En tænktetid på kviklån vil sætte en stopper for mange ugennemtænkte beslutninger, lyder det fra forbrugerøkonom. Minister vil indføre en såkaldt »cool-off«-periode på lånene.

Vi ser dem på hjemmesider, i bussen, på plakater og i tv-reklamer.

Tilbud om kviklån, hvor man ved et enkelt klik kan låne flere tusinde kroner. Men nu vil Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) sætte en stopper for forbrugsfesten ved at indføre tænktetid på de hurtige lån.

Bliver forslaget en realitet vil det betyde langt færre kviklån og bedre privatøkonomi for gældsramte unge, lyder det forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen.

»Hvis man er en af dem, der tager kviklån i aften- og nattetimerne, så giver det god mening med en »tænk-dig-om-klausul«, fordi så kan det meget vel være, at det her lån ikke bliver gennemført næste formiddag, når man har fået sin sunde fornuft tilbage,« siger Ann Lehmann Erichsen og fortsætter:

»Alt andet lige vil vedkommende med en dårlig økonomi slippe for at få en endnu dårligere økonomi. Jo færre penge du låner, jo bedre udsigter har du også til, at din økonomi stille og roligt går den rigtige vej, og at du får plus på kontoen igen.«

Forslaget fra ministeren kommer i kølvandet på en undersøgelse fra TrygFonden og Forbrugerrådet Tænk, der viser, at næsten seks procent af alle unge mellem 18-30 år, eller hvad der svarer til cirka 54.000 unge, er registeret i RKI som dårlige betalere. Samtidig viser undersøgelsen, at omkring 13,4 procent af alle i samme aldersgruppe har gældsproblemer, fordi de har haft betalingsproblemer i én regningstype som eksempelvis husleje og afdrag på gæld i boligen.

»Der er måske nogen, der ikke ved, hvad det giver af udfordringer, hvis man tager de her lån. Der synes jeg godt, at vi fra Christiansborg – og ikke mindst jeg som minister - kan blive bedre til at sikre gode oplysningsforpligtelser for dem, der tilbyder kviklån,« siger Troels Lund Poulsen og peger på, at han vil have lovforslaget fremsat i dette folketingsår.

Ifølge Troels Lund Poulsen kunne en optimal løsning være 48 timers tænketid, men han ønsker dog ikke at lægge sig endelig fast på en konkret periode.

Hos elevorganisationerne vækker det stigende antal unge, der er registrerede i RKI, stor bekymring.

»Det kan være svært at sove, spise sundt og koncentrere sig i skolen, hvis man har store problemer med økonomien. Det er en ærgerlig start på voksenlivet,« siger formand for Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, Steffen Andersen.

I 2010 blev der foretaget 20.000 kviklån til en samlet værdi af 37 millioner kroner, men det antal er steget til cirka 140.000 lån i 2014 til en værdi af 380 millioner kroner.

Ifølge Ann Lehmann Erichsen skyldes den voldsomme udvikling specielt de teknologiske fremskridt, som har betydet, at stort set alle unge i dag har en smartphone.

»Det er simpelthen blevet nemmere (at låne red.), og det kræver utrolig selvkontrol og viljestyrke at lade være med at tage sådan nogle lån, hvis man er typen, som låner først og tænker bagefter,« siger hun.

»Du får så mange tilbud, så hvis man sidder i et svagt øjeblik, eller hvis man er dødtræt, og egentlig er midt i noget andet, kan man nemt komme til at sige ja.«

TrygFonden og Forbrugerrådet Tænk vil nu udvikle en fælles indsats for at komme gældsproblemer blandt unge mellem 18-30 år i Danmark til livs.