Flere og flere flytter i disse år til København, og nye bydele skyder op flere steder og udvikler sine egne karakteristika. Og blandt de karakteristika vil særligt en bydel udvikle sig på en måde, der vil gøre den særdeles hip om 10 år.

Det forudser fremtidsforsker Anders Bjerre fra Institut for Fremtidsforskning, der blandt andet forsker i fremtidens byer.

»Jeg er fristet til at sige Valby og området omkring Carlsbergbyen, fordi der er en stor udvikling i området i dag,« siger seniorforskeren og fremhæver områdets historiske bygninger, gode muligheder for uddannelse og offentlig transport samt de grønne områder som for eksempel Søndermarken og Vestre Kirkegård.

»Det er næsten en født vinder. Men det er også født så hipt, at det muligvis bliver for dyrt for den lille kunstner. Det er det eneste, der måske kan holde lidt igen på områdets hipness.«

»Næsten en født vinder«

Netop området omkring Carlsbergbyen er også et af dem, som professor i byplanlægning ved Københavns Universitet, Gertrud Jørgensen, fremhæver.

»Hvis jeg skulle investere i en lejlighed, ville jeg nok investere i en i Sydvestkvarteret eller Enghave. Det er blevet meget mere tilgængeligt, og samtidig er der sket en masse med byrummet, der er blevet forbedret med fine pladser,« siger hun og nævner også de mange uddannelsesinstitutioner, som i øjeblikket skyder op i Sydhavnen.

Professoren nævner desuden Amager Strandpark som et andet bud på et område, der kan være blandt de mest populære på lidt længere sigt.

»Dels er der Holmbladsgadekvarteret og ellers omkring Amager Strandpark. Hele Østamager er efterhånden ved at blive et sted, hvor folk gerne vil bo. Omkring Holmbladsgade er der kommet en ny sportshal og et nyt kulturhus, og den slags tiltag tror jeg, har stor betydning.«

Herunder kan du se Københavns Kommunes prognose for, hvor mange flere mennesker, der forventes at bo i de enkelte bydele i 2027 i forhold til 2016. Artiklen fortsætter under kortet.

Også den betragtning støtter fremtidsforskeren, der desuden fremhæver, at også Islands Brygge er i spil som en af de mest hippe bydele om 10 år.

Borgmester: Sydhavn rummer enormt potentiale

Spørger man på Københavns Rådhus, lægger der også en forventning til byudviklingen, som genklinger forskernes. Borgmester for Teknik- og Mijøforvaltningen, Morten Kabell (Ø), siger:

»Sydhavnen rummer enormt meget potentiale. Gode boliger, der sker enormt meget. Engageret folk. Det samme ude i Nordvest, som også kan rigtig meget. Men jeg er nok lidt biased af, at jeg selv er opvokset på ydre Nørrebro. Jeg har en hjemstavnskærlighed dertil,« siger borgmesteren, der selv er bosat på Christianshavn.

Og hvad er så forklaringen på, at en bydel bliver in, mens andre ikke gør?

Det har ifølge Gertrud Jørgensen meget at gøre med de offentlige investeringer i området. Det gælder både etablering af offentlig transport til og fra bydelen, men også tiltag i byrummet.

Områder må ikke blive for pæne

»Hvis man ser historisk på de områder, der er blevet hippe tidligere, så har populariteten været tæt knyttet til store investeringer i det offentlige byrum,« siger hun og nævner Islands Brygge og Nørrebro som eksempler.

»Der har man investeret i byrummet, men uden at det er blevet alt for pænt. Der er plads til, at folk kan udfolde sig. Der er nogle muligheder for andre funktioner end bare boliger, dels med butikker og cafeer, men også forskellige kulturtilbud,« siger forskeren.

Fremtidsforsker Anders Bjerre anerkender ligeledes, at den offentlige transport spiller en rolle for et områdes popularitet, men det er langt fra det eneste parameter, fortæller han.

»Hipness ligger ikke lige op ad en S-tog station. Det er snarere en 7-Eleven, der gør det, og det er i hvert fald ikke noget, man forbinder med noget hipt,« siger Anders Bjerre og definerer i samme åndedrag hipt som noget skævt: For eksempel kreative cafeer og alternative kunstnermiljøer og værksteder.

Enghave og Amager Vest vokser mest

Kigger man nærmere på de konkrete tal, Københavns Kommune har beregnet i sin prognose for befolkningstilvæksten frem mod 2027, er det især Vesterbro/Enghave og Amager Vest, som vil opleve vækst.

Amager Vest der blandt andet også dækker det populære Islands Brygge, kan ifølge prognosen se frem til en befolkningsvækst på 35 procent, mens Vesterbro/Enghave har udsigt til en vækst på 29 procent.

Men selvom kortet giver en fornemmelse af, hvilke områder der er populære, kan man ikke nødvendigvis sætte lighedstegn ved, at de så også bliver hippe, understreger fremtidsforskeren.

»Der er forskel på befolkningsvækst og hipness. Der, hvor mange bor, er ikke nødvendigvis det mest hippe sted. Et område kan godt være stort og kedeligt. Det er ikke det, der definerer hipness alene. Det er ikke byggeriet af store boligblokke, men snarere etableringen af små cafeer og værksteder,« siger Anders Bjerre.

Bydelenes forskelligheder skal dyrkes

På Rådhuset i København arbejder man meget bevidst med at dyrke de karakteristika, der allerede adskiller de enkelte bydele fra hinanden. Det er derfor erklæret som et selvstændigt mål for kommunen at arbejde for, at »byens forskelligheder kan træde endnu mere frem«, fremgår det i visionsplanen Fællesskab København.

»Ting behøver ikke at være ens. Der er ikke noget værre, end når politikere og byplanlæggere kommer og vil gøre det hele ens, fordi det måske er nemt. Vi skal hver især sætte vores præg på den bydel, vi lever i. Mangfoldighed er en god ting,« siger borgmester Morten Kabell, der mener, at kommunen bedst bidrager til den opgave ved helt at holde sig væk.

»Vi skal stille rammerne til rådighed og bevillige ordentlige kulturhuse og parker, men hvordan de så drives i dagligdagen, det tror jeg, de er bedre til at finde ud af i bydelen end vi er på rådhuset,« siger han.