Både Folkekirkens Nødhjælp og organisationens ledende medarbejder i Gaza beklager nu brugen af ordet »folkemord« om Israels bombardement af Gaza.

»Det er hinsides krigsforbrydelser. Det er folkemord.«

Sådan beskrev Folkekirkens Nødhjælps indsatsleder i Gaza, palæstinensiske Omar Almajdalawi, israelernes bombardementer af Gazastriben mandag. Men »folkemord« er ikke en passende betegnelse for konflikten, lyder det nu fra nødhjælpsorganisationen.

I en pressemeddelelse beklager både indsatslederen og hans chefer i Danmark brugen af ordet. Det er nemlig ikke noget, Folkekirkens Nødhjælp kan vurdere, lyder forklaringen.

»Folkemord er en juridisk term inden for folkeret, og det har vi som humanitær organisation ikke noget mandat til at udtale os om. Vi har snakket med Omar om det, og han beklager også, at han har fået sagt det. Han siger, at han refererede de ord, han igen og igen hører på gaden,« siger Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

»Som humanitær organisation er vi der for at varetage en humanitær indsats. Og selvfølgelig påpege de ting, der foregår. Og det er det, Omar har fortalt om. Vi har ikke tradition for at bruge ordet folkemord. Det gør vi ikke her, og det gør vi heller ikke i andre tilfælde,« fastslår han.

Generalsekretæren fremhæver Omar Almajdalawis bøn om en våbenhvile som det budskab, Folkekirkens Nødhjælp ønsker at promovere.

»Den humanitære situation er ganske forfærdelig. Og til begge parter appellerer vi om at indgå en våbenhvile og skabe humanitær adgang, så vi kan komme ind til de civile ofre,« siger Henrik Stubkjær.

Søndag og mandag uddelte organisationen madpakker til 3.000 familier i Gazastriben. Der er nu brug for, at medarbejderne kan fortsætte arbejdet uden at sætte deres liv på spil.

»Vi har brug for ro og sikkerhed - også for vores medarbejdere. Vi er i gang med en psykosocial indsats for børn, der er dybt traumatiserede. Derfor kan vi ikke appellere stærkt nok til, at vi får en våbenhvile, så vi kan komme ind til ofrene,« siger generalsekretæren.

Siden konflikten blussede op 8. juli, har mere end 600 mennesker mistet livet på begge sider. Langt størstedelen af de dræbte er palæstinensere, heraf mange civile.