KØB PLUS!

Frygter pædofili-anklager: Disse ting er forbudt for pædagoger

Daginstitutioner indfører flere og flere retningslinjer for at mindske risikoen for pædofil-anklager. Men er vi gået for langt?

Frygten for pædofilianklager får daginstitutioner til at indføre utrolige retningslinjer for samvær med børn.

Må en pædagog være alene med et barn ved bleskift og toiletbesøg? Og må pædagogerne tage børnene på skødet, når de har brug for trøst? Nej, er det groteske svar i mange danske daginstitutioner i dag.

Enkelte daginstitutioner har sågar indført forbud mod bodystockings, fordi det kræver berøring af barnets skridt at lukke den. Andre institutioner har indført forbud mod visse grader af nøgenhed, så på selv de varmeste sommerdage må børnene ikke rende rundt med bar numse.

I dag sidder er BUPL-formanden klar til at chatte med bt.dks brugere om pædofili-frygt og daginstitutionernes nye adfærdsregler. Chat med Henning Pedersen på bt.dk fra kl. 11.30 til 12.30. Stil allerede dit spørgsmål her.

Det er frygten for pædofilianklager, der har fået mere end seks ud af ti daginstitutioner til at indføre retningslinjer, der skal beskytte børn mod overgreb og pædagoger mod grundløse sex-anklager.

Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport fra Aarhus Universitets forskningsgruppe Paradox, der forsker i frygten for pædofili og pædofilianklager.

Hæmmer arbejdet

Men de mange regler kan være ødelæggende for pædagogernes dagligdag og hæmme arbejdet med at give naturlig omsorg til børnene. Hos formanden for pædagogernes fagforening, BUPL, Henning Pedersen, er holdningen klar.

- Det er at gå for vidt, når man har retningslinjer om, at en mandlig pædagog for eksempel ikke må skifte ble eller trøste et barn ved at tage det op på skødet. Man skal kunne handle naturligt og vise børnene den omsorg, de har brug for, siger Henning Pedersen.

Og konsekvenserne af den mistillid, som ligger bag de mange regler, rammer pædagogerne hårdt. I BUPL kender man eksempelvis til tilfælde, hvor grundløse mistanker om overgreb har givet mandlige pædagoger post-traumatisk-stress, fortæller Henning Pedersen.

- Det har alvorlige menneskelige konsekvenser for den enkelte, at mistanken overhovedet rejses. Det berører den enkelte dybt. Det går ud over selvværdet og ens selvforståelse, for hvordan skal man begå sig i forhold til andre mennesker, hvis man hele tiden føler sig mistænkeliggjort, spørger Henning Pedersen.

De strikse regler rammer ikke kun pædagogerne, men det kan også få konsekvenser for børnene, når pædagoger for eksempel må begrænse den fysiske kontakt eller stoppe ’doktor-legen’ i puderummet.

Dybt godnat

- Nogle af reglerne er jo helt vilde - at en lille pige ikke må have bar overkrop på en rigtig varm sommerdag, hvor der plaskes med vand i institutionen. Det er dybt godnat, siger socialpædagog og familievejleder Lola Jensen.

Hun vurderer, at restriktionerne i pædagogernes arbejde og den forskrækkelse, der er opstået over for børns kropslige måder at lege på, vil have to primære konsekvenser for børnene: at det, der burde være det mest naturlige, bliver til noget skamfuldt, og at børn må søge væk fra voksne for at få mulighed for at udforske kroppen.

Og det kan i værste fald medføre, at der er endnu flere børn, der i voksenlivet vil få det svært med seksualiteten og andre menneskers grænser, vurderer Lola Jensen.

- Reglerne tager naturligheden ud af situationerne og fjerner muligheden for, at børnene lærer et menneske rigtigt at kende. Det bliver nogle mærkelige robotmennesker, som børnene bliver omgivet af i institutionerne, og den rolle, mænd får i institutionerne, bliver ret kunstig, siger Lola Jensen.

