Det skal være slut med at betegne belastede områder som ghettoer

De fleste danskere kommer nok til at tænke på ordet ghetto, når de hører om boligområderne Vollsmose, Gellerup og Tingbjerg.

Men det skal være slut, hvis det står til regeringen, skriver Kristeligt Dagblad.

Avisen erfarer fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, at regeringspartierne i næste måned vil drøfte fremtiden for de udskældte boligområder. Og Socialdemokraterne, De Radikale samt SF ser ud til at være klar til at droppe betegnelsen ghetto, ligesom de vil afskaffe den ghettoliste, som blev indført af den tidligere regering, og som p.t. tæller i alt 28 boligområder med prædikatet »ghetto«.

- De her områder har problemer nok i forvejen, så vores retorik skal tale områderne op i stedet for at stemple dem som ghettoer. Jeg har ingen stålsat holdning til, om der skal være en liste eller ej, men hvis organisationerne ikke synes det og i stedet vil stille andre kriterier op for hjælp til områderne, så fint med mig, siger Özlem Cekic, social- og boligordfører for SF.

Det ønske vinder genklang hos De Radikale:

- Vi ønsker ikke at bruge ghettobegrebet, for det er efterhånden så belastet, at ordet skaber negative associationer. Det er ’udvalgte boligområder’, for de er udvalgt til en særlig social indsats, siger boligordfører, Liv Holm Andersen.

Boligselskabet KAB mener at det er vigtigt at få afskaffet ghettobegrebet.

- For mig har det været helt uforståeligt, at det ikke var indlysende logik, at vi, der lejer boligerne ud, har en helt umulig opgave, når en minister med stjerner på skuldrene taler rigtig skidt om områderne. Når man taler om ghettoer, bliver det en selvopfyldende profeti, siger direktør Jesper Nygård.

Der er på nuværende tidspunkt tre kriterier for, om et område havner på ghettolisten. Det er andelen af arbejdsløse, lovbrydere og indvandrere. Men det skal ændres, hvis det står til Socialdemokraternes boligordfører, Jan Johansen.

- Jeg vil helst ikke kalde det en ghettoliste, for ghetto giver negative associationer, og om der overhovedet skal være en decideret liste, er jeg lidt kold over for. Men på en eller anden måde skal vi have noget at skele til i forhold til at måle boligområderne, siger han til Kristeligt Dagblad.