Forskere fra Københavns Universitet har fundet endnu en god grund til at spise frugt og grønt: De indeholder nemlig masser af C-vitamin, som menes at nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme og tidlig død.

Spis frugt og grønt i rigelige mængder. Vi har hørt det før, men nu er det påvist, at man faktisk lever længere, hvis man fylder sig med appelsiner, broccoli og kål.

Ny forskning fra Københavns Universitet og Herlev og Gentofte Hospital viser, at risikoen for hjertekarsygdomme og tidlig død falder ved et højt indtag af frugt og grønt.

»Vi har undersøgt cirka 80.000 danskere, og vi kan se, at dem, der spiser meget frugt og grønt, har meget højere C-vitamin i blodet og cirka 15 procent lavere risiko for at få hjertekarsygdomme og 20 procent lavere risiko for at dø tidligt,« siger Børge Nordestgaard, klinisk professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, og overlæge på Herlev og Gentofte Hospital.

Forskerne mener, at det er C-vitaminen i frugt og grønt, som har en stor del af æren af den gavnlige virkning på helbredet.

Hvis man ikke er så vild med gulerodsstave og sellerisnacks, kan man tage C-vitamin i pilleform. Men det bedste er at spise den rene vare, lyder rådet.

»Vi ved ikke med sikkerhed, at det er C-vitamin i frugt og grønt, der gør forskellen. Det kan jo også være andre ting i frugt og grønt, eksempelvis nogle af de fibre, der kommer med, som giver udslaget. Så hvis man skal være sikker på at få virkningen, så er det bedst at spise frugt og grønt. Og det smager jo også godt, er vi i hvert fald nogle, der synes,« siger Børge Nordestgaard.

Det officielle kostråd lyder, at vi skal spise seks stykker frugt og grønt om dagen, men ifølge Børge Nordestgaard er antallet ikke så afgørende.

»Om det lige er fire, seks eller ti stykker, det er ikke så afgørende, men bare spis løs,« siger han.

Forskerne arbejder nu videre på at fastslå hvilke andre faktorer, der i samspil med C-vitamin har en betydning for at undgå hjertekarsygdomme og tidlig død.

Undersøgelsen, som netop er publiceret i det anerkendte amerikanske tidsskrift The American Journal of Clinical Nutrition, er baseret på Herlev-Østerbroundersøgelsen. Her har forskerne haft adgang til op mod 100.000 danskeres indtag af frugt og grønt samt deltagernes DNA.