Solskin, madlavning på grill, ture til stranden og måske en rejse til udlandet. Mange går sommeren i møde med store forventninger til, hvordan de frie uger væk fra arbejdet skal bruges, men det kan let ende særdeles skuffende.

Psykoterapeut og forfatter, Terje Nordberg, fortæller, at såkaldt sommerdepression, der ikke er at forveksle med en egentlig depression, er almindeligt forekommende. Kollapsede drømme for, hvordan de dyrebare fridage skal bruges, er oftest årsagen, lyder det.

»Sommerdepression handler primært om, at mange har forventninger, som de sparer op gennem året, og som skal udleves i disse korte uger, og de skal helst være opfyldt alle sammen. Det lægger et enormt pres på, hvordan samværet med familien skal være, og hvordan vejret bliver. Alt skal helst være perfekt,« siger Terje Nordberg og fortsætter:

»Medier, ugeblade og sociale medier øger presset. Man kan på Facebook se vennerne nyde livet, der er smarte opskrifter i magasinerne og vellykkede billeder af, hvordan man skal se ud, og det kan være svært bare at leve op til en tiendedel af det.«

Særligt én type danskere er i risiko for at løbe ind i en sommerdepression, lyder det.

»Mennesker, som stiller store krav til sig selv og som har et højt ambitionsniveau og gerne vil være en succes, kan hurtigt blive skuffede over, hvordan sommeren forløber, hvis tingene ikke går efter bogen,« siger Terje Nordberg.

Selvom sommerferien i udgangspunktet giver tid til at slappe af, kan det paradoksalt nok betyde, at dagene uden et tidligt ringende vækkeur bliver alt andet end afslappende. Særligt for personer i parforhold.

»Sommerferien er en tid, hvor mange mennesker tænker, at der skal komme styr på parforholdet, men så viser det sig, at konflikterne bliver meget tydelige, når hverdagen ikke længere kører på autopilot, og så kommer konflikterne i åbent udbrud, når man har tid til at tage sig af dem. Og så lider lykken et knæk.«

Specielt personer i et nyt parforhold er i risiko for at komme på kant med hinanden på grund af sommerferien.

»Vi har alle sammen en forestilling om, hvordan en sommerferie ser ud, og hvad den skal indeholde. Når vi kommer frem til ferien, prøver vi ubevidst at få de forestillinger gennemført ud fra, hvad vi husker fra barndommen, eller hvad vi drømmer om. Men vi glemmer at forventningsafstemme med vores partner, og særligt nye par skal huske at tale om, hvad de hver især regner med at få ud af ferien,« siger Terje Nordberg.

Ifølge psykoterapeuten gælder det om at gøre noget aktivt, hvis sommerdepressionen rammer.

»Man skal huske at fokusere på det væsentlige. Og det er ikke, om vejret er godt eller skidt, men at være sammen med sine nærmeste og at få talt sammen. Man skal gøre noget, som kan give en følelse af, at ‘depressionen’ letter. Det kan være at løbe en tur, at opsøge det usædvanlige, turde at tage chancer og gøre noget, man ikke havde tænkt kunne være sjovt.«