De danske asylcentre er presset af et stigende antal asylansøgere. Akut mangel på pladser har nu fået Udlændingestyrelsen til at bede kommunerne om hjælp.

Presset på de overfyldte asylcentre vokser. Inden årsskiftet ventes der at mangle pladser til op mod 350 asylansøgere, og i takt med at flere og flere banker på Danmarks dør, må Udlændingestyrelsen oprette nye centre og skaffe flere senge for at sikre tag over hovedet til de tilstrømmende asylansøgere. Det skriver Berlingske.

Jagten på sengepladser har nu fået Udlændingestyrelsen til at sende breve ud til landets kommunaldirektører med en opfordring om at udpege steder, der kan bruges til at huse asylansøgere – eksempelvis tomme skoler eller plejehjem. Staten er parat til at betale udgifterne til indkvartering og underhold, lyder tilbuddet.

- Vi står i en meget presset situation for at finde indkvarteringspladser til asylansøgere. Derfor dette skridt. Frem mod årsskiftet er der behov for i størrelsesordenen 250-350 nye pladser, og behovet vil formentlig fortsætte ind i 2013. Vi håber, at kommunerne vil tage udfordringen op og bidrage til en løsning, siger Anni Fode, centerdirektør hos Udlændingestyrelsen, til avisen.

Røde Kors, som driver de fleste danske asylcentre, mærker tydeligt behovet for flere pladser. I den seneste tid har det været nødvendigt at tage hoteller og boligpavilloner i brug for at huse asylansøgerne, fortæller asylchef Anne la Cour. Hun afviser dog, at asylpresset er for stort:

- Der er sket en stigning fra sidste år til i år, men den er ikke større, end at vi er gearet til at tackle den. Vi skal selvfølgelig have skaffet nogle flere pladser til at huse folk, men lige nu er det største problem, at der er flaskehals i modtagesystemet.

Asylansøgere, der kommer til Danmark, bliver modtaget i Center Sandholm, hvor de bor i et par uger, indtil de er blevet registreret hos politiet og har holdt et første møde med Udlændingestyrelsen.

Når året er omme forventer Justitsministeriet, at omkring 6.000 personer vil have søgt asyl mod 3.800 sidste år. De seneste månedstal fra Udlændingestyrelsen bekræfter prognosen: Til og med september har 4.245 asylansøgere meldt sig i Danmark, og ansøgertallet stiger typisk i vintermånederne. I øjeblikket er det særligt flygtninge fra Syrien og asylansøgere fra Serbien, der presser tallet opad.

Socialdemokraternes udlændingeordfører, Jakob Bjerregaard, understreger, at regeringen er opmærksom på den akutte pladsmangel, men forventer, at asylaftalen vil løse en stor del af problemet, når den er implementeret engang i løbet af næste år.

Men – tilføjer Jakob Bjerregaaard – uanset om man kan lide det eller ej, betyder borgerkrigen i Syrien, at der kommer flere flygtninge i år og næste år.

- Jeg har fuld tillid til, at Udlændingestyrelsen sammen med Røde Kors gør det bedste, de kan, for at tilrettelægge indkvarteringen. Det er meget uforudsigeligt, hvor mange asylansøgere der kommer hertil, men vi skal huske på, at mange af dem er mennesker, som er flygtet flere tusinde kilometer fra krig og uro – nogle har voldsomme oplevelser med i bagagen. Vi kan ikke bare skrue op og ned for antallet, siger han til Berlingske.