Importeret genbrugstøj har stort set gjort det af med Afrikas tøjindustri, lyder klagen fra afrikanske lande.

København. Otte ud af ti stykker tøj, som sælges i Uganda, er genbrugstøj fra den vestlige verden, blandt andet fra Danmark. Og billedet er det samme i andre afrikanske lande.

Genbrugstøjet giver fattige afrikanere mulighed for at købe tøj til lave priser. Men sammen med importen af billigt tøj fra Asien har det importerede genbrugstøj stort set gjort det af med den afrikanske tøjindustri, skriver Politiken.

Derfor har sammenslutningen af østafrikanske lande East African Community (EAC) foreslået et importforbud for brugt tøj og sko. Foruden Uganda er det Kenya, Tanzania, Burundi og Rwanda.

Forbuddet skal ifølge EAC's plan træde i kraft i løbet af 2019.

Røde Kors er en af flere danske hjælpeorganisationer, som via udenlandske sorteringsfabrikker importerer genbrugstøj, der ender på de afrikanske markedspladser.

Røde Kors har nøje fulgt og følger fortsat diskussionen om genbrugstøj, fortæller genbrugschef Tina Donnerborg,

- Vi har naturligvis ingen som helst interesse i at ødelægge noget for landene i Afrika. Og hvis vi mente, at vi gjorde det, ville vi holde op med det samme, siger hun til avisen.

- Vi sender kun til de lande, der gerne vil importere, og så længe de lande efterspørger tøjet, er det ikke os, der skal bestemme, om de skal have det. Men hvis Uganda og andre lande ikke ønsker import af genbrugstøj fra os, så retter vi os efter det.

Andrew Brooks, der er lektor i udviklingsgeografi ved King's College i London og forfatter til en bog om problematikken, siger dog, at handlen forstærker den allerede eksisterende ulighed i verden.

- Jeg har arbejdet meget sammen med brugttøjssælgere i Mozambique, og ja, folk har et arbejde ved at sælge brugt tøj. Det er et levebrød, som hjælper dem til at undgå sult og forarmelse. Men det løfter dem ikke ud af fattigdommen, siger han til Politiken.

/ritzau/