Midt om natten ringer Erik Filthuths telefon. Det er vagten, der fortæller, at den er helt gal med en af de unge beboere på behandlingsstedet Søbæk, hvor Erik Filthuth er forstander.

Han står op, kører derhen og skynder sig hen til drengen, der er banket gul og blå. De to unge gerningsmænd står lidt væk, de har hætte på, men Erik Filthuth genkender dem som to gamle elever.

- Hvorfor har I hue på. Fryser I, spørger Erik Filthuth drengene.

I samme splitsekund laver den ene et saksespark, der rammer forstanderen lige i hovedet, mens den anden dreng farer frem og sparker ham i maven.

- Fuck dig, vi nakker dig, vi slår dig ihjel, vi sprætter dig op, råber de, mens sparkene hagler ned over forstanderen. Da han forsøger at ringe efter politiet, stjæler drengene hans mobil og stikker af.

I 30 år har Erik Filthuth arbejdet med børn og unge, og han føler, at der i de senere år er sket et markant skred i de unges opførsel over for voksne. Det gælder i den grad også udsatte unge, som han og de ansatte møder på Søbæk ved Jyderup.

Fokus på egen sikkerhed

- Det er blevet en del af dagligdagen. Blandt mine ansatte er der kommet en meget større frygt ind i arbejdet. Vi skal ikke kun passe kærligt på børnene, men også passe på vores egen sikkerhed. Der er ingen respekt overhovedet, siger han.

- Før i tiden talte folk pænt til hinanden, også vores unger her på stedet. Nu taler børn til de voksne, som var de skraldespande: ’Fuck dig, du kan ikke gøre mig en skid, latterlige nar, hvad vil du gøre, mand, jeg slår dig ihjel’. I væremåde og sprogvalg er der hele tiden den der tone af grovhed fra børn helt ned til 10-12 år og værst omkring de 14-15 år, siger han:

Bange for at sætte grænser

- I gamle dage, hvis der var ophedede episoder, kunne man true med politiet. I dag er de fuldstændigt ligeglade. De fleste af børnene er jo fantastisk søde, men der er dem, hvis grænser er totalt udviskede. Og det gælder ikke kun børnene, men også deres forældre, der bakker deres børn op, og ikke er blege for at bruge ’whisteblower-ordningen’, hvor man anonymt kan anmelde folk for hvad som helst, siger han:

- Alle mine ansatte er derfor bange for at sætte grænser, der kan tolkes som at gå over stregen, vi andre er bange for at få taget vores godkendelse, og så bliver man i øvrigt bange for at agere og handle. Der er en magtesløshed hos os voksne, og imens kan ungerne stikke af, svine personalet til, udøve vold og trusler. Der er blevet en forskudt magtbalance.