DET ER FORBUDT FOR PÆDAGOGERNE:

Se video her: Disse regler skal beskytte dit barn

Forbudt for pædagoger - 3
I enkelte daginstitutioner er der indført forbud mod bodystockings, fordi det at lukke en bodystocking kræver, at man berører barnets skridt. Foto: Jens Nørgaard Larsen Foto: Jens Nørgaard Larsen

I enkelte daginstitutioner er der indført forbud mod bodystockings, fordi det at lukke en bodystocking kræver, at man berører barnets skridt.

Forbudt for pædagoger - 4
Unødig mistænkeliggørelse af personalet kan i værste fald koste børnene den nærhed, de har behov for. Og samtidig risikerer vi at opdrage vores børn til at have et mærkværdigt syn på mænd. hec Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det er almindeligt med regler for bleskift i daginstitutioner. Nogle steder må mænd ikke skifte ble, mens det andre steder blot er forbudt for pædagogerne at være alene med barnet i puslerummet.

Forbudt for pædagoger - 1
Barnet her sidder overskrævs på skødet af pædagogen, men flere steder må det ikke ske. Mange steder skal barnet for eksempel sidde med samlede ben ud til siden. Der kan sågar være forbud mod at tage børn på skødet. Foto: Jens Nørgaard Larsen Foto: Jens Nørgaard Larsen

Barnet her sidder overskrævs på skødet af pædagogen, men flere steder må det ikke ske. Mange steder skal barnet for eksempel sidde med samlede ben ud til siden. Der kan sågar være forbud mod at tage børn på skødet.

Forbudt for pædagoger - 5klippet
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Bare børn på en varm sommerdag virker naturligt for de fleste, men flere daginstitutioner har også regler imod nøgenhed. Som for eksempel at rende rundt med bar overkrop eller bar numse.

Retningslinjer

Pædagogerne må ikke være alene med børnene - især i følsomme situationer som toiletbesøg og bleskift.

Man er to om aktiviteter - det er også almindeligt, at pædagogerne tjekker hinanden.

Man lukker ikke dørene - især ikke ved bleskift, eller når et barn hjælpes på toilettet.

Gennemsigtighed - der er ruder i døre og vægge ind til eksempelvis puderum og puslerum.

Der er regler for fysisk kontakt med børnene - der er regler for, om man må kramme børnene eller tage dem på skødet.

Fakta

Cirka 100 pædagoger har været anklaget for pædofili de seneste fem år. Af dem er der kun faldet dom i en enkelt sag.

Syv ud af 10 pædagoger føler, at risikoen for at blive anklaget for pædofili er blevet større de seneste år.

Otte ud af 10 mandlige pædagoger har i løbet af det seneste år tænkt på risikoen for at blive anklaget for seksuelle overgreb.

80 procent af institutionerne i undersøgelsen har aldrig haft en sag om pædofili eller en mistanke, og sagerne i de øvrige institutioner har oftest vist sig grundløse.

Chat med pædagogernes formand i dag kl. 11.30

Mere end seks ud af 10 daginstitutioner har indført adfærdsregler, for at personalet skal undgå anklager om pædofili.

Er reglerne udtryk for sund fornuft, eller nærmer vi os hysteri, når institutioner for eksempel beslutter, at pædagoger ikke må tage et barn op på skødet, når der er brug for trøst?

Er det rimeligt, at der i nogle institutioner er særlige regler for de mandlige pædagoger?

Hvordan passer vi bedst på børnene?

Formanden for pædagogernes forbund, BUPL, Henning Pedersen, sidder klar til at chatte med bt.dks brugere i dag kl. 11.30-12.30.

I dag sidder er BUPL-formanden klar til at chatte med bt.dks brugere om pædofili-frygt og daginstitutionernes nye adfærdsregler. Chat med Henning Pedersen på bt.dk fra kl. 11.30 til 12.30. Stil allerede dit spørgsmål her.

Hvad er din mening? Er disse tiltag nødvendige for at sikre, at vores børn er ordentlig beskyttet eller er det for meget? Sig din mening herunder.

