Danskerne har fået større respekt for det farlige krudt, og det har ført til et fald i antallet af fyrværkeriulykker.

Kanonslag og raketter larmer allerede lystigt over det ganske land, men selv om der bliver fyret op for krudtet, så ender færre danskere på skadestuen med fyrværkeriskader, skriver metroXpress.

Ved årsskiftet sidste år lå antallet af fyrværkeriskader på 230, og det er det laveste antal i 10 år, viser tal fra Ulykkes Analyse Gruppen. 24 af skaderne var så alvorlige, at de berørte personer endte med svære forbrændinger eller ødelagte øjne og fingre.

Til sammenligning skete der omkring nytåret 2004-2005 omkring 350 ulykker, og her var der tale om over dobbelt så mange alvorlige fyrværkeriulykker.

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen kan faldet i antallet af ulykker tilskrives den øgede sikkerhed, der blev sat ind med efter fyrværkerikatastrofen i Koldingforstaden Seest i 2004. Her omkom en brandmand, mens to personer kom alvorligt til skade efter flere eksplosioner på en lokal fyrværkerifabrik.

- Det er meget glædeligt, at antallet af alvorlige fyrværkeriskader falder, for de er tragiske, de invaliderer mennesker og skaber stor sorg. Man taler om før og efter Seest-katastrofen. Den var et vendepunkt, fordi den gjorde det tydeligt for befolkningen, hvor farligt fyrværkeri kan være, siger Dorthe G. Rasmussen, der er pressechef Sikkerhedsstyrelsen, til metroXpress.

Hun forklarer at fyrværkeriulykken i Seest fik myndighederne til at stramme lovene på fyrværkeriområdet for at forebygge ulykker i forbindelse med krudt.

Det er især drenge i alderen 15-17 år, der kommer til skade med fyrværkeri, og i næsten halvdelen af alle ulykkestilfælde er offeret en tilskuer.