Både forsvarsministeren, soldaterfagforbundet HKKF og forsvarschefen tror på et stærkt forsvar i fremtiden trods regeringens plan om at spare 2,7 milliarder kroner.

Forsvarets fremtid var på dagsordenen, da soldaterfagforbundet Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF) søndag åbnede HKKF-Kongres 2012 i Kolding. Fremtiden er især essentiel netop nu, hvor regeringen varsler en besparelse på 2,7 milliarder kroner i forsvaret med det kommende forsvarsforlig, som der stadig forhandles om.

Trods udsigten til en milliardbesparelse er forsvarschef Peter Bartram optimistisk, når det gælder forsvarets fremtid.

- Jeg er fuldstændig fortrøstningsfuld. Det her bliver en vanskelig proces, men vi har så dygtige soldater og så gode enheder på så højt et niveau, at vi skulle skamme os, hvis vi ikke gjorde vores yderste for at opretholde det. Det bliver hårdt, og vi kommer til at gøre tingene anderledes, men jeg er sikker på, at vi kommer ud på den anden side med et godt forsvar, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Forsvarschefen er overbevist om, at effektiviseringer er vejen frem, og han har tidligere foreslået at slå de tre operative kommandoer sammen under ét samt at revurdere den måde, forsvaret organiserer sig på.

- Jeg har netop sagt til soldaterne på kongressen, at 2,7 milliarder er et betydeligt beløb, og at der vil være ændringer undervejs. Jeg har som arbejdsgiver pligt til at gøre forsvaret så effektivt som overhovedet muligt, og så har vi bestræbt os på at holde fokus på de enheder, vi sender ud og finde pengene i form af effektiviseringer, siger Peter Bartram.

HKKF-formand Flemming Vinther understreger, hvor vigtigt det er med et velfungerende forsvar, der kommer helskindet ud på den anden side af besparelsen.

- Jeg håber og tror på, at vi kan bevare et effektivt, relevant og slagkraftigt forsvar, som kan være et effektivt værktøj i politikernes værktøjskasse. Vi skal spare 15 procent af vores budget, og det er en voldsom besparelse, men politikernes idéer i forsvarsforliget lyder faktisk okay, siger han og fastslår samtidig, at forsvaret stadig bør være til stede ved internationale missioner fremover.

- Politikerne sender et tydeligt signal om, at de ikke ønsker missioner, der varer fem-syv år. Lad os nu se, hvad det ender med, men jeg vil bare understrege, at uden operationer i udlandet får vi et rekrutteringsproblem og et fastholdelsesproblem, for de unge mennesker søger netop forsvaret, fordi de vil ud i verden og gøre en forskel. Vi skal bruges, for det er det, der gør forsvaret relevant og soldaterne professionelle, siger Flemming Vinther.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) er meget enig med HKKF-formanden i, at de internationale missioner stadig skal prioriteres, og han lover at fastholde sit fokus på netop det.

- Problemer som terrorisme og pirateri ude i verden bliver meget hurtigt også vores problemer i dag, så derfor er der et stort behov for, at vi bruger vores militær ude i verden til at sikre danske interesser samt lov og orden. Det, Flemming Vinther, siger, er også lige præcis det, der er det vigtigste for mig, siger ministeren til Berlingske Nyhedsbureau

Forhandlingerne om forsvarsforliget er stadig igang, og Nick Hækkerup vil ikke fastsætte et tidspunkt for en færdig aftale endnu.