Din kommentar

Kommentarer

Det går ud over børnene!

Skrevet af Mie, Fredag den 11. januar 2013, 10:51

Grotesk og fuldstændig absurd at pædagoger skal arbejde under de regler og restriktioner. Disse regler skaber kun yderligere kontrol og stress af arbejdsmiljøet. Hvor mange fagligt dygtige pædagoger ville synes dette er den optimale løsning? For mig at se, vil det kun skade børnene i sidste ende og skabe dårligt arbejdsmiljø!

Jeg væmmes

Skrevet af Yannick, Fredag den 11. januar 2013, 09:20

Jeg er imponeret over at der er så mange mennesker der er pædagoger på trods af alle de mange ting de lider under.
Jeg synes det er godt der er nogle til at tage sig af børnene.

Jeg væmmes over danskerne omkring det her emne. Det er et fåtal af pædagoger (ifølge artiklen) der ødelægger det for de mange.
Vi bliver jo super hysteriske når det så sker, og så bliver der lavet love, regulationer, og meget andet for at vi igen kan føle os trygge. Jeg tror bare det er den forkerte måde at gøre det på, og jeg forstår ikke at man ikke har sagt stop noget før.

Hvor jeg væmmes

Skrevet af Betina, Torsdag den 10. januar 2013, 23:07

Nej hvor jeg væmmes over nogle af de kommentarer der ligge her. Jeg arbejder selv med udsatte mennesker og nogle er oppe i årene, dengang da de var børn og unge for ca. 60 år siden blev de på det groveste udnyttet af både kvinder og mænd, men dengang var der ikke fokus på problemet. Det er der heldigvis nu men er det den rigtige fokus?
Jeg glædes når jeg ser billeder af mine dejlige unger, der tumler rundt i puder og madraser med pædagogerne, jeg glædes når jeg ser dem tumle rundt i badekaret med deres far og vasker hans hår, jeg glædes når vi som forældre og -pædagoger har givet mine børn en kærlig og omsorgsfuld barndom.
De er nu unge voksne og jeg elsker at se at kærligheden og omsorgen til andre lyser i deres øjne og jeg er s.. pave stolt af den måde de behandler andre mennesker på :-))

Hvad er det for en mentalitet vi giver vores børn?

Skrevet af Betina , Torsdag den 10. januar 2013, 22:41

Må vi ikke vise omsorg, kærlighed og nærvær til vores - og andres børn mere? hvad er det for et samfund vi ønsker?
Hvad er det for børn vi ønsker ?
Hvad er det for unge mennesker vi ønsker?
og sidst men ikke mindst hvad er det for en ny generation der skal opdrage vores børnebørn?
Føj siger jeg bare, fordi der er nogle enkle syge mennesker i vores samfund, så skal alle stemples. Jeg græder for de stakkels børn der skal undvære at vokse op med omsorg og kærlighed fra voksne, fordi de voksne er bange for at blive hængt ud som pædofil.

Kvinderne hjem til kødgryderne

Skrevet af Peer, Torsdag den 10. januar 2013, 22:07

efter at have læst en stor del af denne tråd ,kan man kun bekræftes i mistanken om,at anmelde for anmeldelsens skyld og ikke for saglighedens skyld. Alle pædofile skal væk ingen om tvivl om det , men ikke ved at fratage uddannet personale deres ansvar.Forældre i dag er hysteriske ikke en skid andet.

slå tilbage direkte

Skrevet af Mie, Torsdag den 10. januar 2013, 20:22

jenni det har du helt ret i! man kan også med fordel anmejde mobning direkte til politiet -at anmelde det til en rektor får man inte ud af-intet!!

advarsel

Skrevet af jenni, Torsdag den 10. januar 2013, 19:49

Lad os lige straks advare imod BUPL-pædagogens ønsker.

