Selv om der stadig er nogen, som bruger ubehagelige kommentarer på Facebook, betyder den såkaldte 'tavshedsspiral, at vi ikke altid siger, hvad vi mener.

»Fuck jer.«
Selvom der i medierne den seneste tid har været fokus på, hvordan vi holder den gode tone på nettet - eksempelvis i programmet 'Ti stille kvinde', hvor kvindelige politikere viser kommentarer fra Facebook frem - popper de ubehagelige kommentarer stadig op fra tid til anden.

Politikerne oplever det, Videnskab.dk oplever det - og du har sikkert også selv oplevet det på din egen Facebook-væg.

Men selvom de nedsættende kommentarer springer i øjnene og fylder meget i vores bevidsthed, så er vi faktisk helt overordnet set rigtig gode til at debattere på Facebook. Sådan lyder det fra forskere fra Roskilde Universitet, som netop har lavet en analyse af 3.800 Facebook-kommentarer, skriver Videnskab.dk.

»Det passer simpelthen ikke, at folk primært råber ad hinanden i internetdebatterne. Folk taler pænere til hinanden, end man skulle tro. Størstedelen af debatindlæggene, som vi har analyseret, er neutrale, og så kan man ud over det sige, at der er en lille tendens til, at der er mere negativbetonet debat end positiv, og det har afsenderen en kæmpe magt over,« siger Mads Kæmsgaard Eberholst, der er studielektor i kommunikation, journalistik og medier ved Institut for Kommunikation, Virksomhed og Informationsteknologier på Roskilde Universitet.

Se eksempler på meget grove kommentarer fra Videnskab.dk's Facebook-side på Videnskab.dk.

Han har lavet undersøgelsen sammen med Jannie Møller Hartley, der er adjunkt ved Center for Magt, Medier og Kommunikation.

Forskerne bag studiet har taget udgangspunkt i 149 opslag fra medierne EB.dk, BT.dk, Politiken.dk, JP.dk, DR.dk og TV2.dk og i én uge indsamlet i alt 3.800 kommentarer til mediernes opslag.

Alle kommentarerne blev analyseret, og det viste sig blandt andet, at 73 procent af kommentarerne var ført i en neutral tone, og 82,2 procent af kommentarerne holdt sig til debattens emne.

»Der er forskel på, om folk sidder på Nationen eller Facebook og diskuterer. På Facebook står man frem med billede og navn, og det gør, at folk taler pænere til hinanden,« siger Mads Kæmsgaard Eberholst.

Læs også på Videnskab.dk: Fascinerende billeder: Jorden set fra rummet

Derudover viste analysen, at:

  • 29 procent af mediernes opslag lagde op til, at brugerne skulle debattere om noget negativt.
  • 21 procent af kommentarerne var negative i forhold til, at sproget, der var anvendt, var grimt eller nedladende.
  • 17, 8 procent af kommentarerne holdt sig ikke direkte til debattens emne.

Mads Kæmsgaard Eberholst forklarer, at det er forventeligt, at der er mere negativ betonet debat end positiv.

»Hvis medierne lægger op til en positiv debat, så bliver den det og omvendt. Derfor er det forventeligt, at der er en højere del af negativ debat, fordi medierne oftest skriver om negative problematikker,« siger han.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor bliver vi afhængige af Facebook?

Det ser altså ud til, at vi er gode til at holde en pæn tone over for hinanden, når vi debatterer på Facebook, og det er der en god forklaring på, fortæller en lektor, der forsker i sociale medier.

»Når vi taler sammen offentligt med andre mennesker, så passer vi på, at vi ikke siger noget kontroversielt. Det skyldes, at vi er bange for at blive isoleret socialt, hvis vi kommer med et standpunkt, som ikke passer ind. Den effekt kaldes tavshedsspiralen, og amerikanske forskere har fundet ud af, at effekten er stærkere på de sociale medier,« siger Jesper Tække, der er lektor ved Center for Internetforskning på Aarhus Universitet. Han har ikke været med til at lave det nye studie.

Den forstærkede effekt af tavshedsspiralen skyldes blandt andet, at vi på Facebook kan have svært ved at overskue, hvem der helt præcis kan kigge med, og derfor er vi ifølge Jesper Tække langt mere reflekterede i vores skriverier. Men det betyder også, at vi ikke altid siger, hvad vi mener.

»I forhold til begrebet tavshedsspiral, troede vi, at internettet ville få flere til at deltage i demokratiet, og alle standpunkter ville komme frem, fordi alle får en stemme. Men så er det nedslående at se, at den her effekt med tavshedsspiralen bliver stærkere på de sociale medier. Vi bliver mere reflekterede, fordi vi ikke kan overskue, hvilke konsekvenser vores kommentarer kan have, og som samfund set er det ikke godt,« siger Jesper Tække.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Top 10: Her er forskningens sødeste dyr i 2014

Mærkeligt havvæsen skyllet op på dansk strand

Dine Facebook-billeder kan ende som porno i Ekstra Bladet