker.

Danmark er jordklodens mest ambitiøse land, når det kommer til overgangen til grøn energi. Sådan lyder udmeldingen fra miljøorganisationen Greenpeace International, som med andre ord udråber Danmark til verdens klimaduks nummer ét. Det skriver Berlingske.

»Danmark er verdens bedste land, når det kommer til at bekæmpe klimaforandringerne. Der er ikke noget andet land i hele verden, som er så langt fremme som Danmark,« siger Sven Teske, vedvarende energidirektør i Greenpeace International.

Den tyske klimaaktivist og energiingeniør fremhæver den danske målsætning om at være 100 procent forsynet af grøn energi i 2050.

»Vores langsigtede håb er, at vi på et globalt plan får hele verden til at forpligte sig til at arbejde hen mod netop det mål. Danmark er faktisk lige nu det eneste land, vi kan pege på, som har den vision,« siger Sven Teske og understreger, at det ikke er første gang, danskerne udstikker kursen på energiområdet.

»Danmark har udviklet teknologier fra bunden og var nogle af de første med vindkraft, og siden har flere andre lande fulgt efter. Men det unikke ved Danmark er især den vedholdende kurs i energipolitikken over mange år, uanset om regeringen har hældt til højre eller venstre,« siger Sven Teske og tilføjer, at hensynet til miljøet dog efter miljøorganisationens opfattelse ikke altid har været drivkraften:

»Vi må være ærlige her og sige, at det formentlig har spillet en vigtig rolle i de danske beslutninger at have energisikkerhed og være uafhængig af import af brændstof, hvilket i øvrigt er to helt valide grunde. Når alt kommer til alt, er vi i Greenpeace fuldstændigt ligeglade med, hvorfor regeringer vælger at gå mod 100 procent vedvarende energi. Bare de gør det,« siger Sven Teske, som har været aktiv i Greenpeace siden 1988 og løbende har fulgt udviklingen i energisektoren i Danmark.

»I forhold til potentialet i resten af verden, så er der ikke noget i vejen for, at større lande kan tage ved lære af den danske model. Selv et stort land som Kina kan kopiere mange ting fra Danmark,« mener Greenpeace International-direktøren.

Han understreger dog, at der selv hos rollemodellen er plads til forbedringer:

»Hvor der er lys, er der også skygge. Danmark eksporterer stadig en betydelig mængde olie. Jeg vil sige, at vores kritik af Danmark på det her punkt er moderat. Men det er klart, at hvis man vil udfase olie og overbevise andre om at gøre det samme, er det mere overbevisende, hvis man ikke selv sælger det.«

I Klima- og Energiministeriet tager man godt imod miljøorganisationens anerkendelse.

»Det er pænt af dem at anerkende de ting, vi gør,« siger minister Rasmus Helveg Petersen (R), som i ugens løb under værtskabet for mødet i FNs Klimapanel, IPCC, havde lejlighed til at vise netop nogle af de danske energi- og fjernvarmesystemer frem for de tilrejsende klimaforskere.

»De var næsegrus imponerede, nærmest følelsesmæssigt påvirkede. Danmark er på mange måder et demonstrationssamfund på den grønne omstilling, og det virkede meget stærkt på dem at se løsningerne i virkeligheden. For vi har altså bygget noget, som er lidt særligt her,« siger klima- og energiministeren.

Han forklarer, at den internationale anerkendelse rækker længere end skåltalerne under IPCC-mødet.

»Der står stor respekt om Danmark, når vi forhandler i EU og ude i verden. Når et land som Kina skal kigge sig omkring efter nogen, der kan hjælpe dem, hvor de er ved at forurene dem selv halvt ihjel, så er det altså også Danmark, de kigger mod. Det er ikke kun Greenpeace og klimaforskerne, som har fået øje på det her,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Ministeren forventer, at den grønne omstilling bliver på dagsordenen de næste 30 år.

»Opgaven begyndte i 1973 med oliekrisen, hvor vi var afhængige af sort energi. Vi er kommet langt siden da, og vi har udviklet teknologi, som ikke fandtes før. Vi mangler eksempelvis stadig at revolutionere den måde, vi transporterer os selv på, så der er lang vej igen. Men det, vi har gjort ind til nu, kan vi godt være stolte af,« siger ministeren.

Alligevel er der ikke tid til at hvile på de grønne laurbær. Selv om der kan være grund til optimisme, hvad angår en fremtidig opbremsning af den globale CO2-udledning, er der allerede så meget CO2 i atmosfæren, at klimaforandringerne allerede er undervejs.

»Vi er nået dertil, hvor der ikke er meget tid at give af. Hvis man tænker på det som en pose penge, som på et tidspunkt slipper op, så har vi lov at bruge 750 gigaton udslip, mens vi allerede har brugt 500 gigaton,« siger Jens Hesselbjerg Christensen, forskningschef ved Danmarks Meteorologiske Institut og medforfatter til en del af IPCC-rapporterne.

»Derfor passerer vi med stor sandsynlighed de to grader, og med den vækst, der lige nu er, har vi indtil 2020-2030 til at vende udviklingen,« siger han.

Forskeren peger på, at det allerede nu formentlig betyder, at den grønlandske indlandsis på et tidspunkt helt forsvinder, og at koralrevene i verdenshavene gør det samme.

»Betingelserne for det liv, der findes der, vil ikke længere være til stede med en to graders global opvarmning,« siger Jens Hesselbjerg Christensen.

Men ifølge den danske klimaforsker er der alligevel grund til optimisme:

»Mange ting flytter sig, når der er et politisk signal. Forhåbningen til fremtiden ligger i globale aftaler. Så tror jeg på, at verden kan rykke hurtigt. Men ellers bliver det fedtspilleri om, hvem der tager det første skridt.«