En mistanke om overgreb begået på en institution er en strafbar handling og skal selvfølgelig anmeldes direkte til politiet og mistænkte og hans kolleger og den ansvarlige leder må selvfølgelig ikke får mulighed for at dække over noget og manipulere sagen.
Det er en politisag.

Altså direkte politianmeldelse uden at røbe mistanken for ham og hans venner og ansvarlige leder.

Ingen fornuft

Skrevet af Sasha, Søndag den 13. januar 2013, 22:17

Super idé... for når så alle har fået kendskab til denne mistanke og derefter lader en strøm af had og fordomme gå ud over den sikkert uskyldige mistænkte, så er den sag klaret og det næste uskyldige offer kan få ødelagt hans liv og hans omdømme...... nej vel.

BUPL formanden idag:

Skrevet af jenni, Torsdag den 10. januar 2013, 19:40

Hej Kaj. Hvis forældre har en bekymring, skal de gå til institutionens leder med, så lederen hurtigst muligt kan undersøge mistanken, inden rygterne begynder at løbe. Vi anerkender, at forældre kan have en bekymring, men det er vigtigt, at de kommer med den til lederen, inden de begynder at tale med andre om den, og dermed er med til at skabe rygter.

af Henning Pedersen, BUPL 12:24

pigen på billedet

Skrevet af jenni, Torsdag den 10. januar 2013, 19:32

Hun ser rigeligt stor ud, til at bruge ble.
Og hun kikker lidt mystisk på den, der skifter.
Er hun vandt til, at der foregår noget?

IQ befriede mænd er der nok af i DK!

Skrevet af Gun-hilde, Torsdag den 10. januar 2013, 19:26

alle åndsvage mænd som skriver i denne tråd: jeg håber I selv må prøve på det I harcelerer over. I burde skamme jer. Al kriminalitet begås af mænd det behøver man ikke være en Einstein for at indse -ellers er det bare at slå op i Danmarks Statistik!
hvorfor kvinder skal betale for politi, domstole og fængsler er fuldstændigt ubegribeligt!! tag jer sammen, lev et liv uden overgreb og porno -forsøg i det mindste at opføre jer som mennesker og ikke som aber!! Træk i snoren selv og lad andre være i fred!!

Er du skør?

Skrevet af Maria , Søndag den 13. januar 2013, 22:10

Det er sgu dig der er skør her. Du kommer med en teori der er helt hul i hovedet. Det er pga. sådan nogle som dig, at denne overdramatiseret debat går ud uskyldige mandlige pædagoger. Kom igen "Gun Hilde" hvis du har et bedre grundlag.

de

Skrevet af jenni, Torsdag den 10. januar 2013, 19:23

De, der kan mistænkes, skal slet ikke være der.
Så er vi tilbage til dengang, der ikke var overgreb i børneinstitutioner.

uhyggeligt

Skrevet af Anonym, Torsdag den 10. januar 2013, 19:23

Jeg kan godt forstå hvis reglerne er lavet for at beskytte pædagogerne mod grundløse mistanker men ikke desto mindre er de et stort tilbageskridt og efter min mening ødelæggende for børn og pædagogers forhold. Trist.

selvmodsigelse.

Skrevet af jenni, Torsdag den 10. januar 2013, 19:26

Der findes ikke grundløse mistanker.
Mistanker opstår ikke uden grund.

Findes der nogle danskere, som kan tænke?

Skrevet af Helena, Torsdag den 10. januar 2013, 19:21

pædofilerne lurer i buskene -og hvad tiltrækker dem mest? jo børnehaver, skoler, fritidshjem, hjem for forældreløse børn specielt!

Og hvad tror i tiltrækker alkoholister? jo kroer, værtshuse, hoteller, barer -det synes I ikke er så underligt.

