Flere kommuners nye valgfag i 7., 8. og 9. klasse er »kun for piger« eller »kun for drenge«. Men man må ikke udelukke et køn fra et fag, understreger undervisnings­minister Christine Antorini.

På folkeskolens mellemtrin findes der ikke drenge- og pigefag. Alle elever har håndværk og design, det gamle sløjd og håndarbejde, og alle har madkundskab. Det skriver Berlingske.

Sådan har det været siden 1975, hvor kønsopdelingen i skolens fag blev endeligt afskaffet. Men nu kønsopdeler kommuner igen i udskolingens undervisning. Det viser en gennemgang af flere kommuners valgfagskataloger, som Berlingske har foretaget. Fem skoler i Aarhus Kommune er gået sammen og udbyder 81 valgfag i deres katalog. Heraf er to af valgfagene kun for drenge, mens fire valgfag kun er for piger. I Herning har Vinding Skole valgfaget »Løb og fitness for drenge«, mens pigernes tilbud lyder »Idræt for piger«. Skolen har ikke et motionsfag på tværs af køn i deres valgfagsudbud.

På Tune Skole i Greve Kommune kan mandlige elever sågar vælge valgfaget »Kun for drenge«. Her skal de lære om overgangen fra barn til voksen, sociale fællesskaber, konflikthåndtering og deres muligheder i samfundet. Og det er åbenbart ikke relevant for piger, har nogen vurderet og kommunen godkendt.

Men den går ikke, lyder det fra undervisningsminister Christine Antorini (S). Man må ikke kønsopdele fag i den danske folkeskole, fastslår hun.

»Man må ikke lave et valgfag, der udelukker nogen på forhånd. Det, man gerne må, er at lave holddeling i et valgfag, for eksempel efter køn. Der ser man ofte brugt i idræts­timer,« siger Christine Antorini, der vil tage kontakt til de kommunalbestyrelser, der har godkendt kønsopdelte valgfag og præcisere reglerne.

Peter Villadsen, næstformand i Børne- og Familieudvalget i Herning Kommune, har været med til at godkende to valgfag på Vinding Skole, hvor det ene udelukker drenge og det andet piger.

»Hvis ministeriet vurderer, at vi ikke må lave et valgfag for piger og et for drenge, så retter vi os selvfølgelig efter det. Længere er den ikke,« siger han til Berlingske.