Bjærgningen af Bovbjerg-hvalen trækker hundredvis af tilskuere til. Dagens opgave er at høste kæbepartiet.

Først skal hvalen trækkes længere op på land, og så skal kæbepartiet sikres, så ingen løber med de værdifulde tænder.

Sådan lyder meldingen fra Jens Henrik Jacobsen, der er skovfoged og vildtkonsulent i Naturstyrelsens vestjyske afdeling.

Han er lige nu i gang med at tilse den , der lørdag drev ind på kysten ved Bovbjerg nær Lemvig.

- Planen er at få den lidt længere op på stranden, så vi kan begynde at arbejde med den. Vi har en stor gravemaskine på vej herud, fortæller Jens Henrik Jacobsen og tilføjer, at førsteprioriteten er at sikre hvalens tænder.

- Vi skal have bjærget underkæben, der sidder helt løst på hvalen, så den skulle vi gerne have en gaffel i i dag. Kæben skal vi have under opsyn, så der ikke er nogen, der render med tænderne.

Ifølge Jens Henrik Jacobsen  søndag morgen, mens mindst lige så mange er på vej.

- Der kommer rigtig mange mennesker i løbet af dagen, det er jeg helt sikker på. Hvaler har en helt særlig tiltrækningskraft på folk, siger Jens Henrik Jacobsen og forsikrer, at den afdøde hankaskelot er ganske ufarlig at være i nærheden af.

- Når en hval dør, er der mulighed for, at det kan gasse op inde i maven på den, så den eksploderer, men der sker ikke noget her, lyder det fra vildtkonsulenten

Han vurderer, at hvalen er 15-16 meter lang, og selvom hvalen døde for mindst en måned siden, vejer den fortsat mellem 20-30 ton.

Når kæben og tænderne er høstet, skal hvalen i løbet af den næste uge skeletternes, så den kan bruges til museumsformål.

Det er langt fra første gang, en kaskelothval strander på en dansk kyst. I alt har Fiskeri- og Søfartsmuseet været involveret i 38 hvalstrandinger i Danmark siden 1984, heraf henholdsvis 16 og 13 hvaler på Rømø i 1996 og 1997.

/ritzau/