Væltede træer. Flyvende tagsten. Stilladser, der sank sammen. Stormen Gorm blev et grumt bekendtskab. Heldigvis kom ingen mennesker noget til, men Falck og politi rykkede ud til flere hundrede stormrelaterede skader, og politiet i Nordsjælland og Midt- og Vestjylland melder om en meget travl aften og nat.

Søndag aften gik stormen Gorm hen over Danmark, og med vindstød af orkanstyrke tog den især hårdt fat i den vestlige del af landet. Det var især det midtjyske og på Nordsjælland, at ødelæggelserne var størt.

Vindstødene måltes i Jylland først på aftenen op mod 40 meter i sekundet. Og da Gorm senere tog en tur gennem Kattegat meldte Gniben ved Sjællands Odde kortvarigt en middelvind på fuld orkan. Der er tale om orkan, når middelvinden er mellem 35 meter i sekundet og 46 meter i sekundet.

Ingen politikredse melder om personskade, selv om stormen på sin vej væltede masser af træer, rev i stilladser og blæste tage af boligblokke.

Falck havde en travl aften og nat, og rykkede ud til 236 skader. Det var typisk væltede træer og løse tagsten, og for Falck var det især i den vestlige del af landet, det var værst.

Vestdanmark topper listen med 156 stormrelaterede assistancer, mens Falck var ude til 80 skader i Østdanmark.

»De fleste skader var i det midtjyske, hvor vi rykkede ud til 110 stormrelaterede skader,« fortæller kommunikationsmedarbejder Ann Lübbers til bt.dk tidligt mandag morgen.

Ann Lübbers tilføjer, at mandskabet havde en travl aften og nat, men at stationerne ikke blev 'lagt ned' på grund af stormen.

Falck regner med, at der komme lidt flere anmeldelser i løbet af morgentimerne, når det bliver lyst, og folk bevæger sig ud i trafikken og opdager, hvad der er sket.

Derfor opfordrer Falck også folk til at tage hjemmefra i god til og tage den med ro.

»Det er virkelig vigtigt, at folk er opmærksomme, når de skal ud at køre og tager sig ekstra god tid i dag. Især der, hvor der er mørkt, og man ikke kan se langt frem for sig. Og fodgængerne skal kigge opad, for der kan stadig komme en tagsten flyvende,« siger Ann Lübbers.

Politiet i Midt- og Vestjylland havde omkring 300 henvendelser på grund af stormen, og Nordsjællands Politi meldte natten til mandag om et stort antal væltede træer og veje, der var spærrede.

Også broerne blev hårdt ramt af stormen. Storebæltsbroen og begge broer over Lillebælt blev søndag lukket, men omkring klokken 22.30 blev de genåbnet.

Omkring klokken 23.00 blev også Svendborgsundbroen og Langelandsbroen åbnet igen, ligesom Vejlefjordbroen igen var farbar omkring midnat. Mandag morgen fraråder Vejdirektoratet Vindfølsomme kørertøjer på Vejlefjordbroen og på Øresundsbroen.

Også togtrafikken blev forstyrret og blev flere steder i landet indstillet. Det var blandt andet strækningerne mellem Esbjerg-Skjern-Holstebro, Skjern-Herning, Holstebro-Vejen, Svendborgbanen, der kører mellem Svendborg og Odense, og Odderbanen, der kører mellem Odder, Aarhus og Grenå, der blev forstyrret.

Mandag morgen er togtrafikken påvirket i mindre grad.

»Vi forventer her til morgen, at eftervirkningerne af stormen Gorm kun påvirker togtrafikken i mindre grad, og at vi kan køre pænt over hele landet, med undtagelse af Kystbanen, Helsingør-København H og Grenaabanen. Desuden er den tidlige afgang med ICBornholm aflyst, da Bornholmerfærgen ikke sejler,« skriver DSB på deres hjemmeside.

Du kan selv følge udviklingen af den kollektive trafik på Rejseplanen.dk.

Beredskabsstyrelsen melder alt normalt igen efter en travl aften.

BNB