Når lærere og sygeplejersker videreuddanner sig og får en akademisk grad, kan de ofte ikke få samme løn for samme arbejde som andre akademikere.

Mens regeringen opfordrer flere til at læse videre, afviser staten samtidig at give de såkaldte professionsbachelorer, der tager en kandidatgrad på universitetet, samme lønvilkår som andre akademikere. En sygeplejerske med en kandidatuddannelse kan nemlig ikke komme under samme overenskomst som andre akademikere, selvom de udfører præcis samme arbejde. Det skriver Information fredag.

De kandidatstuderende professionsbachelorer er ikke overraskende utilfredse med de ulige vilkår.

- Jeg opfatter det som forskelsbehandling, at vi ikke er sikret de samme forhold som andre akademikere, siger Lars Bo Jørgensen, der sidder i studienævnet på den sundhedsfaglige kandidatuddannelse på Københavns Universitet, til avisen.

Regeringen arbejder på, at flere professionsbachelorer bliver færdige med en kandidatuddannelse, men forskelsbehandlingen betyder ofte, at de nye kandidater ikke bliver placeret på et højere løntrin. Typisk kan de forhandle sig til personlige tillæg, men det er en dybt urimelig situation, mener den faglige organisation Djøf ifølge Information.

- Det hænger ikke sammen, at der skal være første- og andenrangs-akademikere, når man bliver ansat inden for det offentlige, siger chefkonsulent Ellen Gydesen fra forhandlingsafdeling i Djøf til avisen.

Radikales uddannelsesordfører Sofie Carsten Nielsen (R) medgiver, at »det ville være rart«, hvis bedre uddannelse førte til bedre løn, men hun vil ikke blande sig i overenskomstforhandlingerne.

- Det er ikke op til os som politikere, siger hun til Information.

BNB