Hvis jyderne har følt det lidt trangt i juledagene, så kan de se frem til bedre benplads igen 2. juledag, når trafikken igen vender næsen mod København.

Mens de rejsende skabte tæt trafik på vejene og i togene mod Jylland lillejuleaften, så går det selvfølgelig den stik modsatte vej på »store hjemrejsedag« fredag.

Så selv om de tilrejsende sikkert er blevet forkælet med julemad og hygge under besøget i Jylland, så er det altså ikke nok til at få dem til at blive.

Heldigvis ser det ud til at rejsen både med tog og på vejene kommer til at køre glat. Dog ikke så glat, at man skal være nervøs for at svinge bilen ud på landevejen.

»Der er risiko for pletvis glatte veje i hele landet. Men der sidder vagter døgnet rundt og overvåger vejsituationen i forhold til snevejr, og om der skal saltes på grund af glat føre,« siger vagthavende hos Vejdirektoratet Kenneth Andersen.

Det vides ikke med sikkerhed endnu, men han forventer, at saltbilerne bliver sendt på vejene i løbet af natten til fredag og fredag morgen.

»Det meste af trafikken kører fra Jylland over Fyn til Sjælland og hovedstaden, og der er risiko for tæt trafik og kødannelser især i Trekantsområdet, omkring Odense og på Køge Bugt motorvejen,« siger Kenneth Andersen. Han opfordrer til, at man tjekker op på sin rute inden afgang og holder øje med trafikinformationen på Vejdirektoratets hjemmeside.

I øvrigt forventer Vejdirektoratet, at trafikken er værst mellem 11-17, så det kan man jo lige have i baghovedet, hvis man gerne vil blive en time længere til julefrokosten 2. juledag.

DSB er også klar til at føre danskerne tilbage mod Djævleøen.

»Vi er i en traditionernes tid, og det gælder også rejsemønstrene. Så hvor udrejsen falder i to tempi - når folk går på ferie og lillejuleaften, så er det det samme med hjemturen, der falder på 2. juledag og 27. december. Sådan har det været de sidste mange år, jeg kan huske, og sådan er det også i år,« siger Tony Bispeskov, trafikinformationschef i DSB.

Og selv om der er faldet sne torsdag, så afviser Tony Bispeskov fuldstændig MC Einars påstand om, at DSB-møllen går i stå ved den første rim på sporet.

»Med de snemængder, vi har at gøre med her, er det slet ikke noget, der står i vejen for kørslen. Banedanmark, som står for skinnerne, sørger for at holde landets 4.000 sporskifter varme, og vi regner med en helt almindelig togtrafik. Intet tyder på, at vejret skulle komme til at spænde ben for en god hjemtur,« siger han.

Og skulle der ske noget, så holder Tony Bispeskov og DSB hjemmesiden opdateret.