Brug hjernen til at tænke med!! Mine børn skla ikke passes af mænd and that´s it!!

vanvid

Skrevet af elsebeth jensen, Fredag den 11. januar 2013, 23:13

det er jo helt ude i skoven hvad vil du stille op mod kvinder der er pædofile de er der jo også ude i den store verden ...du er helt ude hvor du selv har glemt det du siger andre skal nemlig bruge hjernen til at tænke med.

vandvid

Skrevet af elsebeth jensen, Fredag den 11. januar 2013, 23:12

det er jo helt ude i skoven hvad vil du stille op mod kvinder der er pædofile de er der jo også ude i den store verden ...du er helt ude hvor du selv har glemt det du siger andre skal nemlig bruge hjernen til at tænke med.

vandvid

Skrevet af elsebeth jensen, Fredag den 11. januar 2013, 23:12

det er jo helt ude i skoven hvad vil du stille op mod kvinder der er pædofile de er der jo også ude i den store verden ...du er helt ude hvor du selv har glemt det du siger andre skal nemlig bruge hjernen til at tænke med.

,

Skrevet af Dennis, Fredag den 11. januar 2013, 10:56

Du er jo skør i hovedet!

helena

Skrevet af jenni, Torsdag den 10. januar 2013, 19:27

Kvinder

Skrevet af Ole, Torsdag den 10. januar 2013, 18:07

Jeg er mere nervøs for alle de kvindelige pædagoger der går og rører ved vore børn. De har sikkert nogle beskidte tanker. Fyr dem allesammen!

Regeltyranni

Skrevet af Fætter Pil, Torsdag den 10. januar 2013, 16:02

Tillad sex med børn, så er problemet løst !

Tag dig sammen

Skrevet af Marie, Søndag den 13. januar 2013, 22:01

Skulle det være sjovt? Shit en smålig udtaelse.

HVor er alle de hykleriske ligestillings politikere henne?

Skrevet af J. Jensen, Torsdag den 10. januar 2013, 13:49

Nu må det snart stoppe.

Hvad er det for en krænkende og urimelig hetz der køres på de mandlige pædagoger?

Alle I rødstrømpe politikere der igennem årene har kæmpet for at der skal tvinges kvindekvoter igennem for at få flere kvinder ind i virksomheders ledelse og bestyrelser og rettes ind til højre asap så mænd og kvinder er lige - hvor er I henne?

Kom dog ud og forsvar ligestillingen.

Eller gælder den ikke her?

Det er ulækkert at mænd skal hetzes og generaliseres på den måde. Begynd et andet sted og få mere fokus på det i uddannelsen og i den daglige dialog kollegaer imellem og skab tryghed igennem synlighed for ALLE pædagoger, og ikke bare mænd.

Men synlighed er ikke lig med Big Brother tilstande i institutionerne.

Hvad bliver det næste? Sygehuse? Skolelærere? ledere i virksomheder der har unge på ex. 14 år ansat til lettere opgaver? Ledere i idrætsforeninger? Jeg kunne blive ved.

Fokus skal flyttes. Det er for nemt bare at sige at mænd pr. definition er til fare for vores børn.

Det er meget alvorligt det der er foregået mange steder. Men pas nu på.

Jeg har oplevet mange mandlige pædagoger mens vores børn gik på institution, og aldrig haft grund til at betvivle deres faglighed evner eller haft grund til at tro at de skulle have skumle hensigter.

Tværtimod har de altid kunnet gi´vores børn - både drenge og piger - det modspil og den tryghed der skal til.

Både mandlige og kvindelige pædagoger skal kunne trøste, skifte ble og meget andet uden at blive mistænkeliggjort.

At der så også er kommet emner ind i debatten som ex. om det er iorden at pædagoger kysser børnene på munden er underligt.
Det er IKKE iorden at pædagoger kysser børnene på munden. Det er privat og hører ikke hjemme i en daginstitution. Et kram er OK og gir´ tryghed.

Skal fædre i fremtiden også snart forbydes at tage sig af sit eget barn hvis der ikke er overvågning?

hvem?

Skrevet af I.Hansen, Torsdag den 10. januar 2013, 13:41

Hvem er det der så ofte bringer disse mistanker i omløb?

