Hun vidste godt, at Istedgade på Vesterbro var belastet af narkomaner, prostituerede og hjemløse, da hun i november 2015 slog dørene op til sin modetøjsbutik 22:22 i den hårde ende af gaden tæt på Hovedbanegården. Det klientel havde hun kalkuleret med, men hun blev i den grad overrasket over, at romaer i længere perioder nærmest har slået ring om hendes butik, som ligger lige overfor Mariakirken, der giver nattely til de tilrejsende romaer på kirkegulvet og i kirkens nødherberg.

I sommer gik butiksejer Grete Mollatt til pressen i et forsøg på at få sat fokus på problemet. I dag har hun givet op. Hun har netop afholdt ophørsudsalg, og butikken er nu sat til leje.

»Kunderne bliver jo væk. Turisterne bliver utrygge. Selv de lokale går i en stor bue uden om. Og jeg forstår dem godt. Det er bare en måned siden, at jeg havde en kunde - en russisk turist -  der blev bestjålet af en roma lige foran butikken,« siger Grete Mollatt.

Selv har hun været udsat for tyveri to gange. Første gang i august 2016. Inde i butikken.

»Jeg var lige ude i baglokalet, og da jeg kom tilbage stod der to roma-mænd i butikken, den ene bag disken, den anden foran disken. Jeg overvejede at tilbageholde dem, men det turde jeg ikke, så jeg lod dem gå. Jeg skyndte mig om bag disken for at finde min iPhone og tage et billede af dem, men den var væk,« siger hun.

I marts 2017 var den gal i igen. Hun var på vej til butikken på cykel, da tre mænd, der ifølge Grete Mollatt ‘uden tvivl var romaer’, på mountainbikes kørte forbi og snuppede hendes rygsæk med hendes nye iPhone, en Ipad og hendes pung fra hendes cykelkurv.

»Jeg søgte nogle dage senere efter min telefon med ‘find my iPhone’’. Den var i Rumænien,« siger Grete Mollatt.

BT har talt med flere forretningsdrivende i området. Frisøren Ahmad fortæller, at en roma i sommer stjal en af hans kunders cykel, mens kunden blev klippet.

»Vi forsøgte at fange ham, men det lykkedes ikke. Men sådan er det her. Vi er på Istedgade,« siger han og slår ud med armene.

Han tilføjer, at der er færre romaer omkring Mariakirken her om vinteren end i sommer, hvor der ofte var forsamlet 50-60 romaer på pladsen foran Mariakirken

En anden handelsdrivende fortæller, at romaernes tilstedeværelse er ‘skidt for forretningen’, men at de respekterer ham, når han beder dem om ikke at hænge ud lige foran hans butiksfacade.

Grete Mollatt er stærkt kritisk over for, at Mariakirken fungerer ‘som en magnet’ på de tilrejsende romaer. Anita Rohwer, som er sogne - og korshærspræst i Mariakirken og ansvarlig for kirkens sociale arbejde, kan ‘godt forstå’, at naboerne oplever romaerne som utryghedsskabende.

»Men det er fordi, de ikke har nogen relation til dem. Os, der kender dem, føler ikke, at de er utryghedsskabende. De er søde og rare mennesker, som lever af at samle flasker og finde mad i containere og affaldsspande,« siger Anita Rohwe.

Hun betoner, at der var langt flere romaer omkring kirken i 2016. Da havde kirken og kirkens herberg omkring 100 overnattende romaer i døgnet.

»Mange af dem er væk. I dag har vi cirka 10-15, der sover på et liggeunderlag på kirkegulvet og 25 i vores herberg. Vi tilbyder dem også lidt brød, som vi får fra en 7-Eleven, og te og kaffe. De er meget rolige, går ind over sover og slapper af og forlader stille og roligt kirken igen. Så er det rigtigt, at der er nogle, der stjæler. Der er også nogle, der ikke stjæler. Nogle er ærlige, og nogle er uærlige. Der ligner de såmænd os andre. Sådan er det. De kan ikke svare for sig, og så bliver man let udpeget som syndebuk for al elendigheden,« siger Anita Rohwe.

Politiet gør, hvad det kan for at skabe tryghed i området, siger Jakob Søndergaard, vicepolitiinspektør og leder af Udlændingekontrolsektionen (UKS) under Københavns Politi. Siden 1. april, hvor en stramning af ordensbekendtgørelsen trådte i kraft, har enheden ryddet over 20 såkaldte ‘utryghedsskabende’ romalejre i indre København.

»Vi er vidende om og har iagttaget, at der er udenlandske borgere, der opholder sig i og ved Mariakirken i København. Politiet holder møder med de handelsdrivende og beboerne i området, og når vi får anmeldelser fra dem om utryghedsskabende adfærd ved Mariakirken, reagerer vi på det. Men opholder de udenlandske borgere sig i kirken eller på herberget, er det ikke utryghedsskabende adfærd,« siger Jakob Søndergaard og tilføjer:

»Er der tale om et kriminelt forhold, slår vi ned på det, og vi er til stede derude med tryghedsskabende patruljering, og det vil vi fortsætte med.«

BT forsøgte at komme i tale med de 10 romaer, der tirsdag formiddag i denne uge opholdt sig ved Mariakirken. En af dem fortalte på et beskedent engelsk, at de var her for at samle flasker, men at der ikke var mange penge i det på denne årstid. Højst 50-100 kroner om dagen.