To fonde vil lægge sag an mod Klima- og Energiministeriet for at forvride vilkårene for, hvem der kan byde ind på ejerskabet af nye havvindmølleparker. En ny DONG-sag, lyder anklagen fra fondene.

Klima- og Energiministeriet får nu en klagesag på halsen i sagen om, hvem der skal eje de nye havvindmølleparker ud for de danske kyster.

De to almennyttige fonde, Fonden Ærøs Vedvarende Energipulje og Wind People, har nemlig begge budt ind på ejerskabet af de 350 megawatt kystnære havvindmøller, der skal stå færdige i 2020.

Men fondene mener, de er blevet forhindret i at være med i udbudsrunden, da staten har opstillet det som et kriterium, at eventuelle bydere skal have en årlig omsætning på minimum fire milliarder kroner. Det kriterium kan fondene, som er gået sammen om det folkeligt ejede projekt Vind & Velfærd, ikke leve op til, og det er uretfærdigt, mener Lea Vangstrup, der er direktør i Wind People.

»Vi har fået at vide, at vi ikke får lov til at gå videre med vores bud. Derfor vil vi anlægge en sag mod Energiministeriet, fordi vi mener, at udbudsreglerne er konkurrenceforvridende og strider imod EUs udbudsdirektiv. Det er simpelthen uacceptabelt, at et folkeligt bud bliver sat ud af spillet,« siger Lea Vangstrup.

Når statslige myndigheder opstiller kriterier for eksempelvis omsætning i udbudsrunder, handler det om at sikre, at det kun er virksomheder med en solid økonomi, der byder ind.

Men den tanke anfægter Lea Vangstrup.

»Vi har mulighed for at stille en likvid egenkapital på to milliarder kroner, og adskillige eksperter og virksomheder bakker op om vores projekt. Omvendt kan et selskab sagtens have en omsætning på fire milliarder kroner uden at have nogen som helst likvider til at løfte et sådan projekt,« siger hun.

Wind People-direktøren er samtidig bekymret for, at kriteriet vil udelukke adskillige danske virksomheder og fonde fra at byde ind på ejerskabet af havvindmøllerne, som derfor kan ende i hænderne på store, multinationale selskaber.

»Det vil kun være en lille, eksklusiv klub af meget store selskaber, der vil blive tilgodeset. Der er simpelthen tale om en ny DONG-sag,« lyder anklagen fra Lea Vangstrup, der henviser til salget af dele af energiselskabet DONG til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, der skabte stor politisk røre sidste år.

Energistyrelsen har fået vejledning fra Deloitte og Kammeradvokaten undervejs, og har givet Fonden Ærøs Vedvarende Energipulje og Wind People en mundtlig besked om, at de ikke kan være med i udbudsrunden. Men fondene afventer et skriftligt afslag fra Energiministeriet, fortæller Lea Vangstrup.

»Og i samme øjeblik det foreligger, indgiver vi en klagesag til Klagenævnet for Udbud,« forsikrer hun.

Lea Vangstrup håber på at få klima- og energiministeren til at skride ind og omgøre udbudsmaterialet. De endelige betingelser skal offentliggøres i januar 2016 efter forhandlinger med de prækvalificerede budgivere, men dem er de to fonde altså ikke en del af, og derfor har de ikke noget at skulle have sagt.

»Energistyrelsen vidste endda, at vi kom med et folkeligt bud. Det fortalte vi dem for et år siden, hvor vi bad dem om at forholde sig til, at udbudsmaterialet skulle kunne rumme et folkeligt bud. Men det har de altså ignoreret,« siger hun.

Hverken Energistyrelsen eller Klima- og Energiministeriet kan på nuværende tidspunkt kommentere sagen.