Der er kommet et nyt klientel til landets godser. Hvor det før hovedsageligt var adelen, der sad på de kæmpe bebyggelser, er det nu oftere og oftere rige forretningsmænd, der står på skødet. BT har set nærmere på ti af landets dyreste godser.

Lego-familien, Bestseller-familien, familien bag Grundfos og den kongelige jagtkammerat og tidligere forsikringsboss, Peter Zobel.

Er man rigmand i Danmark er det næsten synonymt med, at man må bo på eller blot eje et gods. Ser man på, hvem der ejer landets godser, er det nemlig tydeligt at se, at flere af medlemmerne af landets rigeste familier kan pryde sig med titlen 'godsejer'.

Og det ikke småpenge, som bliver taget op af lommerne, når godshandlerne skal på plads. For det rigtige gods med de rette jorde og den rigtige placering, er milliardærerne villige til at betale enorme millionbeløb. Det viser en liste som boligsitet Boliga.dk har lavet for bt.dk over nogle af Danmarks dyreste godser.

Ifølge ejendomsmægler Ole Lindgren, der specialiserer sig i liebhaver- og livsstilsejendomme, er der i dag typisk tre slags købere til godser: Rige forretningsfolk, der gerne vil eje et gods; andre godsejer, der køber et gods op for jordens skyld - eller en godsforpagter, der har tjent så mange penge, at vedkommende selv har fået rod til et gods.

Især ses en tendens til, at det oftere er rige erhvervsfolk, der bliver de nye ejere, når de gamle adelige familier sælger de historiske ejendomme.

»Generelt er det f.eks. velhavende forretningsfolk, der har solgt deres virksomheder, og som ønsker at købe en stor ejendom, der er købere til et gods. Mange er jagtinteresseret,« siger Ole Lindgren, der dog peger på, at en vis tendens til, at rige mennesker køber godser, altid har været der:

»Går man tilbage i historien, vil man se, at forretningsfolk, der har gjort det godt, har købt godser. Det ligger flere hundrede år tilbage, at det har været sådan. Og sådan er det også i dag,« siger Ole Lindgren, der i sin tid som mægler har solgt to godser.

Årsagen til, at de gamle adelige familier ofte må skille sig af med godserne er, at godserne kan blive for dyre for arvingerne at overtage.

»Der er mange af de store godser der, hvis de skal ud i et generationsskifte, vil blive tappet for egenkapital, og så vil den næste generation kommer til at sidde dyrere i det,« siger Ole Lindgren.

Her er listen over ti af landets dyreste godser. Da der er lidt variation i, hvornår en ejendom kaldes et gods, og Boliga ikke har kunnet foretage en indekssøgning på 'godser', er det ikke en endelig liste over landets dyreste godser, da det ville kræve en gennemgang af tinglysningsdokumenter for samtlige godshandler i Danmark.

1. Julianelyst Gods, Østbirk. Agnete Kirk Thinggaard. 108, 3 mio. kr.

Lego-arvingen Agnete Kirk Thinggaard i 2010 købte godset Julianelyst i Østbirk ved Horsens for over 108 millioner kroner.

For de over 108 millioner kroner kan Agnete Kirk Thingaard og hendes mand Claus Thingaard dog glæde sig over, at de har masser af plads. Hele 245 hektar planteavl og 100 hektar hører til godset.

Derudover er der god plads til parrets tre døtre, Laura, Mathilde og Edith, samt for parrets store interesse for rideheste. Allerede kort efter overtagelsen blev det store gods renoveret for et trecifret millionbeløb, hvilket blandt andet resulterede i opførelsen af en topmoderne ridehal samt staldanlæg, der huser mindst 17 heste.

Julianelyst Gods ved Østbirk ejes af Lego-arving Agnete Kirk Thinggaard.
Julianelyst Gods ved Østbirk ejes af Lego-arving Agnete Kirk Thinggaard. Foto: Claus Fisker
Vis mere

2.  Rohden Gods, vejle Fjord. Anders Kirk Johansen.  77 mio. kr.

Det bliver i familien, fristes man til at sige. For det andetdyreste gods på vores liste er ejet af Agnete Kirk Thinggards fætter, Anders Kirk Johansen.

