Forstå SAS-krisen på 30 sekunder

Slaget om det lukningstruede SAS raser på højeste niveau. Medarbejderne ser ud til at måtte sluge en voldsom lønnedgang, hvis koncernen skal reddes fra konkurs

Hvis du savner et overblik, så læs videre her, og kom med på vognen.

- SAS blev grundlagt i 1946. Halvtreds pct. af virksomheden er i dag ejet af den svenske, norske og danske stat.

- Da SAS blev skabt blev virksomheden født til at have monopol på flyrejser, men efterhånden er adskillige andre selskaber kommet til og virksomheden har haft det svært med konkurrencen mod de billigere selskaber.

- I de sidste tyve år er medarbejderstaben i SAS skrumpet ind fra 40.000 til max. 15.000 medarbejdere i dag. Værdien af SAS-aktien er faldet med 80 pct. alene de sidste to år.

- Nu har ledelsen offentliggjort, at det er nødvendigt for selskabets overlevelse, at der foretages en grundig finansiel overhaling i selskabet. Ellers må SAS lukke.

- Ledelsen i SAS mener, at den nuværende stab på 15.000 ansatte kan skæres ned til 9.000 personer gennem outsourcing, effektivisering og frasalg.

- SAS frasælger det norske datterselskab Wiederøe og outsourcer alt arbejde med at håndtere bagage.

- Der er stillet bankkreditter for op til tre mia. kr. indtil 2015. Kreditterne er dog afhængige af, at ledelsen og medarbejderne indgår en aftale, der er inden for de konkrete krav, som bankerne stiller. I modsat fald, så lukker SAS.

- Mandag eftermiddag meldes det, at en aftale reelt er faldet på plads og de sidste detaljer diskuteres.