Et stigende antal børn har et problematisk forhold til mad, advarer eksperter. Det kan skyldes forældres mål om et perfekt familieliv, lyder det fra forældreorganisation og pædagoger.

De fleste forældre har oplevet, hvordan den friske madpakke med både lækkert pålæg og små godbidder er fulgt lunkent med hjem igen efter en hel dag i børnehaven uden at være spist. Og noget tyder på, at det er blevet et generelt problem at spise for et stigende antal børnehave- og vuggestuebørn, advarer flere eksperter i Politiken. Det kan skyldes forældrenes søgen efter den perfekte familie - med alt hvad det indebærer af nybagte speltboller og økologiske fiskefrikadeller lavet fra bunden.

Det mener i hvert fald både forældreorganisationen FOLA og pædagogernes fagforening, BUPL.

»Rigtig mange forældre har fokus på, hvornår børnene skal hentes i dagsinstitutionen, hvor meget de må tjekke deres mobil, hvordan de skal lege med barnet, og hvad de skal give dem at spise. Og jeg tror, det kan være med til at stresse forældrene. Dermed ikke sagt, at det direkte er derfor, børn udvikler i stigende grad udvikler en spiseforstyrrelse, men det kan give en ubalance,« siger FOLA-formand Dorthe Boe Danbjørg.

Den vurdering er næstformand i BUPL, Birgitte Conradsen, enig i.

»Vi kan genkende, der er en del forældre, der er bekymrede omkring mad og deres barn. Og det er noget af det, som pædagogerne taler meget med forældrene om og vejleder dem omkring. Alle vil jo gerne være perfekte. Og med det ønske, så opstår der jo også en usikkerhed om, om de gør det rigtige. Usikkerheden er noget af det, pædagogerne ofte oplever i deres hverdag. Forældrene spørger ind til, om de gør det godt nok, og hvad de skal gøre, hvis barnet ikke vil spise,« siger hun.

Men Birgitte Conradsen tror dog, at problemerne med spisning er større uden for børnehaven.

»Jeg tror alligevel, at spisningen er et større problem derhjemme, for rutinerne i børnehaven, altså det at vi sidder stille og roligt om et bord og spiser, eller måske laver maden sammen i madordninger, gør, at der er ro omkring det. Og det er der måske ikke altid derhjemme,« siger hun.

Og ro er vigtigt for børnene, lyder det fra overlæge på børn- og ungeafdelingen på Hillerød Hospital og tidligere formand for Dansk Pædiatrisk Selskab, Mia Bjerager.

»Som forælder bør man tage det med maden og spisningen mere roligt. Man skal ikke servere tyve forskellige retter, når barnet ikke vil spise, men slappe lidt mere af omkring, at barnet i en periode måske kun spiser pastaskruer. Og så skal man sørge for at maden og de mængder, barnet spiser, ikke fylder alt i familien,« siger overlægen, der kan bekræfte, at flere børn bliver henvist til afdelingen med spisevanskeligheder:

»Jeg genkender en stigende tendens blandt børn, vi ser henvist både med spisevanskeligheder og decideret spisevægring - også blandt de helt små børn. Men det handler ikke om børn, der er kræsne eller det mad, forældrene serverer, men mere om nogle relationer i familien. Der er mange interessenter på markedet, og forældrene vil gerne gøre det godt. Det her er ét af de steder, hvor børn kan reagere på, at de ikke synes, det, der foregår, er, som det skal være. Og så lukker de munden og nægter at spise.«