Det er »alarmerende«, at stoffer, som blandt andet findes i møbler, pander, papir og tøj, ifølge ny forskning medfører 16 gange større risiko for abort hos gravide, mener forsker. Myndighederne bør gribe ind, lyder det.

De findes i mellemlægningspapir, indpakningspapir til fødevarer, regntøj, møbelstoffer, teflonpander og adskillelige andre produkter.

To hormonforstyrrende kemikalier - de såkaldte fluorerede stoffer - som ifølge ny forskning fra Odense Børnekohorte bragt i Fyens Stiftstidende øger risikoen for spontan abort hos gravide kvinder op til 16 gange.

Tina Kold Jensen, der er forskningsleder hos børnekohorten og professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, er bekymret over de nye forskningsresultater.

»Jeg er overrasket, og jeg synes, det er alarmerende, for det er en højere risiko, end vi havde forventet. Jeg havde faktisk ikke forventet, at vi ville finde nogen særlig stærk sammenhæng,« siger hun.

De to kemikalier bruges i produkter som mellemlægningspapir, møbler og regntøj, fordi de er vand- og fedtafvisende.

I forskningsprojektet har forskere fra Odense Børnekohorte og Syddansk Universitet testet i alt 392 gravide kvinder til første svangerskabskontrol i uge 10-12 og målt niveauet af fluorerede stoffer i blodet. 56 af de testede kvinder aborterede efterfølgende, og disse kvinder havde alle højere niveauer af stofferne i blodet.

Netop fordi stofferne findes i så mange hverdagsremedier, mener Tina Kold Jensen, at der er behov for, at myndighederne griber ind.

»Jeg tror faktisk, at det kan være svært for den enkelte at undgå stofferne. Man kan vælge at købe svanemærkede produkter, men det er ikke altid, det er deklareret, hvad indpakningen til produkterne består af. Derfor tror jeg, det kan være svært for den enkelte at gøre noget, og derfor synes jeg også, at det her er en opgave for myndighederne,« siger hun og fastslår:

»For det bør være sådan, at de produkter, vi køber, er sikre for alle, så vi ikke behøver at gå og spekulere over det.«

Forskeren understreger samtidig, at det er vigtigt at huske på, at forskningsprojektet er det første, der undersøger de nye stoffer.

»Der skal selvfølgelig laves noget mere forskning, inden vi kan begynde at lovgive omkring de her stoffer,« siger Tina Kold Jensen.