Nu stiller jeg det forbudte spørgsmål: er det endnu et sammenstød mellem kulturer? - er det en særlig borgergruppe som er særlig følsom?

Jeg spørger af flere grunde.
1. jeg har selv arb. i en inst. (meget få muslimer) hvor en pige ikke måtte tage sine strømpebukser af - uanset det var hedebølge, og hun måtte ikke deltage i badebassin og anden vandlege.
2. på mange bloks - om alle mulige andre emner - har jeg observeret at nogle muslimske debatører kosekvent henviser til at danske mænd er pædofile.

- ja provokerende spørgsmål - men ikke desto mindre nødt til at italesættes, så der ikke opstår unødige anklager eller misforståelser.

Hvor er jeg glad for

Skrevet af Janne Petersen, Torsdag den 10. januar 2013, 13:19

at mine børn var små, mens verden stadigt fungerede normalt, så man ikke fik sin hverdag spoleret af unormale tiltag, som blot er destruktive og meget hæmmende for barnets forhold til de voksne.

Jeg husker de varme sommerdage i haven, hvor vi alle plaskede rundt i vand, mor, far og børn, et hylende morsomt cirkus uden frygt, men en tid der efterlod rigtigt sjove minder.

I dag ville sådan et familieliv, skabe forargelse hos idioterne. Janne.

ændring

Skrevet af jenni, Torsdag den 10. januar 2013, 20:11

Ja, Janne Petersen, der er sket en ændring.
Børnene er blevet 'passet' i Lillableernes politik og Frank Jensens.
De er skadet.

Berørings angst

Skrevet af mere åbenhed, Torsdag den 10. januar 2013, 11:12

Jeg har et af disse jobs, som "udsat" mandlig pædagog i en vuggestue. Når jeg sidder og læser hvad nogle institutioner gør, bliver jeg sgu flov og på samme tid skræmt over den udvikling der sker i dette fag.
Men jeg tror, at jeg på Mandag forslår at jeg ikke længere skifter bleer, hej jeg stopper også med at trøste børnene, og nej forældrene kan så heller ikke aflevere børnene til mig, for jeg må ikke holde dem. Det er jo helt sort.
Jeg udfører et arbejde som jeg brænder for, arbejdet med børn og give dem den bedst mulige start på livet.

Men kan godt forstå at alle jer forældre der ude bliver bange når historier om pædofili gang på gang bliver hevet op i pressen, også selv om der i langt langt de fleste tilfælde ikke er noget at komme efter! Men lad nu vær med at se spøgelser alle vegne, men snak i stedet med jeres pædagoger, jeg føleler fx at "mine" forældre fra institutionen, har en tiltro til mig om at jeg vil deres børn det bedste.

Og som Anden (anders mattesen) engang sagde: selv om børnene hopper nøgne rundt, er det eneste der løber gennem pædagogens hoved, skal de dog have et stykke kage mere.

Stakkels små

Skrevet af Philip, Torsdag den 10. januar 2013, 10:51

For med alt det pladder med forbud og regler der er beskrevet gør jo at de må føle sig som i et fængsel.

Og med hensyn til bleskift er det jo ikke ligefrem vigtigt for en mand at skifte ble men kun vigtigt for barnet at den bliver skiftet,og jeg er da næsten overbevist om at mange mandlige pædagoger med glæde overlader det til de kvindlige af hun køn værende pædagoger.

Men som sagt og omtalt mange steder kan de kvindelige pædagoger jo også være pedos eller have slige skjulte lyster så derfor er man jo lige vidt.

Så det nemmeste vil jo være at lade børn være børn med de lege og lyster de har og udvikler og knus og kram dem der har behov for det og lad dem sidde som situationen nu en gang er helt naturligt.
For med alle de regler siger pædagogerne jo nærmest at der ikke må være nogle måder pædagogerne kan blive fristet på....helt ærligt er alle pædagoger skjulte pedos der ikke kan styre deres lyster ?
Eller er der nogle forskruede lesbiske skrup skøre kællinger der ser spøgelser alle vegne ?