Georg Poulsen lod aldrig sin familie i stikken, selvom han brugte meget tid på sin karriere i fagbevægelsen, fortæller hans søn.

Det kom som et kæmpe chok for familien, at den tidligere formand for Dansk Metal, Georg Viggo Poulsen, i onsdags pludselig faldt om på Dyrehavsbakken og døde.

- Jeg har det sgu svært. Det er tungt. Han var ikke bare min far, men også min bedste ven. Der er et kæmpe, kæmpe tomrum lige nu, siger Georg Poulsens søn Peter Poulsen til BT.

Han holder en pause på et par sekunder, før ordene igen kommer over læberne.

- Det er så uvirkeligt, fordi det kom fuldstændig bag på os. Der havde ikke været nogen forvarsler overhovedet. Intet, siger Peter Poulsen.

Så sent som onsdag eftermiddag havde hans far ringet.

- Har du set, at der er et læserbrev i Helsingør Dagblad, hvor du afkræves et svar, spurgte 84-årige Georg Poulsen sin søn Peter, der er nyvalgt byrådsmedlem for Socialdemokraterne i Helsingør.

Peter Poulsen havde udtalt sig om tunnellen mellem Helsingør og Helsingborg, som er på tegnebrættet.

- Ved middagstid sendte jeg ham det læserbrev, jeg havde forfattet som svar på mail, siger Peter Poulsen.

Kort efter ringede telefonen igen.

- Det er et rigtig godt svar. Godt, min dreng, sagde Georg Poulsen.

Få timer senere var Georg Poulsen død.

- Det var sidste gang, jeg talte med ham, siger Peter Poulsen.

- Han var om nogen samlingspunktet for vores familie. Han fyldte selvfølgelig meget, men aldrig for meget. Han var en fantastisk familiefar og en rigtig god far. Det bliver et kæmpe tomrum, der kommer efter ham. Men vi skal jo videre, fortæller Peter Poulsen.

Travl men nærværende

Georg Poulsen havde et meget aktivt liv. Udover sit store engagement i fagbevægelsen som formand for Dansk Metal fra 1978 til 1991, var han også byrådsmedlem i Helsingør, bestred flere bestyrelsesposter og holdt foredrag om sit liv.

- Selvfølgelig har der været perioder, hvor han har passet sit faglige og politiske arbejde og var meget væk hjemmefra, men så var vores mor der. Men selvom han havde travlt som formand for Dansk Metal, var han der altid for os. Han har aldrig ladt os i stikken. Aldrig, siger Peter Poulsen og fortsætter:

- Han fulgte os alle sammen og vores børn og børnebørn i tykt og tyndt. Han har altid været klar med gode råd, omsorg og opmuntringer og var dybt engageret i alt, hvad vi foretog os. Han var der altid.

I fars fodspor

56-årige Peter Poulsen er gået i sin fars fodspor og er i dag souschef i Dansk Metal. Han har gennem hele livet brugt sin far som sparringspartner.

- Jeg har kunnet trække på hans enorme erfaring både fagligt, politisk og menneskeligt. Det kommer jeg virkelig til at savne.

Allerede da han var en lille knægt blev han betaget af faderens faglige arbejde i Dansk Metal.

- Jeg kan tydeligt huske, at min far tog mig med på den årlige skovtur med de pensionerede smede, da han var afdelingsformand i Metal i Helsingør. Jeg var ikke ret gammel. Han gav mig til tjans at dele madpakker ud til de gamle smede. Det var en af de første gange, jeg kom tæt på hans arbejde, siger Peter Poulsen og lyser helt op ved mindet.

Georg Poulsen var selv maskinarbejderlærling på Helsingør Skibtsværft og skaffede ved et snuptag sin søn en læreplads samme sted i 1973.

Mange år senere var Georg Poulsen stadig lige dedikeret på sønnens vegne.

- Da jeg ringede til ham og fortalte, at jeg var blevet valgt ind i byrådet, begyndte han at græde af stolthed, fortæller Peter Poulsen.

Døde et godt sted på en god måde

Midt i sorgen over tabet af sin far kan han finde glæde i, at Georg Poulsen netop døde på sit elskede Bakken.

- Drejebogen kunne ikke have været lavet bedre. Både fordi det gik så hurtigt og fordi det skete på Bakken, som var et sted, han i mange, mange år har elsket at komme, siger Peter Poulsen.

- Det havde ikke været til at bære, hvis et livsstykke som min far havde siddet i en kørestol eller ligget i en seng som en grøntsag. Han har haft et fantastisk rigt liv og kom herfra på en rigtig fin måde.

I går morges så han en film med Georg Poulsen, som netop var blevet lavet af Dansk Metal. Filmen afsluttes med, at Georg Poulsen indvier fire bronzefigurer af værftsarbejdere foran den gamle indgang til Helsingør Skibsværft.

- Det var barskt. Det virkede fuldstændig surrealistisk at se ham bogstaveligt talt slå det sidste slag på armbolten ved indvielsen. Det er en underlig fornemmelse, siger Peter Poulsen, som selv var til stede under indvielsen 5. juni i år.

Georg Poulsen brugte sit store netværk til at få indsamlet de mere end en million kroner til statuerne, som er betalt af fonde.

- Jeg er så ærgerlig over, at far ikke selv nåede at se filmen. Men jeg er sikker på, at han ville have sagt, at den sad lige i øjet, siger Peter Poulsen og fortæller, at faderens stærke karakter tydeligt kommer til udtryk i produktionen.

- Jeg oplevede ham fuldstændig, som han var. Fortællende, stille og rolig, engageret og inspirerende.

Georg Poulsen efterlader sig sin hustru gennem 63 år, Annette, og en stor familie med børn, børnebørn og oldebørn.