En tragedie udspiller sig lige nu i Midtjylland. En konflikt mellem familie og myndighederne. Og med offeret - den svært syge 24-årig pige K - i midten.

I februar kom fem betjente og fjernede den 24-årige pige K fra familiens hjem i Holstebro og tvangsindlagde hende mod hendes vilje på Hammel Neurocenter. Myndighederne mente, at familien, der var ansat til at pleje K, der lider af træthedssyndrom, i stedet misrøgtede hende, og at hun var i livsfare. Mens anklagerne om misrøgt blev droppet, har man i et halvt år nægtet forældrene adgang til deres datter.

- Det har været et mareridt.

Per Hansens øjne bliver våde. Og idet han kigger op på væggen med familiebilledet, hvor datteren K står og smiler ved siden af sine søskende, begynder tårerne at strømme ned ad ansigtet på den 59-årige mand.

Han har ikke set sin elskede datter i et halvt år, og han og konen Ketty er nu ved at blive desperate. De har ikke meget tiltro til myndighederne og frygter for deres datters liv. Derfor giver de her deres version af den konflikt, der har lagt familiens liv i ruiner.

Måtte mades og vaskes

- Det begyndte, da K var 16 år. Hun fik først kyssesyge, siden flere infektioner og begyndte så at blive meget træt og kunne næsten ikke overskue noget. I de følgende år blev hun kastet rundt mellem forskellige sundhedsmyndigheder, der ikke kunne finde den rigtige behandling. Alt imens hendes tilstand bare blev værre og værre, forklarer Ks mor Ketty Hansen.

Man mente, at K led af kronisk træthedssyndrom, og lægerne forsøgte sig bl.a. med motion og genoptræning.

- Det var ren mishandling. Hun fik det så dårligt af det, at hun endte med at være totalt sengeliggende, forklarer moderen, der derfor blev ansat af Holstebro Kommune til at passe K.


K var så syg, at familien måtte overnatte i en campingvogn i deres have, idet selv små lyde og lugte var smertefulde for den unge kvinde, som lå inde i huset.

- I de følgende år gik det stadig dårligere og dårligere med hende. Nogle gange havde hun ikke engang energi til at tygge, og jeg måtte made hende og vaske hende i sengen. Men her til efteråret begyndte vi at se bedring. Hun begyndte at kunne tåle lidt mere lys, hun kunne snakke lidt mere, siger Ketty Hansen.

Moderen forklarer, at myndighederne gentagne gange forsøgte at få K indlagt, men hver gang afslog K dette.

Den 12. februar i år tog myndighederne derfor hårdere midler i brug.

- Pludselig står der fem betjente her og holder mig tilbage, mens to læger henter K. Jeg var fuldstændig i chok og rystede over hele kroppen, siger hun.

Læs også: Derfor blev hun fjernet

Ringede selv til politiet

Også K, der kort efter blev fragtet væk, var tilsyneladende i panik. Den sengeliggende pige var så svækket, at hun ifølge familien ikke har været i stand til at foretage et telefonopkald fra sin mobiltelefon i flere år. Men ifølge en opgørelse, som BT har fået indsigt i, foretog hun hele 45 opkald fra det tidspunkt, lægerne ankom og det efterfølgende døgn.

- Dagen efter ringede hun til mig og nåede at sige: ’Mor, hvordan skal jeg komme væk herfra?’ Siden har jeg ikke hørt hendes stemme, siger Ketty Hansen.

12 minutter senere foretog K sit sidste opkald fra mobiltelefonen, hvis oplader hun ikke fik med, da lægerne hentede hende. Derfor er den formentlig løbet tør for strøm. Opkaldet varede 43 sekunder og var til politiet på 114.

Ks forældre, der heller ikke må få oplyst, hvad lægerne mener, K fejler, håber nu bare, at nogen vil gribe ind.

- Det er en afmagt så ubeskrivelig. Jeg er bange for, at hun ikke overlever det her, og min største frygt er, at hun ligger derude og tror, at vi er gået med til, at de fjernede hende.

Hammel Neurocenter nægter at lade BT tale med den indespærrede patient K. Da det ikke har været muligt at tale med hende selv, har BT derfor valgt at sløre hendes identitet.