Folk, som lider af type 2-diabetes, har oftere fået flere antibiotikakure tidligere i livet, end raske mennesker har.

Mange type 2-diabetes-patienter har i årene op til, de fik stillet deres diagnose, været igennem flere antibiotikakure end andre. Meget tyder derfor på, at antibiotika og diabetes-2 kan kobles sammen, skriver Politiken.

Det er forskere fra Gentofte Hospital og Syddansk Universitet, som har set på penicillin og andet antibiotikaforbrug hos 1,8 millioner danskere, heraf 170.000 med type 2-diabetes, der har fundet sammenhængen. Kristian Hallundbæk Mikkelsen, ph.d.-studerende ved Center for Diabetesforskning på Gentofte Hospital, er en af forfatterne bag studiet:

Læs også:

Læs også:

»Vi var overraskede over, at der er så klar en sammenhæng mellem forbruget af antibiotika og en efterfølgende udvikling af type 2-diabetes. Det er næsten alle typer antibiotika, som kan kædes sammen med type 2-diabetes,« siger han til Politiken.

Resultaterne kan ifølge forskerne tolkes på to måder: Enten har personer med type 2-diabetes en øget infektionstilbøjelighed allerede mange år før sygdommen diagnosticeres, eller også er det selve antibiotikakurene, der er medvirkende til at udløse type 2-diabetes.

Type 2-diabetes betragtes som en af de helt store folkesygdomme globalt set.