Mandag var første skoledag for rigtig mange børn. Men det er ikke kun lektier, viskelæder og linealer, der giver skoleeleverne udfordringer. Det gør deres forældre også.

For selv om næsten hvert andet barn eller 47 pct. i Danmark cykler til skole de fleste dage, så er der stadig alt for mange børn, der bliver kørt i skole i bil af deres forældre.

For bare 25 år siden var det ca. 70 pct. af skoleeleverne, der dagligt trampede i pedalerne med skoletasken bag på cyklen for at komme i skole.

Men når skoleeleverne i dag kommer cyklende til deres skole, skal de sno sig gennem et sandt kaos af kørende, standsende og holdende biler, hvor forældre i morgentravlheden læsser deres børn af foran skolen. Og flere sågar med børnenes cykler hængende bag på bilen. Det er et paradoks, som både eksperter og Cyklistforbundet undrer sig noget over.

»Med alt det pres og stress, der er i dagligdagen, virker det for de fleste forældre som en logisk løsning at køre deres barn i skole og evt. sætte barnets cykel bag på bilen. Jeg tror så også, at de fleste forældre sagtens vil kunne se, at det virker ret åndssvagt. Men lige i den pressede morgensituation, hvor alt skal fungere, og alt det man skal nå med fritidsaktiviteter m.m., så tænker man, at det er en meget god løsning,« forklarer Malene Freudendahl, der er trafikforsker ved RUC.

Men, peger forskeren på, så er det faktisk en rigtig dårlig løsning både for børn og forældre, når børnene bliver kørt i skole i bil. For selv om forældrene ved at køre børnene får tilfredsstillet deres behov for at beskytte børnene mod trafikkens farer, så snyder forældrene i stedet deres børn - og sig selv.

Forældrene tvinger sig til at indordne sig deres børns behov for transport. Og børnene bliver snydt for den frihed, som cyklen giver.

»Fordelen ved, at de større børn selv kan cykle, er, at det giver dem en større aktionsradius. Samtidig er de ikke længere så afhængige af, at forældrene skal være der for at transportere dem til deres fritidsaktiviteter. Derfor vil både børn og forældre faktisk gerne have den frihed, som cyklen giver dem,« mener Malene Freudendahl.