Anders Kirk Johansen er søn af Gunhild Kirk Johansen, som er søster til Lego-overhovedet Kjeld Kirk Johansen. Familien Kirk Johansen er ikke længere en del af Lego, da familien blev købt ud af familievirksomheden i 2007. Men både Gunhild Kirk Johansen og hendes tre sønner er milliardærer og en af Danmarks absolut rigeste familier.

Med en købspris på 77 millioner kroner og en fantastisk beliggende med udsigt over Vejle Fjord, er Rohden Gods da også et sted, der er en milliardær værdig. Godt nok er godset et af landets mindre af slagsen, men med en hovedbygning på 1250 kvadratmeter er nok plads nok til Anders Kirk Johansen og hans kone.

Anders Kirk Johansen overtog godset efter Frederik von Lüttichau, der havde arvet godset efter sine forældre, kammerherre og hofjægermester Flemming Lüttuchau. Godset blev ved overtagelsen renoveret for et to-cifret millionbeløb , og Anders Kirk Johansen har haft store underskud på godsets drift.

3. Gyllingnæs Gods, Odder. Troels Holck Povlsen 55 mio kr.

Tøjbaronen Troels Holck Povlsen, der sammen med sin søn ejer tøjimperiet Bestseller, står for det tredje mest opsigtsvækkende godskøb i Danmark i nyere tid. Det skete, da han i 1995 købte forsikringsbossens Peter Zobels 'Gylingnæs Gods' ved Odder.

Ifølge forfatter Søren Jakobsen hjembragte Troels Holck Povlsen blandt andet 300 år gamle klinker fra Frankrig  samt marmor til udsmykningen af Gyllingnæs Gods

Bestseller-stifter Troels Holck Povlsen ejer Gyllingnæs Gods. Her ses han sammen med sin kone, Merete Bech Povlsen, ved prins Joachim og Marie Cavalliers bryllup i Møgeltønder Kirke i 2008.
Bestseller-stifter Troels Holck Povlsen ejer Gyllingnæs Gods. Her ses han sammen med sin kone, Merete Bech Povlsen, ved prins Joachim og Marie Cavalliers bryllup i Møgeltønder Kirke i 2008. Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere

 

4. Valdemars Slot, Tåsinge. Niels Iuel-Brockdorff . 52,2 mio. kroner

Valdemars Slot På Tåsinge betegnes godt nok ikke som et gods, men er også en af de offentligt kendte og interessant større ejendomme, der er blevet solgt de senere år.

Caroline Fleming skulle egentlig overtage Valdemars Slot, men droppede det i 2011 og solgte tilbage til sin far, lensgreve Niels Iuel-Brockdorff . Her ses hun ved en festlig lejlighed i 2009 på slottet.
Caroline Fleming skulle egentlig overtage Valdemars Slot, men droppede det i 2011 og solgte tilbage til sin far, lensgreve Niels Iuel-Brockdorff . Her ses hun ved en festlig lejlighed i 2009 på slottet. Foto: Sonny Munk Carlsen
Vis mere

Slottet er ejet af den tidligere baronesse Caroline Flemings far, Niels Iuel-Brockdorff, og har været i familiens eje i 11. generationer.

Egentlig var det meningen, at Caroline Fleming skulle overtage familiejendommen, hvilket hun da også begyndte på, idet hun opkøbte slottet i bidder fra 2003. Faktisk nåede hun at eje 80 procent af slottet, før hun besluttede at sælge det tilbage til sin far i 2011 - angiveligt, fordi hun ikke ville have bopæl på stedet.

Valdemars Slot på Tåsinge er opført 1639.
Valdemars Slot på Tåsinge er opført 1639. Foto: Torben Christensen
Vis mere

5. Bækkeskov Gods, Tappernøje. Peter Zobel. 50 mio. kr.

Efter Peter Zobel i 1995 havde solgt gylingnæs Gods, skyndte han sig at investere i nogle andre - blandt andet i Bækkeskov Gods ved Tappernøje.

I alt ejer han omkring 450 hektar jord og skov i området, hvilket giver god mulighed for at dyrke fritidsinteressen jagt - som han blandt andet hygger sig med sammen med prinsgemalen.

