De traditionelle højskoler oplever stigende elevtal. Unge søger væk fra individualisering, siger forstandere.

Askov Højskole, som er en af landets mest traditionsrige højskoler, har i løbet af fire år oplevet støt fremgang og måtte i foråret melde alt udsolgt. Og nøglen til populariteten ligger i fællesskabet, vurderer forstander Ole Kobbelgaard.

- Der kommer nu en reaktion fra de unge. De er ved at have fået nok af egocentrisk navlepilleri. Nu vil de noget andet og større, siger han.

Det er ikke kun Askov, som har mærket, at unge igen efterspørger traditionel højskole. Ansøgertallet til højskoler har de seneste fire år været stigende, og elevtallet på de lange kurser er siden 2007 vokset fra 7332 til 8210.

På top fem over de højskoler, som har oplevet størst fremgang de seneste fem år, ligger fem traditionelle, grundtvigske højskoler, viser en opgørelse, Undervisningsministeriet har foretaget for Kristeligt Dagblad.

De fem er Højskolen Snoghøj ved Fredericia, Ry Højskole, Nørgaards Højskole i Bjerringbro, Vrå Højskole og Rødding Højskole. Der er stor variation i, hvad de fem har gjort for at få succes.

Men et gennemgående træk er klassiske højskoleritualer og nærhed på en højskole, hvor elever og lærere bor sammen. Her er en samværsform, hvor fællesskabet sørger for, at den enkelte bliver set, hørt og forstået.

For eksempel er et meget klassisk højskoleritual som morgensang med til at skabe nærhed, siger Ry Højskoles forstander, Ole Toftdahl.

Ole Kobbelgaard tilføjer, at både hjemlighed og fællesskab er i høj kurs:

- En meget banal iagttagelse er, at vi for fem år siden ikke kunne skaffe nok enkeltværelser til elever. De ville bo alene og have bad og toilet på værelserne. I dag kan vi ikke skaffe dobbeltværelser nok. De vil meget gerne bo sammen med andre.

Flere forstandere ser tendensen som en modreaktion fra unge imod individualiseringen, men ifølge Torben Bechmann Jensen, lektor og ph.d. ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet, kan højskolefællesskabet også tjene en egennytte.

- Man vil på den ene side gerne være sammen med nogle andre og væk fra en selvcentreret tankegang. På den måde står det i modsætning til en individualisering, siger han.

- På den anden side passer det også til en individualisering, fordi det er vigtigt at skrive på sit cv, at man har været på højskole, siger Bechmann Jensen.

/ritzau/