Rekordmange ansøgere får onsdag et nej til optagelse på drømmestudiet. Studievejleder råder de unge til at søge hjælp og vejledning til at udforske andre muligheder.

Onsdag får rekordmange ansøgere til landets videregående uddannelser den skuffende besked, at de ikke er blevet optaget på drømmestudiet.

Men før man lægger sig i fosterstilling og konstaterer, at alt håb er ude, gælder det om at finde ud af, hvilke andre muligheder man har. Det mener i hvert fald Pernille Kindtler, specialkonsulent ved Uddannelsesservice på Københavns Universitet.

»Hvis man ikke er kommet ind på en uddannelse, så ville jeg starte med at finde ud af, hvorfor jeg ikke blev optaget. Er det, fordi jeg ikke opfylder adgangskravene, eller fordi jeg ikke kvalificerede mig gennem kvote 2?« siger hun.

Dernæst skal man benytte sig af den hjælp, som man kan få ved for eksempel universiteternes studievejledere.

»Søg vejledning. Få vendt din situation og dine fremtidige muligheder med en anden person. Det kan være hos nogle af de uafhængige vejledere, e-vejledning eller på den uddannelse, hvor du drømmer om at komme ind,« siger Pernille Kindtler.

For der er andre muligheder, slår Pernille Kindtler fast. Mere end 400 uddannelser landet over har nemlig stadig ledige pladser.

»Man kan prøve at se, om de ledige uddannelser kunne være noget for en, også i forhold til hvad man oprindeligt søgte. Man skal måske se på, hvorfor man søgte lige netop de uddannelser, som man gjorde, og bruge det til at se, om andet kunne være interessant,« siger hun.

I mange tilfælde kan man nemlig ende med drømmejobbet alligevel - også selvom man ikke har taget den mest oplagte uddannelse, fortæller studievejlederen.

»Der er nogle få uddannelser, som har et meget snævert jobsigte. Du kan for eksempel kun blive læge, hvis du har læst medicin. Men der er mange andre uddannelser, der leder hen til åbne jobmuligheder. Andre uddannelser kan vise sig at lede lige derhen, man gerne vil,« siger Pernille Kindtler.

Og samme råd lyder fra uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R).

»Når den værste skuffelse har lagt sig, vil jeg på det kraftigste opfordre til, at man kigger på, om ikke en af de mere end 400 uddannelser, der stadig har ledige pladser, kunne være et godt alternativ,« siger hun i en skriftlig kommentar.

»Der er mange uddannelser inden for samme område, så det handler både om at søge lidt bredere og måske også rundt i landet, så man alligevel kan komme til at studere inden for det felt, man drømmer om.«

Studievejledningen på Københavns Universitet står onsdag klar til at give råd til afviste universitetsansøgere, og fra næste uge bliver det muligt at deltage i workshops, som skal hjælpe en med at optimere sine kvote 2-kvalifikationer.

Du kan danne dig et overblik over, hvilke uddannelser der er ledige pladser på, på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside.