Dødeligheden blandt biologiske forældre er langt lavere end for barnløse par, viser forskning fra Aarhus Universitet. Folk med børn lever sundere, lyder det fra professor.

Flere forældre har sandsynligvis på et tidspunkt tænkt, at de ville have været både mindre slidte og mere sunde, hvis de ikke havde højlydte og krævende børn i deres liv. Ny forskning viser imidlertid det stik modsatte. Et studie af 21.276 barnløse danske par viser således, at dødeligheden for barnløse kvinder er fire gange større end hos biologiske mødre. Hos mændene er dødeligheden dobbelt så høj, lyder konklusionen.

- Det særlige her er, at vi har kigget på folk i behandling for barnløshed. Det vil sige, at vi ved, at de gerne vil have børn. Derudover kan vi matche informationerne om dødelighed med selve dødsårsagen, deres uddannelsesniveau og indkomst, hospitalsindlæggelser og med, om deres partnere for eksempel er syge, arbejdsløse og så videre, siger Esben Agerbo, professor på School of Business and Social Sciences ved Aarhus Universitet.

De mange danske par, som har været med i undersøgelsen, blev behandlet på fertilitetsklinikker i perioden fra 1994 til 2005. Og i den periode døde 96 kvinder og 220 mænd, og ifølge forskningen fra Aarhus Universitet er der er en tydelig tendens, når man sammenholder dødeligheden med de par, hvor fertilitetsbehandlingen virkede og dem, hvor den ikke virkede efter hensigten.

Dødeligheden var således fire gange højere for de barnløse kvinder og to gange højere for de barnløse mænd, Noget tyder på, at barnløse par lever mere usundt end par med børn.

- Vi kan for eksempel se, at særligt barnløse mænd oftere bliver indlagt med alkohol- eller stofrelaterede sygdomme, og at flere barnløse dør i ulykker. Folk med børn spiser typisk også sundere og går tur med barnevognen i stedet for at sidde stille eller sætte sig i bilen, og så løber de færre risici, siger Esben Agerbo.