Codans tidligere direktør Peter Zobel ejer godset Bækkeskov på Sydsjælland.
Codans tidligere direktør Peter Zobel ejer godset Bækkeskov på Sydsjælland. Foto: SØREN BIDSTRUP
Vis mere

6.  Agersbøl Gods, Lindved. Anders Kirk Johansen.  31, 2 mio. kr.

Anders Kirk Johansen tegner sig for endnu en af de mest spektakulære godshandler, idet han i 2015 erhvervede sig yderligere et gods, nemlig Agersbøl Gods i Lindved tæt på Vejle.

Han fortalte i den anledning, at godskøbet primært havde til hensigt, at optimere hans landbrugsdrift.

7. Ormstrup Gods, Bjerringbro. Niels Due Jensen. 30 mio. kr.

Grundfos-overhovedet Niels Due Jensen kan også kalde sig godsejer. I 1998 gav han nemlig hele 30 millioner kroner for at erhverve sig Ormstrup Gods ved Bjerringbro, der blev solgt af den tidligere ejer,  Apotekerassistenternes Pensionskasse.

Han bor på godset sammen med sin kone, Minna Due Jensen, og parret har brugt  meget tid og mange penge for at renovere stedet.

'Vi elsker dette sted, og vi har brugt og bruger gerne flere midler og arbejdstimer på at sikre godsets rammer', skriver parret på godsets hjemmeside.

På godset er mulighed for jagt.

Grundfos-arvingen Niels Due Jensen kan også kalde sig godsejer. Han ses han på sit gods, Ormstrup Gods.
Grundfos-arvingen Niels Due Jensen kan også kalde sig godsejer. Han ses han på sit gods, Ormstrup Gods. Foto: Henning Bagger
Vis mere

8. Schelenborg Gods, Martofte. Kjeld Kirk Kristiansen. 22 mio. kroner.

Lego-familien noterer sig for endnu et godskøb, idet Kjeld Kirk Kristiansen allerede tilbage i 1982 erhvervede sig Schelenborg Gods ved Martofte på Nordfyn til 22 mio. kr. Godset havde inden da tilhørt den adelige familie, Juel-Brockdorff, gennem flere århundrede.  Hovedbygningen stammer fra 1843.

Godset huser i dag bl.a. Kjeld Kirk Kristiansens springheste-stutteri, Stutteri Ask. Kjeld Kirk Kristiansen selv bor ikke til dagligt på godset - men i et større parcelhus i Billund, hvor Lego ligger.

Scheelenborg Gods på Nordfyn ejes af Kjeld Kirk Kristiansen.
Scheelenborg Gods på Nordfyn ejes af Kjeld Kirk Kristiansen. Foto: Claus Fisker
Vis mere

9. Svenstrup Gods, Borup. Christian Wedell-Neergaard. 16,1 mio. kr.

Sjælland er også repræsenteret i de større godshandler, idet Svenstrup Gods ved Borup i 1989 blev købt af Christian Wedell-Neergaard, der nu har rundet de 25 år som godsejer.

Det mere end 250 år gamle gods, der er et af Sjællands største, har i øvrigt været i hans families eje i ti generationer.

Christian Wedell-Neergaard er aktiv i politik og har bl.a. været medlem af Folketinget for det konservative folkeparti.

Godsejer Chrsitian Wedell-Neergaard foran Svenstrup Gods, som hans familie har ejet i generationer.
Godsejer Chrsitian Wedell-Neergaard foran Svenstrup Gods, som hans familie har ejet i generationer. Foto: SØREN STEFFEN
Vis mere

10. Løndal Gods, Lars Kolind. 8,7 mio kr.

Den tidligere Oticon-direktør, erhvervsmanden Lars Kolind, kunne i 1996 også kalde sig godsejer, da han og konen Vibeke Riemer erhvervede sig godset Løndal i Brædstrup i Jylland.

Parret gjorde sig desuden bemærket, da de i 2013 købte en enorm villa, som ligger lige over for statsministerboligen Marienborg på Sjælland. Hele 45 millioner kroner betalte parret for villaen.

I et interview med BT fortalte Lars Kolind, at parret havde tænkt sig at bo skiftevis i villaen og på godset.